Tuesday, 22 Oct 2024

YES de er her, altså de kvindelige iværksættere

Ambassadøren for WED Liva Echwald-Tijsen og direktør for Erhvervshus Sjælland Mads Váczy Kragh svarer på spørgsmål om startups og iværksætteri til Women’s Entrepreneurship Day 2019. Foto: Anna Jankovic

Diversitet i erhvervslivet er det ultimative mål. Der må ikke tænkes i kønsroller, men i talent. Når vi involverer både mandlige og kvindelige iværksættere vil det udløse nye ideer, produkter, sundere økonomi og et bedre samfund for os alle, siger Liva Echwald-Tijsen, som er ambassadør for Women’s Entrepreneurship Day i Danmark

Af Anna Jankovic

I år afholdes Women’s Entrepreneurship Day i København tirsdag den 19. november. En global mærkedag, som på tværs af 144 lande skal bruges til at fremme betingelserne for kvindelige iværksættere.

Ambassadøren for eventet Liva Echwald-Tijsen byder deltagerne velkommen, som er mødt op i den store lyse sal. Liva Echwald-Tijsen er stifter af Female Founders of the Future (FFF). FFF har en filosofi om, at vi ikke skal ændre hverken kvinder eller mænd – men i stedet skabe gode rammer for iværksætteri og vækst.

Der skal blandt andet tales om fordomme og fakta i forhold til iværksættere, hvorfor samfundet skal investere i diversitet og værdien af netværk. De indbudte gæster skal høre fra forskellige iværksættere, som vil dele egne erfaringer. Der er også sat tid af til forskellige workshops.

Liva Echwald-Tijsen fortæller, at vi skal have øjnene op for de kvindelige iværksættere og det potentiale, der ligger bag. Vi skal begynde at tale om den gode iværksætter som person og væk fra myten om, at den rigtige iværksætter har et køn.

”Vi er meget kønsopdelte. Hvis vi søger løsninger ud fra mænds adfærdsmønster, begrænser vi vores udvikling. Det kan være i forhold til klima, sundhed, arbejdsmiljø. Så vi skal have flere indsigtsrige personer på banen, som forstår markedet og har domæneviden”, siger hun.

Læs også artiklen Mytedannelse om kvindelige iværksættere her.

Ud med fordommene om køn og kønsroller

”Vi skal ændre samtalerne om køn i forhold til iværksætteri”, siger Liva Echwald-Tijsen og giver ordet videre til forsker Lynn Roseberry, som er PH.D. og tidligere lektor på CBS. Hun er desuden medforfatter til bogen Bridging the Gender Gap: Seven Principles for Achieving Gender Balance, som udreder den nyeste kønsforskning og bygger på omfattende interviews med forskere og ledere.

”Jeg er træt af at tale om kønsdiskriminering”, indleder forskeren.

”Det er som at tale i ring. Det skyldes ofte fordomme om kønsrollerne, som ’kvinder kan eller kan ikke, tænker, føler, synes og mænd kan eller kan ikke, tænker, føler, synes’ og derfor skulle samtaler om kønsroller ændres”, siger forskeren.

Hun skriver i sin bog om disse samtaler, som kører i ring og ikke rigtig kommer nogen vegne på grund af kønsstereotype fordomme, som trives i kvinders hoveder, ligeså meget som i mænds.

Hun fortæller, at det er vigtigt, at vi deler hinandens erfaringer og er nysgerrige på hinanden i stedet for. Lynn Roseberry opfordrer til, at vi skal lytte til hinanden og respektere hinandens værdier og meninger. Vi skal undgå at generalisere, vi skal skelne mellem personlige erfaringer og påstande.

”Vi skal hverken fikse kvinderne eller mændene, men i stedet for fikse erhvervslivets økosystem.
Hvis vi ikke fanger en fisk, kan vi ikke bebrejde fisken for det. Vi er nødt til at fikse økosystemet, de svømmer i,” siger hun.

 

Skæv kønsrepræsentation i tal

I 2018 blev 2,3 milliarder euro investeret i nordiske nystartede virksomheder. Ifølge tal fra Nordic Startup Funding, så er det ikke alle, der får adgang til denne store sum penge: 88% gik til mandlige iværksættere, 11% til iværksættere, hvor både mænd og kvinder indgik i et team og til sidst gik og 1,4% til kvindelige iværksættere.

En anden gæsteforelæser i dagens program er Mads Váczy Kragh, direktør for Erhvervshus Sjælland. Han har tal og fakta med i dagens oplæg.

Ifølge Mads Váczy Kragh er kun hver fjerde iværksætter i Danmark kvinde. Han slår myterne ned om, at kvinder mangler mod og ikke tør at tage chancer. Tværtimod. For ham er det logisk at investere i kvinder.

Hvis man spørger kvinderne, så fortæller de, at de største udfordringer skyldes barsel, kulturelle udfordringer og social accept. Mads Váczy Kragh fortæller blandt andet, at kvinder stadig bliver spurgt i banken, om de har talt med deres mand om det lån, de ansøger om for at starte virksomhed.

”Det er interessant. Hvis man ser på tallene for nystartede virksomheder, så tjener kvindelige iværksættere eller iværksættere med blandet samarbejde mere end de mandlige iværksættere. Deres ROI (fortjeneste, red.) er simpelthen højere. Derfor ville den logiske samfundsøkonomiske løsning være, at investere i kvindelige iværksættere”, siger Mads Váczy Kragh.

 

Tal fra Nordic Startup Funding
Kilde: FFF

Givende og motiverende event

Nathalie Feldman er iværksætter og deltager i dagens event. Hun er stifter af Salvatio Push, som er et loT system, det vil sige en lille elektronisk enhed, man kan have på sig, der hurtigt alarmerer familie og venner, hvis man kommer i en nødsituation. Hun fortæller, at hun som udenlandsk kvinde i tech-branchen har manglet et professionelt netværk og har haft svært ved at finde seriøse investorer og nogen at sparre med om at lave startups i Danmark.

”Det var en fantastisk måde at kommunikere med de andre deltagere på og netværke. Vi udvekslede ideer og blev motiveret til ikke at give op. Jeg blev helt enkelt inspireret af at høre de personlige erfaringer og historier fra andre iværksættere på eventet,” siger Nathalie Feldman, som går fra dagens event med ny inspiration, motivation og et nyt netværk. Især var de forskellige workshops givende.

 

Fokus på talent og mere forskning om diversitet

Ambassadør for Women’s Entrepreneurship Day Liva Echwald-Tijsen fortæller til Innovator Q at en af de vigtigste redskaber i forhold til diversitet, er at ændre samtalen om køn. Ifølge Liva Echwald-Tijsen skal vi have adgang til mennesker og talent og smide fordomme om køn væk. Vi skal have mere forskning på området, som for eksempel om hvordan vi motiverer danske kvinder til at blive iværksættere eller selvstændige. Iværksættere skaber jobs og vækst i samfundet, og derfor har Danmark et stort potentiale, der venter på at blive udnyttet.

”Vi skal sikre at favne så bredt som muligt. Vi skal designe løsninger i fremtiden og ikke udskamme nogen. Bias (holdninger eller fordomme, red.) er livsvilkår for os alle, så hvilke aktive valg vil vi træffe?” spørger Liva Echwald-Tijsen.

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.