Wednesday, 21 Feb 2024

Indstil en kvindelig iværksætter

Dansk Erhverv udgav i juni 2022 publikationen om 25 kvindelige iværksættere du bør kende. Nu kan du indstille kandidater til den næste publikation. Foto: Dansk Erhverv
Dansk Erhverv udgav i juni 2022 publikationen om 25 kvindelige iværksættere du bør kende. Nu kan du indstille kandidater til den næste publikation. Foto: Dansk Erhverv

Sidste år udgav Dansk Erhverv en liste med 25 kvindelige iværksættere, vi alle burde kende. Nu står de for at skulle udgive en ny liste med nye 25 rollemodeller. Vi talt med Jasmina Pless fra Dansk Erhverv om, hvordan listen er opstået, og hvorfor der overhoved er brug for denne liste.

Af Tine Cederstrand

Jasmina Pless, der er chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, har alt for ofte oplevet, at debatter om iværksætteri er med rene mande-paneler. Det samme gælder for udvalg, der arbejder med iværksættere og for arrangementer med foredrag. Argumentet for ikke at finde en eller flere kvinder er altid det samme. “De findes ikke”. Og for et års tid siden blev det for meget for Jasmina.

“Det blev jeg så træt af at høre på, at jeg ville lave en min egen liste med ti navne på kvindelige iværksætter, som kunne ligge på Dansk Erhverv hjemmeside. Simpelthen for at der ikke var nogen undskyldning for, at man ikke kunne finde en kvindelig iværksætter.” fortæller Jasmina om, hvordan idéen til listen opstod. Hun ville modbevise påstanden om, at det kun er mænd, som kan skabe de store virksomheder, der skaber arbejdspladser, betaler skat og gavner samfundet.

Arbejdet med listen fik dog ikke lov til at blive hos Jasmina. Det rygtedes, at hun var i gang med listen. Efter kort tid begyndte hun at få henvendelser fra flere forskellige virksomheder, organisationer og enkelt personer. Jasmina formaliserede processen ved at opstille kriterier for at komme på listen, og der blev nedsat en jury, der kunne udvælge 25 af de ca. 100 indstillede kandidater.

Rollemodeller er vigtige

Listen med de 25 kvindelige iværksætter som du bør kende, blev udgivet i juni 2021. Den blev efterfølgende delt flittigt på de sociale medier, og mange af Innovator Q’s læsere er sikkert stødt på listen før.

Men udover at listen betyder “nul undskyldninger”, når der arrangeres debatter og nedsættes udvalg om iværksættere, så har den også en anden og langt vigtigere funktion. De rollemodeller vi ser, kender og spejler os i, betyder nemlig meget for de muligheder, vi kan forestille os. “If you can see her you can be her” – er princippet. Og derfor har vi brug for mange flere rollemodeller.

En analyse, som Dansk Erhverv har foretaget, viser, at kun 15 procent af adspurgte iværksættere kan nævner én eller flere kvindelige rollemodeller. Samtidig ved viser Dansk Erhvervs analyse at Danske kvinders iværksætteraktivitet er blandt de laveste i OECD.

Brian Mikkelsen der er administrerende direktør i Dansk Erhverv siger om vigtigheden af rollemodeller og publikationen: “I Dansk Erhverv mener vi, at det er vigtigt at sætte spotlight på de kvinder, der inspirerer den næste generation af kvindelige iværksættere. Der findes mange stærke kvindelige iværksættere i Danmark, der er med til at skabe fremtidens vækstsucceser.”

Indstil din kandidat til listen i 2022

Jasmina Pless og Dansk Erhverv er nu i gang med arbejdet med den næste liste af 25 iværksættere, vi alle bør kende navnet på. Publikationen skal endnu en gang sætte fokus på kvinder, der har stiftet en virksomhed, og som viser vækstresultater.

Kriterierne for indstillingen er at
Kvindelig stifter eller medstifter af en virksomhed
Virksomheden må maks. være syv år gammel
Virksomheden skal have vist synlige vækstresultater i forhold til omsætning og antal medarbejdere.

Du kan indstille frem til den 31. marts, og der er ingen begrænsninger for, hvor mange kandidater du kan indstille.

Indstil din kandidat og læs mere om publikationen her.

Læs også artiklen Yes de er her altså de kvindelige iværksættere.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.