Det er ikke alle mennesker, som kan være kreative på kommando, eller som har overskuddet til at få købt materialer ind til at lave kreative projekter med sine børn. Mens coronavirussen raser derude, så er alle blevet bedt om at blive hjemme, både fra børnehave, skole og arbejde. Hvad skal tiden bruges til? Vi har talt med to kreative eksperter, som her kommer med deres bud på hvad COVID-19 betyder for samværet og hvordan forældre kan igangsætte den kreative leg
Af Trine Askholm
”Jeg tror og håber på, at COVID-19 vil blive skelsættende for det næste årti, vi kommer til at være tættere på hinanden, vi kommer til at gå tilbage til de nære relationer og til de værdier, som er vigtige for os mennesker og arternes oprindelse. Netop det med at være sammen og gå tilbage til udgangspunktet.”
Sådan fortæller stifter af Kreakassen Naomi Gelman om hendes tanker om coronatiden og at være kreativ sammen.
”Kreakassen bygger på værdier, som at være sammen. I normalen har vi alle travlt og derfor tilbyder vi med Kreakassen at gå direkte til hyggen og nærværet. Forældre kan gå direkte til hyggen, forarbejdet er lavet af os”, siger hun.
”Vi ligger op til en masse hyggestunder, snakke og lege omkring aktiviteterne. Jeg kan se, at der rundt omkring bliver delt gode ideer til at lege, der er Facebook grupper #ladoskedeossammen”
Intet behov for at tømme en hobbybutik
Hos Nanna Hamilton i Valby er det netop, hvad der sker. Hun ejer virksomheden CREATING A, hvor hun hjælper og guider familier til at få øje på de kreative muligheder, som de allerede har, uden at skulle tømme en hobbybutik først.
Hun har en baggrund som lærer og en universitetsuddannelse i pædagogisk psykologi med speciale i kreative læreprocesser.
”Jeg bruger meget tid på at dele idéer igennem CREATING A´s Instagram profil og igennem iværksætterakademiet Kids Island, hvor vi tre gange om ugen kommer med udfordringer til børnefamilier, som alle er velkomne til at deltage i”, siger Nanna Hamilton.
Hun mener, at vi netop nu står i en særlig situation, som på flere måder sætter nogle særlige rammer op for kreativitet.
”Min erfaring har vist mig, at begrænsninger, både i forhold til opgaver og materialer, fremmer kreativitet. Lige nu handler det derfor om at finde på nogle enkle aktiviteter, som netop tager afsæt i det, som vi har – nu hvor vi alligevel ikke køber en masse ind”.
Læs artikel “Leg hjælper dig gennem krisetiden”
De sjoveste kreative lege
De sjoveste kreative lege og aktiviteter for Nanna Hamilton er dem, som både børn og voksne kan blive optagede af. Det handler om at finde nogle fælles referencepunkter. Nedenfor giver hun tre eksempler på kreative lege.
1) Hvis I eksempelvis har læst noget litteratur, som alle synes er sjovt eller godt, kan I for eksempel lege, at I skal bygge den persons værelse. Begrænsningen kan være, at materialerne kun må bruges fra emballagen fra dagen i forvejen. Så kan I tale om, hvem karakteren er, hvad der gør den glad, hvad den interesser sig for, og det bliver udgangspunktet for at bygge et rum sammen. I kan tegne karakteren, det kan være Peter Pedal, som en lille skalafigur, som I sætter ind i rummet. En anden dag kan i gentage samme øvelse med en ny karakter, og hvem ved, hvad der sker, når Peter Pedal møder Villads fra Valby?
2) En anden sjov øvelse kan være at gå på fotosafari sammen. Gå en tur sammen og beslut jer for, hvad I vil kigge efter. Skal det være alt, som er rundt? Alt som har en særlig farve eller noget helt tredje? Det er en super fin måde at være sammen på en legende måde, som samtidig giver frisk luft og er overskueligt. Det er også en fin øvelse i at tale om, at vi kan se og fokusere på virkeligheden på mange forskellige måder.
3) En tredje simpel aktivitet er at skabe en fortælling sammen som en collage. Klip motiver ud af gamle magasiner og blade. Så kan I derefter skiftes til at lime billederne fast på papir. Det kan være I skal designe et monster eller et sjældent dyr? Figuren skal måske klippes ud og limes fast på en pind, som bagefter kan bruges til flere forskellige lege?
Kreative lege, som gør det muligt for forældre at arbejde
Nedenstående tre eksempler på kreative lege giver forældre mulighed for at kunne arbejde, mens børnene er beskæftigede.
1) Tag en runde i kælderen – eller gå på jagt i bunden af skufferne og fyld en pose med små gamle ting – gerne gamle papstykker. Giv dit barn en enkel udfordring sammen med materialerne og måske en limpistol eller noget tape. Det kan være, de skal designe et sommerhus til Harry Potter eller en stol til deres sejeste LEGO figur. Det kan også være noget mere personligt, som passer til dit barns interesser.
2) Børnene kan rulle en et forårsblad af gamle rester gavepapir eller gamle blade. Find eventuelt Creating A på Instagram, hvor der er mange forslag og vejledninger.
3) De kan designe en bekymringsdukke ud af en korkprop ved at pynte den med mindre materialer og tegne på den. En som kan lytte på alle deres bekymringer – det kan vi nok alle bruge for tiden. Når man først får hul på sådan en aktivitet, sker der ofte det, at udfordringen vokser, og barnet får lyst til at bygge en seng til sin figur – eller en ven.
”Hvis vi som forældre indimellem engagerer os i de processer, er der stor sandsynlighed for at børnene kan forsætte og fordybe sig i legen”, tilføjer Nanna Hamilton.
Genbrugsmaterialer er et hit
Nanna Hamilton samler på genbrugsmaterialer, som hun bruger i sine krea-workshop, som hun afholder året rundt for børn i alderen 5-100 år. Hun har ligesom Naomi Gelman lavet kasser med materialer til at lave kreative projekter. Hun deler Naomis Gelmans opfattelse af, at vi skal nyde samværet lidt mere i denne tid.
Tanken om at bruge, hvad vi allerede har i hjemmet, er derfor ikke opstået på baggrund af coronakrisen, men er et dybere ønske om, at vi alle tænker mere bæredygtigt. Derfor samler Nanna Hamilton på alt fra korkpropper, gamle atlas til stofrester fra tøjindustrien.
Lige nu er der en masse tanker fra ønsket om at skabe en mere bæredygtig verden, som kan overføres til coronakrisen.
”Der er mange som taler om bæredygtighed og minimalisme, men der er ikke nødvendigvis lige så mange, som afprøver det i virkeligheden. Men denne nye tid, giver en særlig mulighed for at leve enkelt, og ikke bare læse litteratur om, hvad det vil sige, hvis man vælger noget fra og lever bæredygtigt og træder ud af hamsterhjulet. Det er en begrænsning, men også en mulighed for få øje på det, man har og fjerne støj. Uden at skulle anskaffe sig nyt kan man træne opfindsomhed og få nærvær ved at tviste tingene”
Nærvær, samvær og kaos
Stifter af Creating A Nanna Hamilton fortæller, at kriser sætter skub i opfindsomheden. Biografer, legeland og museer er lukkede, men hjemme kan man måske finde nye måder at være sammen på.
Hun deler Naomis Gelmans opfattelse af, at vi skal prøve at nyde samværet lidt mere i denne tid.
”Jeg håber, at vi alle bliver bedre til at husker på at være sammen, at vi nærmer os hinanden, at vi går tilbage til samværet, og ikke sidder bag skærmen alene. Denne tid skal kickstarte en fælles orientering om at gå tilbage til samværet”, siger Naomi Gelman.
”Som iværksætter må vi i den grad være omstillingsparate og ændre retning, hvis det ikke lige var det første oplæg, som virkede. Der er ikke meget, som er givet på forhånd. Den erfaring er god at have i denne tid, hvor alt er nyt med både hjemmeskoling og hjemmearbejde”
De to virksomhedsejere forsøger som tusindvis af andre forældre at jonglere tiden med nærvær, hjemmeskoling og arbejde.
”Jeg har også tre børn, som hiver i mig og vanskeliggør fokus på mit arbejde. Så jeg er udfordret ligesom alle andre forældre. Og jeg prøver ikke at sætte niveauet for højt. Det skal ikke blive for helligt, så man hele tiden skal være kreativ. Vi er også mennesker, som bliver frustrerede og oplever, at det hele sejler – så se lidt fjernsyn” siger Nanna Hamilton, og slutter af med at sige, at det er vigtigt for hende at forblive autentisk.
”Hvis du ikke kan lide krealeg med limpistol og sakse, så brug bolde i haven eller pinde og sten fra skoven. Flyt de kreative lege derhen, hvor du befinder dig godt”