Thursday, 21 Nov 2024

Find din egen vej og tro på det

Der er mange måder at indrette sig og opbygge en virksomhed på. Det viser Pia Pedersen os blandt andet. Foto: Lars Schmidt, Schmidt Photography
Der er mange måder at indrette sig og opbygge en virksomhed på. Det viser Pia Pedersen os blandt andet. Foto: Lars Schmidt, Schmidt Photography

Pia Pedersens vej til at blive selvstændig, at bygge en virksomhed, at nedskaler og nu igen at gå i gang med at bygge op, viser, at der er mange måder at bygge en karriere og en virksomhed på. Der findes andre veje end Løvens hule og de Unicorns, som investorerne taler varmt om. Vi har talt med Pia Pedersen om vejen til at blive selvstændig, om rejsen med op- og nedgange og om en grundlæggende passion for at drive og opbygge sin egen forretning.

Af Tine Cederstrand

Det er over 20 år siden, at Pia Pedersen besluttede at blive selvstændig. I dag ejer hun virksomheden efectus, der hjælper virksomheder med økonomi, løn og HR. Det var en ukendt vej, hvor det næste naturlige skridt ikke nødvendigvis var at oprette et CVR nummer. Det var mere bare en chance, der opstod.

Vi vidste ikke præcis hvordan, og lige i det øjeblik bekymrede det os heller ikke. Vi gjorde det bare. Det var en chance, der bød sig til, og den tog vi.

Mens de andre rystede på hovedet greb Pia chancen

Da Pia oprettede sin virksomhed, læste hun på RUC, arbejdede 30 timer om ugen som controller og var gravid med sit første barn. Da hun skulle på barsel, kunne hendes arbejdsgiver ikke finde en barselsvikar. Samtidig havde hendes mand mistet sit arbejde og en sensommeraften over grillmad i haven opstod idéen om at blive selvstændige og uafhængige af en arbejdsgiver.

“Vi vidste ikke præcis hvordan, og lige i det øjeblik bekymrede det os heller ikke. Vi gjorde det bare. Det var en chance, der bød sig til, og den tog vi.”

Mandagen efter tilbød Pia sin arbejdsgiver at fortsætte jobbet som controller, men som ekstern konsulent. Hendes arbejdsgiver var med på idéen, og kort efter fik Pia sin anden kunde. Det var også et barselsvikariat, hvor Pia var ”mere gravid” end hende, hun skulle afløse.

“Der var flere af de ansatte, som rystede på hovedet ad chefen, som hyrede mig. Men vi havde kemi, og han troede på samarbejdet. Med tiden måtte alle anerkende, at det godt kunne lade sig gøre.” fortæller Pia, der efterfølgende lejede et kontor samme sted, som sin kunde nummer to. Her indrettede hun børnehjørne i den ene halvdel af kontoret. Og da barn nummer to kom til, var det heller ingen hindring.

Da børnene blev lidt ældre, og ikke kunne komme med på kontoret, fandt Pia en halvdagsbørnehave til dem. “Så arbejdede jeg til kl. 13.30, hvorefter jeg hentede børnene, og så kunne jeg arbejde igen lidt senere på dagen og om aftenen. På mange måder var jeg faktisk meget sammen med mine børn, da de var små. Selvom jeg også arbejdede meget.”

Genfandt gnisten ved at arbejde

Da Pia var almindelig lønmodtager, havde hun egentligt besluttet at ændre karrierevej. Hun kunne ikke se sig selv i at arbejde med økonomi og regnskab hele livet. Det skulle ske noget mere. Men som herre i eget hus blev arbejdet sjovt igen.

“Nu var det pludselig sjovt at lave regnskab igen. Det gav mig en helt ny vinkel på arbejdet. Det var min egen virksomhed. Det gav en sindssyg energi. Lige pludselig var det sjovt, og jeg sad ikke med det samme regnskab. I stedet sad jeg med 20 forskellige regnskaber i 20 forskellige brancher med 20 forskellige sæt kollegaer. Jeg drev en virksomhed, det var noget helt andet.” fortæller Pia med ild i øjnene.

De første mange år kom kunderne via netværk og anbefalinger. Der var større virksomheder, små virksomheder og alt derimellem. Det at få nye kunder og at fastholde de eksisterende handler ifølge Pia meget om relationer og kemi.

“Jeg kan tale med alle lag. Både med håndværkeren, der afleverer bilagene i en nettopose og med de øverste direktører i en stor virksomhed. Det handler om at møde folk, hvor de er. Samtidig handler det i mit erhverv om at skabe tryghed og tillid. Når først du laver folks regnskab, så er du lukket indenfor i en fortrolig del af virksomheden. Derfor skifter de ikke så nemt.” siger Pia Pedersen

Samtidig pointerer virksomhedsejeren også, at der skal leveres et godt stykke arbejde og at det skal ske til tiden. Det kræver hårdt arbejde.

“Jeg har altid arbejdet enormt meget, og jeg går ikke på kompromis med kvaliteten. Jeg har ligesom et ekstra gear, og jeg får energi af at se min virksomhed voksne.”

Har jeg slået til som mor? Måske har jeg haft bekymringen i højere grad end andre, fordi jeg arbejdede så meget.

Bekymringerne undervejs

Det var ikke givet på forhånd, at Pia skulle have sin egen virksomhed. Og når man spørger, hvorfra hun vidste, hvordan hun skulle gøre, smiler hun og siger “Learning by doing”. Samtidig oplevede hun også stor interesse fra hendes kunder, der ønskede for hende, at hun skulle lykkes.

Alt hvad Pia i dag ved om at drive virksomhed, har hun lært hen ad vejen. Selvom det måske lyder let, så har der også været bekymringer og søvnløse nætter undervejs. Der var især to ting, som har giver anledning til bekymringer, fortæller Pia.

“Den første var i forhold til mine børn. Har jeg slået til som mor? Måske har jeg haft bekymringen i højere grad end andre, fordi jeg arbejdede så meget. Da de blev større og startede i skole, så jeg dem jo ikke så meget længere. Der var mange aftener, hvor jeg ikke spiste sammen med dem, fordi jeg arbejdede. Der er ingen tvivl om, at de har betalt en pris, og jeg har været bekymret for at miste mine børn og for ikke at være der nok.” siger en meget ærlig Pia, som også fortæller, at hendes eget behov for at være tæt på sine børn også blev tilsidesat.

I dag er Pias børn 16 og 18, og selvom de fortæller, at Pia har arbejdet meget, så er hun også rollemodel for dem, fordi hun har fulgt sin passion med virksomheden. Hun er et godt eksempel på, at man kan, hvad man vil.

“Jeg har heldigvis et fuldstændigt fantastisk forhold til mine to teenagepiger i dag. Og det gør mig virkelig stolt, at det lykkedes både at være mor og virksomhedsejer.”

Pias anden bekymring var penge. En bekymring de færreste selvstændige slipper helt udenom. Pia havde hovedansvaret for økonomien derhjemme, og uden det sikkerhedsnet almindelige lønmodtagere har, så handlede det for Pia om tilliden til, at der ville blive ved med at komme kunder, og at når en aftale løb ud, så kom der nok en ny.

Men det har ikke noget med held at gøre. Jeg har måske været heldig med et godt netværk og gode anbefalinger, men resten er hårdt arbejde. Faktisk er netværk også hårdt arbejde, for det skal plejes som ethvert andet forhold. Jeg arbejder i virkeligheden hele tiden.

Hvis jeg skulle gøre noget om, så ville jeg holde barsel

Selvom om Pia på mange måder taknemmelig for der, hvor hun står i dag, så er der også hårde dage. Særligt de dage, hvor man ikke er på toppen, måske har brug for at kunne sygemelde sig, er hårde. Og er der noget, som kan gøre Pia irriteret, så er det påstanden om, at hun er heldig. “Du er heldig, at du er selvstændig” siger folk nogle gange, når de selv føler sig bundet af en ansættelse.

“Men det har ikke noget med held at gøre. Jeg har måske været heldig med et godt netværk og gode anbefalinger, men resten er hårdt arbejde. Faktisk er netværk også hårdt arbejde, for det skal plejes som ethvert andet forhold. Jeg arbejder i virkeligheden hele tiden. Selv når jeg ser fjernsyn – hvilket jeg kun sjældent tager mig tid til – så har jeg laptoppen med mig.” svarer Pia, der også fortæller om de gode dage, når hun virkelig har kunnet gøre en forskel for sine kunder.

“Når jeg tænker tilbage, er der kun en ting jeg fortryder, og det er, at jeg ikke holdt barsel. Det kan lyde mærkeligt, når det nu var det, som satte det hele i gang, og det føltes heller ikke hårdt dengang. Men set i bakspejlet, så ville jeg gerne have haft den tid. Efter nogle år kunne jeg også mærke, at jeg havde brug for det. Jeg var ganske enkelt blevet træt.”

Bevidst omstrukturering

Den gængse vej for en virksomhedsejer er for mange at arbejdet på at bygge virksomheden større, hvis der er mange kunder. Men der findes også andre varianter.

Efter næsten 10 år i spidsen for sin virksomhed havde Pia i 2010 opbygget en større portefølje af kunder, og hun havde i alt 9 ansatte. Udefra så det godt ud, og det var det sådan set også. Men så kom det to langtidssygemeldinger, og det fik Pia til at beslutte at omstrukturere virksomheden.

Det var ikke særligt fedt at gøre. Hverken over for mine medarbejdere eller over for kunderne. Men det blev min løsning, og ellers havde jeg knækket nakken på det tidspunkt.

“Jeg var ikke nået til et sted, hvor jeg kunne trække mig lidt tilbage og bare stå for administration og ledelse. Derfor havde jeg stadig mine egne kunder. Og når medarbejderne ikke kan levere – af den ene eller anden grund – hvem skal så gribe bolden? Det skulle jeg som ejer af virksomheden. Jeg kunne lægge noget over på andre ansatte, men størstedelen skulle jeg levere. De to stoppede ret akut, så jeg kunne ikke nå at ansætte nye. Derfor stod jeg pludselig med tre menneskers arbejde.” forklarer Pia.

Også virksomhedsejere må passe på sig selv

Med små børn derhjemme og et ægteskab, der knagede og bragede, valgte Pia at passe på sig selv. Hun fortæller, at det ikke var en nem beslutning, men det var den eneste vej.

“Det var ikke særligt fedt at gøre. Hverken over for mine medarbejdere eller over for kunderne. Men det blev min løsning, og ellers havde jeg knækket nakken på det tidspunkt.”

Men det er vel ret specielt at sige sine kunder op?

“Ja, men jeg tror på, at man som selvstændig skal kunne netop det, hvis man skal bevare glæden ved arbejdet. Det er almindeligt at tale om at skalere op, men det er også tilladt at skalere ned. Med den nedskalering jeg valgte, kunne jeg være mere hjemme med mine børn, og jeg kunne tjene mere med mindre risiko. Prisen var dog, at jeg for en tid ikke kunne opbygge virksomheden.”

Hvor længe valgte du at fortsætte på den måde?

“Jeg fortsatte sådan i en del år. Men ønsket om at bygge virksomheden op igen har jeg stadig. Så for ca. tre år siden besluttede jeg at prøve endnu en gang. Børnene var blevet større, jeg var blevet skilt, og der var i det hele taget mere ro på hjemmefronten. Nu står jeg for at skulle ansætte medarbejder nummer tre, og min kundebase vokser stødt.”
Det som gør Pia allermest stolt i hendes karriere, er der ikke så meget tvivl om. Men når jeg spørger, hvad der er det største, hun har oplevet i dit liv, bliver hun stille et øjeblik.

“Det er kombinationen af at være mor til to, og der er kommet nogle fornuftige unge kvinder ud af det. Samtidig med at jeg har fulgt mit hjerte og ikke har bundet mig til en arbejdsgiver.”

Om Pia Pedersen og efectus

efectus blev stiftet i 2010 af Pia Pedersen, som i bagagen har 20 års erfaring som selvstændig økonomi- & lønkonsulent.
Foruden Pia tæller efectus en række løn- og regnskabskonsulenter, som alle er uddannede indenfor regnskab, løn eller HR og har et bredt kendskab til IT-systemer, brancher og overenskomster.

efectus arbejder såvel med faste klientopgaver som større og mindre projektopgaver og har erfaring fra både danske og internationale virksomheder i alle størrelser.

“Vi er ærekære omkring vores arbejde, går aldrig på kompromis med kvaliteten og misser ikke en deadline. Vi er proaktive og har en positiv og afslappet omgangstone med vores kunder.”

Pias bedste råd til dem, som gerne vil starte selv er at tro på det. “Dyrk dit netværk, find nogen at sparre med og tro på det – du kan godt! Husk at mærke efter, så du følger dit hjerte.”

 

Læs også artiklen om at være iværksætter i en krisetid, og lyt til vores podcast Sådan gjorde jeg.

 

Denne artikel er sponsoreret af efectus.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.