Friday, 29 Sep 2023

Innovator Q-stafet: Hvordan sikrer vi talenterne? Med Lars Sandahl Sørensen – CEO i Dansk Industri

talent

Henover efteråret handler stafetten om diversitet og talenter. “Vi går glip at talent” har været sagt højt af flere indenfor mange forskellige områder. Derfor vil vi her fokusere på, hvad virksomheder rent faktisk gør for at få fat i talenterne. Hvordan arbejdes der med talentudvikling, og hvordan sikrer vi, at vi får alle med?

I sidste stafet stillede Katriina Schøier, Senior Client Partner i Korn Ferry et spørgsmål til Lars Sandahl Sørensen, der er CEO i Dansk Industri. Det lød:

“Jeg er nysgerrig på at høre, hvordan man hos Danmarks største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation ser på talent- og diversitetsagendaen.

Kan man tale om strukturelle udfordringer, og hvordan arbejder man som Dansk Industri på at fremme den agenda?”

“I Dansk Industri ser vi mangfoldigheds- og ligestillingspolitikken som en vigtig del af erhvervspolitikken. Og det er bestemt noget, vi dagligt kæmper for at fremme i samarbejde med tusindvis af vores medlemsvirksomheder. Med den klare ambition, at Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, skal danske virksomheder have adgang til de mest talentfulde medarbejdere.

Det kræver mangfoldighed og en inkluderende kultur. Udover at tjene en inkluderende samfundsagenda er mangfoldighed afgørende for stærke beslutninger, udvikling og vækst – lokalt og globalt. Hvis vi får alle talenter i spil uanset køn, alder, nationalitet/etnicitet, seksuel orientering og kønsidentitet, fysisk/psykisk formåen, baggrund osv., er der ingen tvivl om, at vi kommer til at vinde i den benhårde globale konkurrence, som kun er blevet skærpet efter coronakrisen.

Derfor har DI også lavet et såkaldt ligestillingsløfte, the Gender Diversity Pledge, hvor vores medlemsvirksomheder har givet håndslag på at skabe en bedre kønsbalance i deres virksomheder, så vi i 2030 har 40 pct. kvindelige ledere (mod ca. 27 pct. i dag).

Vi skal have flere kvinder i den private sektor, men de skal også til tops. Diversitet handler selvfølgelig om meget mere end ligestilling mellem kønnene. Derfor har vi også flere projekter i støbeskeen, der netop sætter fokus på, hvordan vi skaber et mere mangfoldigt arbejdsmarked, hvor vi i endnu højere grad får inkluderet medarbejdere i forskellige aldersgrupper, nationaliteter, seksuel orientering og mere. Det skaber nemlig bedre virksomheder og dermed et bedre samfund.

Et af de projekter, vi arbejder med, handler om det hybride arbejde. Undersøgelser viser, at ”ude af øje, ude af sind” desværre gør sig gældende for både performanceevalueringer og forfremmelser. Da det ofte er kvinder, der gør brug af fleksibiliteten ved hjemmearbejde, kan de nemt blive overset ved stigende hybridarbejde. Vi arbejder derfor i vores egen organisation med at give medarbejderne redskaber til selv at imødegå denne situation. Det sker f.eks. ved at de tager ansvaret for, at chefen kan følge med i fremdriften frem for at skulle følge op. Det vil samtidig styrke fokus på produktivitet og værdiskabelse frem for tilstedeværelse.”

Hvordan arbejder I med talentudvikling i jeres virksomhed?

“I DI har vi et udviklingsprogram for konsulenter, som vi kalder GROW. Det er for kolleger, der har potentialet, lysten og viljen til at blive de bedste specialister på deres respektive fagområder eller til at gå chefvejen. Nogle af de bedste folk inden for vores felt har været en del af programmet. Vi kan med stolthed sige, at flere også har fået job uden for DI efterfølgende. Det er vi kun glade for! På den måde gavner vi også det danske erhvervsliv og samfund.

Når det er sagt, er vi i gang med en større forandring, hvor den enkelte medarbejder selv tager ansvar for udviklingen af sit talent. Vi kører i øjeblikket et eksperiment i mindre enheder, hvor der afsættes to dage pr måned til læring. Det gør vi for at stimulere til nysgerrighed og nytænkning – to kompetencer, som er afgørende for at kunne løse komplekse problemstillinger – men også for at sikre vores medarbejderes employability i fremtiden. Det har vi som arbejdsgiver et ansvar for.

Derudover ansætter vi mange dygtige studentermedhjælpere. De får mulighed for at få jord under neglene, inden de får deres første fuldtidsjob, gerne hos os eller et af vores medlemmer.”

Hvilke parametre kigger I på i jeres virksomhed, når I udpeger talenter, og hvordan er diversitet en bevidst del af arbejdet?

“Vi kigger efter mennesker, der er drevet af at gøre en forskel inden for deres fagområde. De har ild i øjnene, mod og er nysgerrige efter at blive dygtigere hele tiden. De forvalter deres talent gennem et growth mindset, hvor dedikation og hårdt arbejde er vejen til nye muligheder og kompetencer.

Diversiteten sikrer vi ved at se på sammensætningen af teams på tværs af objektive parametre. Samtidig er vi også opmærksomme på at tage bias ud af processer som rekruttering og lønvurdering. Derudover er DI Danmarks eneste internationale erhvervsorganisation. Vi har kontorer i flere afkroge af verdenskortet blandt andet i Kina, Indien, Rusland, Kenya, Brasilien og USA, hvor der er mange kolleger med forskellige nationaliteter og baggrunde ansat.”

Udenlandsk arbejdskraft er en gave for Danmark og bidrager også til mangfoldigheden på vores arbejdspladser.

Den største udfordring i forhold til talenter i erhvervslivet lige nu er…

“..at skaffe nok af dem. Jeg kan kun glæde mig over, at der hvert år er tusindvis af unge, der vil tage en videregående uddannelse eller erhvervsuddannelse. Men vi kan desværre konstatere, at vi har brug for endnu flere dygtige faglærte medarbejdere, hvis vi skal sikre vækst, velstand og velfærd i fremtiden.

Lige nu mangler virksomhederne mere end 20.000 kvalificerede medarbejdere. Mange af dem bliver vi nødt til at hente fra udlandet. Derfor foreslår vi også, at man sænker beløbsgrænsen til 360.000 kr., så virksomhederne får nemmere ved at rekruttere. Udenlandsk arbejdskraft er en gave for Danmark og bidrager også til mangfoldigheden på vores arbejdspladser.”

En måde at forbedre arbejdet med talenter og opnå større diversitet kunne være at…

“Vi skal først og fremmest tage et opgør med stereotype opfattelser af såkaldte ”mandefag” og ”kvindefag”. Derudover skal ledere skærpe deres opmærksomhed på det, vi kalder ”unconscious bias” – altså ledere, der ubevidst ansætter og anerkender medarbejdere, der ligner dem selv. Det kræver mod at sige sin mening og inddrage sine erfaringer og perspektiver som minoritet på en arbejdsplads. Som leder skal man være opmærksom på at lytte ekstra godt efter og give plads til dem, der siger noget, man ikke selv har tænkt eller hørt før.”

At det stadig står så skidt til med antallet af kvindelige topchefer i Danmark. 71 ud af 1000 er simpelthen for dårligt!

Når vi taler om talenter og diversitet, så undrer det mig at…

“Vi ikke taler nok om, hvorfor der er så få kvinder i den private sektor. I dag er det kun hver tredje fuldtidsansatte i den private sektor, der er kvinde. Vi har et meget kønsskævt arbejdsmarked, som jeg tror skyldes, at vi langt hen af vejen er fastlåste i gamle stereotyper og normer.

Derudover er der stadig mange kvinder, der uddanner sig til job i den offentlige sektor. Og det synes jeg er en skam. Jeg er meget interesseret og nysgerrig på at vide, hvorfor flere kvinder ikke vælger at gøre karriere i den private sektor.”

Jeg blev rigtig glad, da jeg for nylig fandt ud af, at…

“At Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er blevet enig om model for mere lige fordeling af barsel. Det har vi kæmpet for meget længe. Jeg er overbevist om, at en mere lige fordeling af barslen vil være positivt for ligestillingen i Danmark.”

Og jeg fik en nedtur over…

“At det stadig står så skidt til med antallet af kvindelige topchefer i Danmark. 71 ud af 1000 er simpelthen for dårligt! Når det så er sagt, skal vi generelt tale mere om diversitet, der ikke kun begrænser sig til kønsdiversitet, men også i forhold til inklusion af forskellige aldersgrupper, nationalitet osv.”

Jeg sender IQ-stafetten videre til…

“… Jacob Aarup-Andersen der er CEO i ISS. Jeg vil gerne spørge ham om:

ISS arbejder med diversitet nationalt og internationalt. Er der noget vi i Danmark kan lære af måden, man griber diversitet an på i andre lande?”

Indtil den udkommer, kan du læse de tidligere stafetter her.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.