Thursday, 21 Nov 2024

Innovationsfonden: Fremover skal iværksættere omtales som ”hun”

Direktør i Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen til Innotalk i Skuespilhuset. 
Foto: Innovationsfonden/PR
Direktør i Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen til Innotalk i Skuespilhuset. Foto: Innovationsfonden/PR

Sådan er udmeldingen fra Innovationsfonden, der vil gå egne dokumenter og arbejdsgange efter i sømmene for at sikre en bedre kønsbalance. Det skriver Journalisten, der blandt andre har talt med Innovationsfondens direktør Peter Høngaard Andersen.

Af Tine Cederstrand

De nyeste tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at 26 procent af alle nystartede virksomheder i 2018 har kvinder bag roret. Journalisten har talt med både formanden for Dansk Iværksætterforening Peter Joakim Kofler og direktøren for Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen. De mener begge to, at Danmark går glip af talent og indtjening.

”De misser et money train, som holder lige foran dem, når de ikke tager kvinderne alvorligt,” siger Peter Joakim Kofler.

Udtalelsen sker på baggrund af hans vurdering af, at det for eksempel fortsat i høj grad mænd, der fordeler kapital til iværksætterprojekter. De giver hellere penge til andre mænd end til kvinder.

På Innovationsfondens hjemmeside udtaler direktør Peter Høngaard Andersen:

”Vi har over flere år noteret os, at der er langt færre kvindelige end mandlige ansøgere til vores midler. Det er ikke overraskende, for kønsbalancen inden for iværksætteri og blandt danske forskere, der gør karriere på universiteterne, har historisk været mere end skæv”

Han tilføjer, at Danmark samtidigt mangler talenter – især inden for en række af de fagområder, som Innovationsfonden berører. Direktøren mener det er deres pligt, at forsøge at skubbe på udviklingen.

Kommunikationen er ofte målrettet mænd

Innovationsfonden har kigget kritisk på egen indsats. De har måttet konstatere, at der er en bias i deres kommunikation. Det vil de nu gøre op med.

“Når folk for eksempel snakker om en iværksætter, snakker de ofte – helt ubevidst – om mænd. Det gør jeg også selv. Nu vil vi gennemgå alle vores dokumenter, opslag og så videre, og hvis vi bruger et ord som iværksætter, vil vi derfor fra nu af referere til den iværksætter som ”hun” for at opveje den mandlige bias,” siger Peter Høngaard Andersen.

”Vi må jo erkende, at det, vi har gjort indtil nu, ikke slår til. Og så må vi finde det, der virker. Vi har henvendt os til succesfulde kvinder, der ikke har ansøgt om midler hos Innovationsfonden, og spurgt dem, hvorfor de ikke har følt sig trygge ved at ansøge ved os” fortsætter Peter Høngaard Andersen

Det er igennem de svar Innovationsfonden har fået, at det er gået op for dem, at de har haft en bias, der taler til mænd.  

Ledelsen i Innovationsfonden har derfor besluttet at igangsætte flere initiativer for at rette op på den skæve kønsbalance, se grafik nedenfor. De første fire initiativer er igangsat.

Kilde: Innovationsfonden

Ligelig fordeling i talentmassen

”I Danmark har vi en talentmasse, der består af 50 procent mænd og 50 procent kvinder. Så hvis vi på forhånd kun bruger en lille del af talentmassen hos kvinderne, så mister vi en masse talent,” forklarer Peter Høngaard Andersen.

Innovationsfonden vil også tage et kritisk blik på sit mentorprogram. Når Innovationsfonden har spurgt kvinderne, om hvorfor de ikke har søgt midler til investeringer, svarer de i højere grad end mændene, at investeringer er forbundet med for stor en risiko, skriver Journalisten.

”Derfor vil vi sørge for flere kvindelige mentorer til programmerne. Derudover vil vi afsætte flere penge til, at de kvindelige mentorer kan bruge flere timer med de kvindelige iværksættere. På den måde kan vi hjælpe kvinderne bedre i gang og give dem den sikkerhed, de efterspørger,” siger Peter Høngaard Andersen.

Læs mere om Innovationsfondens tiltag her.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.