Friday, 17 May 2024

Iværksættere nytænker klimabøger til børn

Bøgerne om klima er målrettet børn og unge, og giver dem et fremtidsscenarie, hvor verden fungerer. Foto: KRABAT
Bøgerne om klima er målrettet børn og unge, og giver dem et fremtidsscenarie, hvor verden fungerer. Foto: KRABAT

Vi skal kunne tale med vores børn om klimaet, og de udfordringer vi står overfor. Og det skal kunne ske uden at bygge på et fundament af angst. Den mission er i dag blevet virkelig med forlaget KRABAT, der er stiftet at Helle Perrier og Tanja Bisgaard. Vi har talt med de to stiftere om missionen og deres klimabøger til børn.

Af Tine Cederstrand

Forfattere og iværksættere Helle Perrier og Tanja Bisgaard har en mission om at sætte fokus på positiv klimafiktion. De vil formidle gode historier til børn og unge om klimaforandringer, verdensmålene og verdens ressourcer. Sammen har de dannet forlaget KRABAT og skabt betegnelsen Klodebøger.

Håbet er at skabe inspiration til handling og eftertænksomhed hos læserne. Fokus er på den gode historie, hvor klimaproblematikken ikke negligeres, men formidles i videns- og læringsøjemed, så læseren formår at omsætte historien til noget konstruktivt.

”Klodebøger er vigtige, fordi de har deres helt egen stemme i klimadebatten. De er vidt forskellige, men de har det til fælles, at de angriber emnet uden løftede pegefingre og uden at fodre angsten. Det er først og fremmest gode, spændende historier. Hovedparten af klodebøgerne har tanker om muligheder, løsninger og perspektiver for fremtiden og ikke kun dommedagsscenarier. Vi håber, det kan nuancere klimadebatten,” udtaler Heller Perrier. Hendes klimabog ”Den Gule Planet” har netop vundet Niels Klim Prisen 2021 for bedste science fiction-bog til børn og unge.

Der er en fremtid for vores børn

Klodebøgerne er et resultat af klimadebatten og spørgsmålet om, hvordan vi imødekommer mediernes skræmmekampagner og nyhedsoverskrifter. Den negative tilgang til klimadebatten kan alt hurtigt danne grobund for klimaangst hos den yngre generation. Det mener i hvert fald Helle Perrier og Tanja Bisgaard, der har skabt klodebøgerne med det formål at give børn og unge et fremtidsscenarie, hvor verden fungerer.

De to forlæggere tager afsæt i FN’s verdensmål, og samtidig trækker de på deres mangeårige viden og erfaringer.

Tanja Bisgaard har en baggrund som konsulent inden for bæredygtig innovation og innovationspolitik relateret til grøn vækst og ressourceeffektivitet. Hun har blandt andet arbejdet med kunder som UNEP, Nordisk Ministerråd, Erhvervsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Helle Perrier er bachelor i litteraturvidenskab og har udgivet syv romaner, en række noveller i forskellige antologier og en selvstændig sms-novelle. Til sammen giver det dem kompetencer, hvor de kan fortælle den gode klimahistorie i børnehøjde.

”Jeg har arbejdet med bæredygtig innovation og vækst i over ti år. Jeg har talt med virksomheder, forskere og embedsmænd i både Danmark og globalt. Jeg ved, at der findes løsninger for at nedbringe både udledninger, der skader klimaet, og udslip, der skader miljøet, og det er det fremtidsscenarie, vi skal vise børn og unge,” fortæller Tanja Bisgaard, der i forbindelse med sin Klodebog ”Sebastian og Forsvindingsuret” har afholdt en workshop for børn, der havde til formål at lære dem om elektronikaffald og genbrug af elektronik.

Klimafiktion i fokus til Bogforum 2021

Til dette års Bogforum forventes både Helle Perrier og Tanja Bisgaard at gå på Børnescenen sammen med Anders Morgenthaler (endnu ikke bekræftet) og René Toft, der har udgivet klodebogen ”Solstorm” hos KRABAT. Her vil de sammen sætte fokus på, hvordan man skaber god klimalitteratur til børn og i det hele taget taler med sine børn om klimaforandringerne.

Helle Perrier forklarer, at Klodebøgerne indeholder konkrete fakta og medfølgende undervisningsmateriale, der har til hensigt at give både forældre, bedsteforældre, lærere og andre voksne mulighed for at tale med børn om et emne, som kan være svært at tale om på en meningsfyldt måde.

Om stifterne af forlaget KRABAT

Stifterne af forlaget KRABAT Helle Perrier og Tanja Bisgaard. De vil udgive bøger om Klima til børn og uger og skabe inspiration. Foto: Privat
Stifterne af forlaget KRABAT Helle Perrier og Tanja Bisgaard. De vil udgive bøger om Klima til børn og uger og skabe inspiration. Foto: Privat

KRABAT er stiftet af Helle Perrier og Tanja R Bisgaard en kold decemberdag i 2019. Siden den dag, er det gået stærkt, og det lille forlag er vokset. KRABAT udgiver bøger til børn og unge fra 8 år.

Helle Perrier er uddannet i litteraturvidenskab og anvendt visuel kommunikation. Hun har siden sin debut i 2015 udgivet syv romaner, en række noveller i forskellige antologier og en selvstændig sms-novelle. Helles bøger er spændingsmættede og griber læseren med det samme. Gamerklassen er hendes hidtil meste kendte serie.

Tanja Bisgaard er uddannet økonom. Hun har arbejdet med bæredygtig innovation og vækst i Erhvervsministeriet, og senere som selvstændig konsulent for organisationer som FN, EU, Nordisk Ministerråd mm. Tanja debuterede i 2018 med fantasyserien Midgårds Beskyttere og har siden skrevet trilogen Sebastian og forsviningsuret, som er klimafiktion om Danmark i fremtiden.

 

Læs også artiklen om Julia Lahme, der er kvinden og iværksætteren bag projektet Musali. Et projekt, der beskæftiger 12 zambiske kvinder, som laver og producerer traditionsrige smykker. Smykker, der gør dem uafhængige af mænd.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.