Kvindemedier har et kæmpestort ansvar med at formidle emner som diversitet, kønsroller og samfundskritiske artikler. Kvinder er en vigtig målgruppe og kvindekampen skal stadig dækkes, lyder det fra Feminas chefredaktør Isabella Alonso de Vera Hindkjær. Hun savner en bedre dækning i hele mediebilledet
Af Anna Jankovic
Kultur, skønhed, bolig, mad og mode er blandt de mange kategorier, man kan fordybe sig i og nyde at læse, når man kaster sig over magasinet Femina. Men magasinet er også meget andet.
”Femina er et kvindemedie, og vi beskæftiger os med den mangfoldighed af emner, kvinder interesserer sig for – og vi er altid på kvindernes side. Når kvinder, der har en anden hudfarve end hvid, oplever strukturel racisme og sexisme i datinglivet, fortæller vi deres historier. Og når voldtægtsloven i Danmark er grotesk forældet og underminerer kvinders retssikkerhed, så dækker vi det”, siger Isabella Alonso de Vera Hindkjær.
Isabella Alonso de Vera Hindkjær fortæller, at når man i Femina kan læse om for eksempel voldtægt og samtykke, så er det også fordi, at det ofte ikke fylder nok i dagbladene.
”Vi savner, at der er nogen, der dækker det ordentligt og på en ansvarlig måde. Det vil vi gerne være med til”, siger hun.
Chefredaktøren mener, at der skal være plads til både samfundskritiske historier og en flot modeserie. Og de ting kan sagtens eksistere i det samme medie. Som et stort kvindemedie, der dækker hele den mangfoldighed af emner, som interesserer og er vigtige for kvinder.
”Folk synes ikke, at det er underligt, at man både kan læse om storpolitik og grillmad i et mandeblad, men nogen synes åbenbart stadig, det er underligt, når et kvindeblad både kan indeholde madopskrifter og samfundskritiske historier. Det skal vi have et opgør med”, siger Isabella Alonso de Vera Hindkjær.
Dybdegående artikler er populære
Feminas brugere efterspørger faktisk, ifølge chefredaktøren, i høj grad de lange dybdegående interviews og artikler, hvor folk har noget på spil.
”Vores temaer som for eksempel samtykkeartiklerne har været meget populære og har genereret meget trafik”, siger hun.
Femina, som efterhånden er en ældre dame på 146 år, har altid fortalt historier om kvindekamp og ligestilling sideløbende med madopskrifter og mode.
”Der er sket meget i forhold til udviklingen med Femina, men magasinet har ofte dækket ligestilling. I halvfjerdserne dækkede magasinet kvindefodbold og manglen på ligestilling i kvindesport – som jo stadig er et problem i dag.”
I 1959 stiftede Femina stiftede en fodboldklub, BK Femina, som en ren kvindeklub og var en af de førende kvindeklubber, før kvindefodbold blev optaget under Dansk Boldspil-Union. De vandt det uofficielle verdensskab i 1970.
”Så der har altid været aktivisme og feminisme i Femina, men også strikke- og hækleopskrifter”, siger chefredaktøren.
Fra praktikant til chefredaktør
Da Isabella Alonso de Vera Hindkjær for otte år siden trådte ind af døren på Feminas redaktion, var det som praktikant, og hun følte sig hjemme med det samme. Udover at hun altid har elsket blade, har hendes journalistiske kompetencer særligt været de personbårne skildringer.
”Det var helt klart drømmejobbet for mig. Praktikken på Femina lagde grundstenen for min faglighed og kunnen. Det var min vej ind i denne branche”.
”Jeg ville gerne gå i dybden med tingene, jeg var ikke så meget til at lave hurtige nyheder. Jeg har altid været en kæmpe magasin-nørd og læst rigtig mange blade, fra jeg var lille. Og især interviewene tiltalte mig, hvor der var plads til at folk kunne fortælle en hel historie og plads til at dyrke skriveglæden, og det hænger ofte sammen med lidt længere deadlines, og det syntes jeg var rigtig fedt”.
Som færdiguddannet journalist var hun på flere medier som Jyllands-Posten, senere som chefredaktør på VICE Media i Norden og Creative Director på Zetland.
Så da Aller Media kontaktede hende i maj, var hun ikke et sekund i tvivl om at komme tilbage til Femina, som altid har stået hendes hjerte nært.
”Det er et medie, som i mange år har betydet så meget for kvinder. Og for mig er kvinder en spændende og enormt vigtig målgruppe. Det kunne jeg ikke sige nej til”, fortæller Isabella Alonso de Vera Hindkjær.
Fremtidens historier
”Kvinder er en vigtig målgruppe fordi, vi stadig har nogle kampe at kæmpe. Ligestilling er et meget bredt emne, som jeg synes bør fylde mere på alle mulige måder. Og det er oplagt, at vi som kvindemedie er med til at vise, at moderne kvindekamp ikke kun handler om, hvor mange kvinder der sidder i topledelserne. Men at det også handler om kønsroller, hvordan vi fordeler barsel, at have en holdning til voldtægtsloven og i det hele taget den diversitetsdebat og kamp, der heldigvis også er enormt aktuel”.
Der er mange ting, man skal formidle, og det er hamrende vigtigt for et kvindemedie, lyder det fra Isabella Alonso de Vera Hindkjær.
Femina vil fortsætte med at bringe de tunge emner om kvinder og køn, som ofte ikke prioriteres i medierne, men som magasinet formår at tage fat i og dække. Ambitionen er at gøre brugerne klogere og kunne fordybe sig i magasinets artikler og historier.
”Vi har et stort ansvar overfor danske kvinder, fordi vi skal blive ved med at give dem et kvalitetsmedie, der er deres. Derfor vil vi også gå forrest for at vise dem den diversitet, der er i vores samfund. Det er ikke kun en opgave for os, men bør være en opgave for hele medie-Danmark”.