Tuesday, 22 Oct 2024

Klima, krise og sommerferie i coronatider

Nina Bendixen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense og har i en årrække været vejrvært på ’TV-Avisen’ og ’Vores Vejr’. Foto: Adam Sand

Klimaformidler og journalist Nina Bendixen var godt i gang med at udvikle radioprogrammer til Radio4 og få foredrag og workshops i kalenderen, da coronapandemien ramte Danmark. En tom ordrebog og et aflyst radioprogram har fået hende på andre tanker. Bogskrivning, salg af workshops og sommerferieplaner fylder i stedet i hendes kalender i dag

Af Lene Midtgaard

Radio4 har efter coronakrisen valgt at lukke debatprogrammet ”Klimatosset” efter de aftalte programmer var leveret. Så for Nina Bendixen, der var vært på programmet, er tiden inde til at tænke kreativt.

Nu er hjulene godt i gang igen hos klimaformidleren, og sommeren og efteråret tegner sig anderledes, end hun havde forestillet sig før coronakrisen.

”Jeg skal starte lidt forfra, så jeg kan få de aflyste foredrag og workshops, der blev aflyst i foråret op at køre igen. Og da mit arbejde som formidler, for mange virksomheder er et gode, de tilkøber, så vælger mange det fra nu for at spare penge, hvilket jo er forståeligt nok”, fortæller Nina Bendixen, der er tidligere vejrvært på DR1. Nu er hun klimaformidler og holder foredrag om klimaforandringer.

Coronakrisen viste et billede af et renere klima

Da gader og stræder pludselig var øde, bilerne holdt i garagerne og samfundet var gået i stå, gav coronakrisen flere af os en oplevelse af en direkte miljøeffekt, og der blev målt en betydelig nedgang i CO2-udslippet. Luften var renere, fuglene sang højere, og der blev set delfiner i Venedigs floder. Spørgsmålet er nu, om vi falder tilbage til de gamle mønstre eller tænker os lidt mere om. Nina Bendixen tror og håber på, at klimaet kommer mere i fokus i fremtiden, og at vi har lært noget af coronakrisen.

”Det, som det hele står og falder på, er, hvor forfaldne vi er til at ryge tilbage i gamle rutiner, eller er blevet så bevidste, at vi kan ændre dem. Jeg tror, at situationen er en anden denne gang, fordi vi netop har fået tudet ørene fulde af, hvad det er, der sker med verden og klimaet”, siger Nina Bendixen, og henviser til andre kriser i historien, som har betydet en adfærdsændring og en målbar nedgang i CO2-udslippet.

Fokus på klima efter krisen

I 1970’erne under oliekrisen kørte danskerne mindre i bil, og det kunne måles på CO2 udslippet.  I starten af 00’erne kom finanskrisen, og danskerne satte deres forbrug markant ned. Det gav også udslag i et mindre CO2 udslip. I løbet af coronakrisen har der ligeledes været målt en nedgang i CO2 udslippet.

”Vi er kommet gennem et 2019, hvor vi har haft et klimavalg og et fokus på klimaet, som vi aldrig har haft før. Så jeg har en slet skjult tro på, at det er anderledes denne gang. Fordi, vi er så bevidste om, at himlen er mere blå, og at forureningen falder i de store byer, og hvor meget det betyder. Jeg tror, vi er mere bevidste denne gang”.

Så enten siger vi alle gode gange tre, eller vi siger tredje gang er lykkens gang. Efter olie- og energikrisen blev forbruget sat ekstra op for at kompensere for det tab, der har været, og det skete stort set også efter finanskrisen. Så enten kommer vi til at opleve, at vi bare fyrer den af med ekstra forbrug og flere rejser. Eller også sker der det, som Nina Bendixen håber, nemlig, at vi denne gang tænker os lidt mere om.

Ferie i Danmark med høns, kompost og køkkenhave

”Heldigvis, for mig, så får klimaet igen mere fokus, så der er nye muligheder på arbejdsmarkedet.

Og med tre bøger om klima og bæredygtighed i pipeline, så er det om at udnytte pausen på at skrive”, siger Nina Bendixen.

 Og Nina Bendixen har som mange andre haft sine to små piger hjemme under coronakrisen, og alle pauser fra research og radiointerviews er gået med at være ude i det gode vejr.

”Jeg har fået det bedste ud af situationen sammen med mine børn. Jeg har virkelig lært dem at kende. Det gjorde jeg jo selvfølgelig også før. Men det at være sammen med dem hele tiden har været en gave. De kan så meget, selvom de ikke er så store, og det har jeg nydt at se”, fortæller Nina Bendixen, der er mor til Molly på fem år og Uma på to år.

Familien har brugt karantæneperioden på kreative projekter, selvbyg af kompostbeholder og hønsegård, og en køkkenhave er også blevet anlagt. Sommeren skulle under alle omstændigheder holdes i Danmark. Så da regeringen opfordrede danskerne til at blive i Danmark i sommerferien, var det ikke noget problem.

”Forskellen er, at nu gør alle det, og derfor er mange steder booket, og vi har af den grund ændret lidt planer. Vi er ret fleksible, så i bund og grund er jeg bare glad for, at flere mennesker får øjnene op for, hvad Danmark kan som ferieland”.

Læs også artikelen  *Jeg håber, at vi har lært noget af krisen* med Anne Hjernøe.

Nina Bendixen var vært på radioprogrammet ’Klimatosset’, hvor hun hver uge klædte lytterne på til at forstå fremtidens klimaudfordringer og leverede samtidig gode bud på, hvordan man selv kan vælge mere bæredygtige løsninger i hverdagen. Foto: Adam Sand

 

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.