Thursday, 21 Nov 2024

Ung investor på SU: Mine penge skal ud at arbejde

Kvinder og investering
Indtil videre har 22-årige Signe Fejerskov investeret cirka 50.000 kroner. Det er hendes plan at fortsætte med løbende at investere, så hendes aktieportefølje vokser. Foto: Magnus Monrad

22-årige Signe Fejerskov studerer økonomi på Syddansk Universitet, og trods en beskeden indtægt fra SU investerer hun sine overskydende penge

Tekst af Christina Blom

I tre og et halvt år har Signe Fejerskov investeret sine overskydende penge i forskellige enkeltstående aktier. Det var drengene fra gymnasieklassen, som hun i sin tid blev inspireret af.

”Drengene sad og snakkede om aktier og talte også om deres tab. Det var spændende, syntes jeg, og meget lærerigt bare at sidde og lytte det første år. Så begyndte jeg at gå på kurser og bruge alt for mange timer på aktiemarkedet,” griner den unge økonomistuderende, som vil have sine penge ud at arbejde på aktiemarkedet.

Stigende søgning på investeringsnetværk

Siden Signe Fejerskov lyttede til gymnasiekammeraternes investeringstips i klasseværelset, har den unge investor bevidst søgt et fællesskab med andre private investorer i Dansk Aktionærforening.

Interesseorganisationen har cirka 13.000 medlemmer. De tre vigtigste mål er ”større gennemsigtighed, bedre rådgivning og enklere regler” for private investorer. Faktisk er den unge studerende et godt eksempel på den tendens, som direktør for Dansk Aktionærforening Mikael Bak ser.

”Vi oplever en klart stigende interesse fra kvinder, særligt til vores målrettede arrangementer som for eksempel ”Danmark Investerer-kampagne.” Samtidigt får vi også et stigende antal indmeldelser fra kvinder,” siger han om de kvindelige medlemmer, der udgør cirka 20% af den samlede medlemsskare.

Læs desuden artiklen om kvinders investeringsadfærd – KLIK HER

Kvinder i alle aldre søger Dansk Aktionærforening

Interesseorganisationen har ikke data på medlemmernes alder, job og uddannelse. Alligevel har direktøren for Dansk Aktionærforening en oplevelse af, at der er tale om kvinder i alle aldre. Fra plus 25 til 65 år. Og så er Mikael Baks indtryk også, at der er en overvægt af akademikere og kvinder med videregående uddannelser.

Dansk Aktionærforening tilpasser sine medlemstilbud, sådan så de kvindelige medlemmer føler sig mere hjemme og kan spejle sig. Alligevel er frafaldet blandt kvindelige medlemmer større efter 1-2 års medlemskab end blandt de mandlige ditto.

Ung komet på investeringshimlen

Et kvindeligt medlem, der sikkert ikke falder fra hos Dansk Aktionærforening, er Signe Fejerskov. Hun bliver betragtet som lidt af en stjerne i Dansk Aktionærforening. De er glade for hendes engagement, blandt andet som formand for bestyrelsen i Unge Aktionærer Fyn.Signe Fejerskovs bestyrelsesposter

Faktisk kan man tegne en parallel mellem hendes private investeringshistorie og hendes engagement i Dansk Aktionærforening. Begge steder har hun været i gang i tre og et halvt år.

Hun har kun investeret i aktier og har spredt sig ud på 8 forskellige inden for brancher som finans, biotech og robotter. Og så har hun hovedsageligt investeret i danske virksomheder.

Fejerskov vælger ikke med hjertet, når hun skal udvælge en aktie. Hun fokuserer mere på virksomhedens vækst, afkast og dét potentiale, hun ser i den enkelte virksomhed. Den unge investor er heller ikke så meget til grønne og bæredygtige investeringer, selvom de er ”meget oppe i tiden,” som hun formulerer det.

”De grønne og bæredygtige investeringer, jeg har hørt om, har haft rigtigt lave afkastmål eller slet ingen, og der betyder afkastet mere for mig. Jeg vil hellere gøre noget i min hverdag, som er grønt fremfor at investere i det,” siger den unge investor, som er godt tilfreds med et samlet afkast på sin investering på godt 11%, især efter de blodrøde tal på aktiemarkederne i slutningen af 2018.

Fejerskovs første aktiekøb

Sin første investering husker Signe Fejerskov tydeligt. Hun købte for 1500 kroner aktier, og det var i Deutsche Bank. På et tidspunkt, hvor den tyske storbank var midt i en kæmpe hvidvaskskandale. Alle medier spekulerede i, at banken ville gå konkurs, men den unge investor var sikker på, at det ikke var tilfældet, fordi de store banker låner så meget af hinanden og dermed er så indbyrdes afhængige.

Hun husker også usikkerheden, da hun havde trykket på købsknappen inde på investeringsplatformen Nordnet, hvor hun investerer og har sit depot til opbevaring af værdipapirerne.

”Min største frygt var, om jeg nu havde gjort det rigtigt. Var det de rigtige knapper, jeg havde trykket på og havde jeg købt for 1500 kroner eller var det 1500 aktier, jeg havde købt,” siger Fejerskov om frygten, der senere blev forvandlet til glæde og stolthed, da handlen var gået igennem som planlagt.

Tidshorisont og risikoprofil

Den 22-årige økonomistuderende har et klart mål med sin investering. Om 5-10 år skal hun bruge pengene til køb af en ejerbolig. Det bekymrer hende ikke, at hun med sin høje risikoprofil kan risikere at tabe penge. Ved siden af sine aktier har hun nemlig også en kontant opsparing.

Men det er ikke kun på grund af den kontante opsparing, at Signe Fejerskov ikke er bange for at tabe penge på sine investeringer. Hun har også en tro på egne evner. Og på aktiemarkedet. Og på, at markedet retter sig igen, selvom det nogle gange går ned.

”I min tidligere bank var indlånsrenten på 0,01%, og jeg syntes ikke, det kunne betale sig at placere mine penge til så lav en rente. Der får jeg altså mine penge bedre forrentet til de der cirka 11%, som jeg indtil videre har i samlet afkast på mine aktier,” siger hun om sin investering gennem tre og et halvt år.

”Man kan ikke bo i en aktie”

Køb af fast ejendom er ifølge forbrugerøkonom fra Nordea Ann Lehmann Erichsen en god investering og nok også den største investering i de fleste menneskers liv. I modsætning til investering i aktier og andre værdipapirer har investering i fast ejendom en skattefri fortjeneste.

”Der er ingen tvivl om, at hvis man investerer i fast ejendom de rigtige steder i Danmark og holder investeringen i 5 år, så er der penge i kassen bagefter. Det gode ved at være boligejer er, at så har man endda også haft et sted at bo. Man kan ikke bo i en aktie,” siger forbrugerøkonomen.

Den største investering i Signe Fejerskovs liv bliver nok også at købe en ejerbolig. Det drømmer hun nemlig om at gøre, om 5-10 år. Det er målet, og på længere sigt drømmer hun også om at gå tidligere på pension og bruge tiden på det, hun elsker. Nemlig, at investere og være aktiv i bestyrelsesarbejde.

 

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.