I ugen efter Danmarks nedlukning følte personlig træner Anne Lund sig frustreret og magtesløs. Hendes virksomhed stod stille. Stort set. Det gør den stadigvæk, men hun har fået øjnene op for de digitale platformes muligheder i forhold til træning og undervisning
Af Christina Blom
Normalt ville foråret betyde en fuldt booket kalender for Anne Lund, fyldt op med klientaftaler og diverse events. Dagene ville buldre derudaf med arbejde, træning, familie og venner, og hun ville i sin dagligdag i Charlottehaven Fitnesscenter på Østerbro være omgivet af mennesker det meste af tiden.
”Allerede inden Mette Fredriksen lukkede landet ned, havde jeg klienter, der meldte fra for at passe på dem selv eller deres nærmeste. Det kan jeg let sætte mig ind i, da min far er i risikogruppen. Så lukkede Charlottehaven Fitnesscenter, og jeg måtte indstille arbejdet der. Jeg havde en kort periode med personlig træning og gruppeundervisning udendørs, men så kom de sidste stramninger. Heldigvis har krisen givet mig overskud til at tænke ud af boksen og blive inspireret af kollegaer, specielt på de sociale medier,” siger den 37-årige nordmand.
Lynhurtig omstilling
Ifølge Anne Lund er de sociale medier blevet den ny platform for træning og undervisning, og hun er selv hoppet med på bølgen. Udover at være personlig træner og psykomotorisk terapeut i sin egen virksomhed, Amovecph, er hun nemlig også en del af teamet hos Powerhousecph, som under Danmarks nedlukning har fået stor succes med online træning. Der underviser hun hver uge.
”Jeg var nervøs i begyndelsen, men nu har vi det rigtig sjovt, og der er så meget positiv feedback. Når jeg ser glæden, det giver folk derhjemme i denne krise, bliver jeg inspireret, glad og kreativ,” siger den personlige træner og uddyber.
”Jeg har været meget mere aktiv på de sociale medier i denne her tid og ved, der er et stort potentiale for at møde mine klienter og inspirere andre til træning og bevægelse.”
At skabe en stærk, digital platform – forestiller hun sig – skal være en del af hendes profil og forretning fremover. Når hendes kunder er på ferie eller forhindret i at mødes face to face, er det et glimrende alternativ at mødes online til en træningssession eller coaching, mener Anne Lund.
Indtægtsgrundlaget forsvandt
Som selvstændig gennem mere end tre år er Anne Lund vant til at stykke sine indtægter sammen fra forskellige kilder. Som et stort arbejdskludetæppe. Selvom hun har kunnet fortsætte sit arbejde som underviser hos Powerhousecph, har hun på grund af coronakrisen mistet størstedelen af sit indtægtsgrundlag. Derfor har hun ansøgt om en af regeringens hjælpepakker.
”Desværre giver hjælpepakken ikke nok til at dække alle mine udgifter, men et bidrag er bedre end intet,” siger Anne Lund om den økonomiske situation for sin virksomhed.
Hun medgiver, at det skaber stor usikkerhed, når hverdagen er vendt på hovedet. Også selvom hun har været hurtig til at tilpasse sig og omstille sig til en ny hverdag.
”Det er tid til at blive inspireret og opsøge ny viden, så jeg har et stærkere grundlag, når jeg igen står fysisk sammen med mine klienter. Online træningen er uden vægte, og jeg har en følelse af ’back to basics’. Det gør mig glad, at så mange mennesker godt kan lide at træne med egen kropsvægt, mig selv inklusiv. I nogle år har træning med vægte været min primære træningsform, så det er skønt at bevæge kroppen på en anden måde. Jeg mærker, det er godt for mig både fysisk og psykisk,” siger Anne Lund, der elsker at undervise, fordi det giver hende god energi og et smil på læben at være sammen med andre og bevæge kroppen samtidig.
Virtuel yoga og øl
Noget andet, som Anne Lund elsker, er at dyrke øl-yoga eller beeryoga, som det også kaldes. Beeryoga er – som navnet siger – øldrikning og yoga på samme tid.
”Vi dyrker basis yoga-øvelser, så alle kan være med og drikker øl timen igennem. Vi griner, joker og kommer hinanden ved. Jeg er altid et stort smil, fordi det er så sjovt. Alle mulige er med. Dem med erfaring og dem, som aldrig ville nærme sig et yogacenter og primært kommer for øllet. Alle er velkomne,” siger Anne Lund om det øl- og yogasamarbejde, som hun sidste år indgik med Nørrebro Bryghus, og som under coronakrisen er blevet virtuelt.
Beeryoga blev hurtigt en succes med mange deltagere på de faste events i bryggeriet og med stor forespørgsel på private events såsom fødselsdage og julefrokoster. Derfor har Anne Lund og hendes forretningspartner valgt at rykke den alternative yogatræning over på de sociale medier og været meget aktive med video og live-streaming af beeryoga-øvelser.
Virtuel træning er en udfordring
Den personlige træner bruger derfor lige nu sin tid på at planlægge og forberede sig på online træningen. Den skal nemlig gribes an på en helt anden måde end træning face to face.
”Jeg kan ikke læse rummet og stemningen og tilpasse mig derefter. Nu skal jeg på en helt anden måde tænke over øvelserne og mit ordvalg, så det er tydeligt for modtagerne på den anden side af skærmen, hvad de skal lave. Det er vigtigt, at de ved det og hvad de skal være opmærksomme på, så de får den bedste oplevelse og træning. Forhåbentlig kommer noget af min energi og glæde fra mit kamera og frem til deres skærm, men det er en udfordring,” siger Anne Lund.
Med fremtiden følger nye tiltag
Alligevel er rejsen ind i den digitale træningsverden noget af det gode, som hun tager med sig videre gennem og efter krisen. Når hun er tilbage i de vante omgivelser i fitnesscentret på Østerbro, har hun allerede besluttet sig for at have mere fokus på at kombinere øvelser med egen kropsvægt med øvelser i maskinerne og frivægte. Og så har Anne Lund også besluttet sig for at undervise mere udenfor.
”Solen, luften og omgivelserne giver et kick og en god friskhed i sindet. At kombinere træning i fitnesscenteret med online træning og med at træne udenfor er en form, jeg ser frem til at arbejde med fremadrettet.”
Du kan følge Anne Lunds arbejde på instagram på anne_amovecph og beeryogacph
Læs om flere coronaramte danskere i vores artikelserie her.