Saturday, 20 Apr 2024

Hvad jeg lærte af at snakke med 50 iværksættere

Casper Edens. Stifter af Karat24.dk og Asento. Leder lige nu efter sit næste projekt.
Casper Edens. Stifter af Karat24.dk og Asento. Leder lige nu efter sit næste projekt.

I starten af september 2018 var min tid som direktør i mit eget online marketingbureau ovre. Jeg valgte at sælge mine ejerandele til min partner, da jeg simpelthen havde brug for at prøve noget nyt. Tanken om at blive iværksætter igen fyldte mere og mere i min hverdag. Det første jeg valgte at gøre, var at møde så mange iværksættere jeg kunne. Det blev til mere end 50 møder og telefonsamtaler på halvanden måned.

Af Casper Edens, iværksætter

Jeg har altid følt at iværksætteri, er noget af det mest spændende, udfordrende og livsbekræftende, man som menneske kan erfare – både på det personlige plan, men også for ens fremtidige arbejdsliv. Så der har aldrig været nogen tvivl om, hvad jeg skulle med mit liv. Hvilket nok også var derfor, jeg startede min første virksomhed i en alder af 19 år. Jeg har netop kunne fejre mit fem års jubilæum som iværksætter med flere projekter og virksomheder i bagagen.

Dette blev fejret ved, at jeg nu ville ud og snakke og lytte til så mange iværksættere som muligt. Mit netværk, jeg igennem tiden havde haft opbygget, blev taget i brug.

Det blev til møder med mere end 50 iværksættere – unge som gamle, nystartede og erfarne, og mine outputs har jeg forsøgt at formidle her på Innovator Q.

Risikovilligheden er afhængig af din alder

En af de mange konklusioner, som gentagne gange sprang i øjnene på mig, igennem mine møder og telefonsamtaler med disse iværksættere, var deres alder og dét at tage en chance! Der var pludselig et klart mønster på at risikovilligheden ofte hang sammen med iværksætterens alder.

Jo yngre iværksætteren var, dés mere turde de hæfte for – både erhvervsmæssigt og personligt. Samtidig kunne de helt unge iværksættere ofte se sig tilfredse med en løn, som lignede et SU-niveau, hvor de ældre var mere afhængige af en større indkomst for både at kunne forsørge familien, beholde bilen mm.

Dette betyder altså, at de økonomiske barrierer, der er for at blive iværksætter, er lavere jo yngre du er.

Sælger og iværksætter er en sjælden kombination

I stort set alle de møder jeg havde med disse iværksættere, var den største udfordring for dem at vækste deres forretning – Her snakker vi om disciplinen salg!
Her bed jeg klart mærke i to specifikke udfordringer:

For det første er iværksættere sjældent gode sælgere. Dette kan jeg personligt selv nikke genkendende til. Men et af de “værktøjer” jeg fandt mangelfuld hos disse inspirerende og modige iværksættere, var deres egenskaben til at fortælle, hvilken værdi deres produkt skabte for deres kunder. Fremfor at fortælle hvad deres produkt kan.

Derudover kommer problemet med prissætningen. Iværksætteren prissætter sig ofte så lavt, at det er umuligt at skabe en levevej indenfor en overskuelig fremtid. Især i konsulentfaget oplevede jeg ofte, at mange af tingene handlede om, hvordan de kunne argumentere, for det der i forvejen var en lav timepris sammenlignet med konkurrenterne, i stedet for at forsøge at forklare virksomheden, hvor meget værdi de i kroner og øre kunne skabe for dem.

Læs historien om stifter af www.minevenner.dk og hvad pressedækning betød for opstarten af hendes iværksættereventyr.

Team betyder alt

Før jeg mødtes med de mange iværksættere, havde jeg en tro på, at grunden til at mange ikke fik samlet det rigtige team omkring et produkt, var at de ikke vil give for mange procenter til andre partnere.

Det overraskede mig positivt, at mange iværksættere var klar til at afgive en hvis procentdel af deres virksomheder, for at kunne få de rigtige kompetencer til at udvikle og eksekvere deres ide eller produkt.

Udfordringen her var, især hos mange af de nystartede iværksættere, at de ikke havde fået opbygget et netværk, eller ikke kendte de rette personer, som kunne være med til at bidrage med de manglende kompetencer, de stod overfor.

Vær ikke romantisk omkring din idé

Det sidste område, jeg rigtig gerne vil komme ind på, er, at så snart jeg valgte af udfordre eller stille spørgsmålstegn ved nogle af iværksætternes idéer eller produkter, var det meget forskelligt, hvordan det blev håndteret. Nogen var mere ”romantiske” omkring deres idé end andre. Ment på den måde, at de selv følte, at deres produkt og konceptet omkring det var færdigudviklet og perfekt, som det nu var.

Her vil jeg gerne pointere, at det er yderst sjældent, at den første version af ens idé, er præcist det produkt eller koncept, man kommer til at få succes med. En af de vigtigste discipliner, som jeg selv kan genkende fra mine tidligere virksomheder, er, at man skal være dynamisk i sin udviklingsproces, være klar til at lytte til hvordan markedet reagerer på ens produkter, samt være klar til at ændre og tilpasse produktet/konceptet.

Danmark har mange ambitiøse iværksættere

Som en afsluttende bemærkning vil jeg gerne fortælle, at det har været enormt inspirerende, at snakke med så mange iværksættere på så kort tid. Det har i den grad været med til at udvide min horisont omkring, hvad jeg synes er vigtigt at fokusere på som iværksætter. Jeg kan nu se, hvor stor en udfordring man har, hvis man ikke får snakket eller sparet med andre omkring ens ide, koncept eller produkt. Dog kan jeg konkludere, at vi har utrolig mange ambitiøse iværksættere på fri fod med nogle helt fantastiske idéer – de har bare brug for ét lille og motiverende skub, til at turde at tage det næste skridt, hvor en spændende fremtid står i møde.   

Jeg glæder mig allerede til det næste kaffemøde med en ambitiøs iværksætter – Måske det er dig?

Link til at kontakt Casper Edens 

 

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.