Wednesday, 21 Feb 2024

Leg hjælper dig gennem krisetiden

Casper Mathiesen er oprindeligt uddannet pædagog, men har gennem +20 år arbejdet med oplevelses- og produkt-design til det legende menneske i et utal af sammenhænge. Du kan følge ham på Linkedin. Foto: Privat
Casper Mathiesen er oprindeligt uddannet pædagog, men har gennem +20 år arbejdet med oplevelses- og produkt-design til det legende menneske i et utal af sammenhænge. Han er far til tre piger i alderen 5, 8 og 10. Du kan følge ham på Linkedin. Foto: Privat

Hvordan holder man gang i sin forretning, samtidigt med at der er børn, som er hjemme fra institutionerne og skolerne. Innovator Q bringer de næste dage interview med forskellige specialister, som hver især ved noget om kreative aktiviteter, leg og læring

Af Trine Askholm

De fleste mennesker i Danmark arbejder hjemme i disse dage, på grund af coronavirus. For mange kan det være svært at finde en god balance, da vi er nødt til at arbejde og passe vores børn samtidigt. De små børn skal passes og de store børn skal hjemmeskoles.

Nogle forældre har ansættelsesvilkår som gør, at de ved de nye hastelovgivninger er sikret en vis løn, mens der fortsat arbejdes på en god løsning for selvstændige og iværksætterne. Det betyder, mange små eller mellemstore virksomheder, herunder iværksættere og freelancere, må finde alternative veje til at få lidt indtjening.

Jeg har talt med legespecialisten 47-årige Casper Mathiesen, som mener, at det er den bedste afstresning, man kan tænke sig, at lege med børn. Det er ikke sikkert, at det er sådan, alle forældre har det. Derfor har jeg bedt Casper fortælle lidt om at lege set i lyset af den nye virkelighed, mange forældre er i lige nu.

Udviklingen bremses, når vi ikke leger

”Det er vigtigt at lege. Hvis man ikke leger, går ens udvikling i stå. Vi lærer kun gennem leg. Børn, der ikke leger, de går i stå rent udviklingsmæssigt. Det samme gælder voksne. Voksne, der vil udvikle sig hele livet, skal også lege hele livet”.

Ifølge den tidligere selvstændige legespecialist så vil de fleste mennesker, som holder op med at lege, også holde op med at finde meningen med livet. Og det er særligt i krisesituationer, at legen får trænge vilkår. Præmissen for legen, ligger i trygheden. Forsvinder trygheden, så stopper legen og udviklingen.

Den erfaring stammer eksempelvis fra studier af kronisk syge børn, som er indlagt i lange perioder.

”Sygdom stigmatiserer og gør folk ensomme, og den beskrivelse er sammenlignelig med den situation, vi er i lige nu med COVID-19”, mener Casper Mathiesen.

Skal vi lade legen vinde over  hjemmeskolen og lektierne?

”Ja legen er vigtigere end lektierne. Jeg tror, på at læring sker gennem leg. Man kan godt lære fysik ved at lege. Mine ældste piger på 8 og 10 år leger eksempelvis, at de er flyttet på kostskole. Så når vi har fysik, hvor vi bygger en lommelygte, så leger vi fortsat, at de er elever på en kostskole”

Casper Mathiesens døtre har en bog, hvor de efter hver ”time” skal log-føre, hvad de har lavet, og skrive en refleksion over det de har set, hørt og oplevet og undret sig over undervejs.

”Jeg vil gerne have, at mine børn skal reflektere over, hvad de har lært gennem eksempelvis vores fysiktime” tilføjer han.

Gode råd til forældre, der plejer at købe billetter til underholdning

Hvis man som forældre synes det er vigtigt, at ens børn skal på museum ofte, så findes der flere steder nu, hvor du kan gå virtuelt på museum.

Se mere her, KLIK.

”Men hvis forældre virkelig gerne vil lave noget underholdende med deres børn, så er der også de muligheder, hvor man går ud og rører ved ting. Gå eksempelvis en tur i Københavns Havn (Red.: Husk at holde afstand) og tal om, hvorfor vandet er rent i dag og ikke var det for 20 år siden”.

Sundt at kede sig

Legespecialisten har en mere provokerende anbefaling til forældrene. Børn skal lære om ekstrem kedsomhed.

”Der er masser muligheder for underholdning, men endnu vigtigere, prøv at lade jeres børn kede sig lidt. Den her generation af børn, keder sig alt for lidt. De har alt for meget støtte i ikke at kede sig. Og der ligger et kæmpe udviklingspotentiale i at kede sig.  De største ting der er udviklet i historien, tror jeg er kommet, når folk har kedet sig” siger Casper Mathiesen og fortsætter ”kedsomhed åbner op for fordybelse samtidigt med, at det får trænet de kreative muskler”.

Casper Mathiesen vil gerne slå et slag for, at man ikke en dårlig forælder, hvis ens børn keder sig. Han mener, at de største stimuli, vi kan vores børn, er at lade dem kede sig. Det er her, de selv tænker efter og finder på nyt.

Han foreslår, at forældre prøver at starte dagen med at sige ´Vi har ikke nogen planer i dag. I har nu en time til at finde på, hvad I vil bruge dagen på´.  Dermed rammesætter man muligheden for, at kedsomheden indfinder sig.

Kommer børnene løbende kort efter og brokker sig over, at de keder sig, så opfordrer Casper Mathiesen forældrene til at afprøve, hvad der sker, hvis man svarer ”Fedt, så sker der nok noget spændende lige om lidt.”

”Det kan være smertefuldt, men bagefter kan de måske være stolte over selv at have fundet på noget nyt”, siger legespecialisten.

Infografik: Innovator Q

En struktureret hverdag er stadig en god ide

Rytme og struktur er godt, ifølge Casper Mathiesen. Han har selv taget det valg at lave en rytme, som minder om den, hans børn er vant til fra skolen. Så kan de nemmere finde tilbage, og uden at det føles som sommerferie.

”Min kæreste og jeg er begge selvstændige, og der er stadig en del arbejde vi skal lave hjemmefra” fortæller han.

Hans børn på henholdsvis 5, 8 og 10 år har alle tre sagt ja til den leg, og de har sammen lavet en plan, som de kan lide. Planen giver plads til at forældrene kan få arbejdet ind imellem legen.

Film og iPads gælder kun som undervisning

Legespecialisten prøver normalt at undgå, at hans børn bruger iPads og ser film i hverdagen, så derfor fortsætter begrænsningen også i corona-hjemmetiden.

”Men når vi har engelsk på skemaet, så ser vi film på engelsk, med engelske undertekster. Bagefter skal de lave en refleksion over det, som de har set. På den måde integrerer jeg film i vores undervisning”, siger han.

Gode råd til forældre, der arbejder hjemme

Mange forældre kan ikke bruge alle timerne hjemme på at være fuldt koncentrerede om børnene, da de er nødt til at arbejde.

”Det er klart, at der er en nedre grænse for, hvor små børnene kan være i sådan et setup. En treårig kan ikke være med. For et børnehavebarn, må det være okay, at sige børnehaven i dag er, at se film i tre timer. Men lidt større børn kan godt klare sig med en opgave alene, mens forældrene arbejder”

Casper Mathiesen mener, at det vil give mening, at børnene får konkrete opgaver, hvor der er mulighed for at overpræstere. Så bliver de stolte og får mod på mere.

Et eksempel på en konkret opgave kan være, at børnene den næste time skal rede senge og rydde op på skrivebordet. Forældrene skal fortælle, at de forventer, at børnene opholder sig på værelset den næste time. Så kan man spise frokost sammen bagefter.

”Her er der mulighed for, at de eksempelvis selv begynder at sortere i legetøjet, og derfor får brugt tiden godt til at overpræstere. En anden mulighed er, at de skal læse et kapitel i en bog, som de selv har valgt. Måske får de undervejs lyst til at læse mere end det ene kapitel”, siger han.

Det er vigtigt, at det er hyggeligt derhjemme, og at det hverken er en arbejdslejr eller en straffeleg. Hvis børn får lov til at lave noget, de kan lide, så bliver det hele lidt sjovere. Også for de voksne.

Udnyt tiden til at lege som aldrig før

”Udnyt corona-tiden til at lege sammen. Vi er langt flere voksne per barn, end de normalt oplever, når de er i skole eller børnehave. Det er nu, at du har muligheden for at bygge den drage, I aldrig fik bygget i efterårsferien. Det kan tage en hel uge at lave en drage, så har I et uge-projekt sammen. Se eksempelvis YouTube videoer om, hvordan man laver drager og aftal, hvornår i sætter dragen op”.

Disse uger, skal ifølge legeeksperten ikke bruges på at lære børnene noget nyt, men til gengæld udnytte det børnene allerede er gode til. Og så skal man hygge.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.