Tuesday, 18 Jun 2024

De konkrete råd til kvindelige iværksættere

Fejl, ideer, gode råd og succes - ord som ofte følger med når man bliver iværksætter og står frem. Foto:  Estess Janssens, Unsplash
Fejl, ideer, gode råd og succes - ord som ofte følger med når man bliver iværksætter og står frem. Foto: Estess Janssens, Unsplash

Forrige uge skrev jeg på disse sider om den nagende dårlige samvittighed, som jeg som kvinde kan føle ved at være iværksætter. Den samme følelse, som lidt sidder i mig nu, fordi jeg i morges jagede sønnike ned i en flyverdragt, så vi kunne komme afsted til børnehaven, fordi mor skal på arbejde og først kommer sent hjem i aften – nu som iværksætter uden mulighed for at købe mig til aflad.

Af Helene Aagaard, CEO og Partner i Diversity Factor

Flere efterspurgte efterfølgende konkrete råd til, hvordan man præcist tackler den følelse og ikke mindst mine egne tanker på, hvorfor jeg så alligevel gør det – og hvorfor det er så forbandet vigtigt for samfundet at flere kvinder tager springet ud i iværksætteriet. Som enebarn siger jeg ikke nej til muligheden for at sætte fokus på mine holdinger aka mig selv, så here goes:

Noget af det bedste, jeg vidste i mit arbejdsliv som lønmodtager var, når jeg stod i situationer, hvor der skulle bygges nyt og bygges op. Jeg er muligvis ikke den mest kreative person i et rum – tværtimod.

Men jeg er, hvis jeg selv skal sige det, ret så god til at eksekvere. Jeg har været så heldig altid at være omgivet af top professionelle og mega dygtige mennesker, så der var oftest altid én, der fik en god idé, som jeg så kunne køre afsted med.

Eksekver på din passion

Det er stadig den samme situation i dag som iværksætter. Jeg er fuldt bevidst om, at jeg ikke kan få en idé om det gjaldt mit liv. Derfor omgiver jeg mig konsekvent med folk – både i min egen virksomhed og i mit netværk – der fodrer min maskine med gode ideer, jeg kan køre afsted med.

Den afgørende forskel er dog, at jeg nu udelukkende eksekverer på min passion, nemlig diversitet og inklusion.

Den første politiske holdning, jeg formulerede, handlede i bund og grund om ligestilling – eller manglen på samme. Kombinationen af det, jeg er god til og en helt grundlæggende passion og ønsket om at ændre måden vi ser på køn, seksualitet, etnicitet osv. i virksomheder såvel som samfund er det, som er afgørende for mig.

At jeg så samtidig får en hulens masse fleksibilitet, foden under eget bord, utallige natlige bekymringer over regnskabet – plus det der helt særlige adrenalinkick, når en faktura sendes ud og en kunde ringer glad tilbage er prikken over i’et.

Så til dem som drømmer om at blive iværksætter; hvis der er noget, du gerne vil ændre, så kombiner det med det, du er god til og ”kom af sted”.

Kan du gå i andres sko

Nu skal man grundlæggende ikke blive iværksætter, fordi det er vigtigt for samfundet, at man gør det. Man skal gøre det, fordi man brænder så voldsomt for at lave noget om eller skabe noget nyt, at man simpelthen ikke kan lade være. Det ændrer dog ikke på, at vi har brug for, at flere kvinder bliver iværksættere.

Fonden for Entreprenørskab har offentliggjort tal, der viser, at kun en fjerdedel af nye virksomheder stiftes af kvinder, og at udviklingen går den forkerte vej. Er det så dit problem, hvis du er kvinde?

Næ, egentlig ikke. Men det betyder bare, at de virksomheder, der startes, oftes udvikler produkter og ydelser, som er udviklet og designet af mænd – og dermed er de også bedre tilpasset et mandligt publikum.

Lige meget, hvor empatiske, vi er, kan vi aldrig vide, hvordan det er at gå i en andens sko.

Det er også derfor, vi har brug for diverse teams og diverse virksomheder, der udvikler produkter og ydelser til flere forskellige målgrupper. Vi får simpelthen bedre produkter på hylderne, hvis vi sætter ind på diversitet og inklusion. Bedre produkter har det med at give større profit, som har det med at bringe mere værdi ind i virksomheder, såvel som samfund.

Det samfund har du som kvinde et lige så stort ansvar overfor som en mand – så lidt dit problem er det alligevel.

Nyd den dårlige samvittighed og leverpostejen

Når det så er sagt, og jeg har pudset min politiske, iværksætter glorie, og du har sagt super, hvor kan jeg kaste op, så ændrer det jo ikke på, at det her start-up life er fyldt med panderynker, dårlig samvittighed og virkelig mange rugbrødsmadder med leverpostej.

Derfor:

  • Optjen en fuck-you konto. Iværksætteri koster penge. Du kan som medlem af en A-kasse køre 30 uger som selvstændig, men det dækker ikke det vilde. Derfor spar nogle penge op, der kan give dig fleksibilitet og muligheden for at træffe nogle bedre valg. Alternativt, tag en dyb indånding og en lang snak med din bankrådgiver.
  • Få dig et team. Hvad enten det handler om at sidde sammen med ligesindende i et kontormiljø, eller du har en makker, du kan tage springet med. At bygge en virksomhed er lidt det samme som at opdrage og elske et barn. It takes a village.
  • Skær dine udgifter til. Sælg bilen, tank dit rejsekort op, spis leverpostej i stedet for speltsalater til frokost. Det er et valg. Træf nogle valg i starten, der gør det lettere på lang sigt. Det handler ikke om, at du skal hutle dig igennem, men det giver dig et ret bevidst blik på omkostninger, som kommer dig til gode senere. Men husk at dit fokus på bundlinjen aldrig må gå ud over toplinjen.
  • Stop dig selv, når du får dårlig samvittighed. Børnene tager ikke skade af genbrugstøj og kødfrie dage. De vil have tid og kærlighed i sidste ende – det er dét, de husker, når de bliver voksne. Ikke om de havde den rigtige flyverdragt fra Moncler og guldkort til Tivoli. Desuden er det også bedre for klimaet.
  • Udnyt fleksibiliteten og det, at du har fod under eget bord. Giv den gas, når du er på arbejde, og sluk telefonen og computeren, når du er sammen med familien og vennerne. Det er din virksomhed – du bestemmer selv, hvordan og hvor hurtigt den skal udvikle sig.
Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.