Sidste weekend skulle jeg en tidlig morgen tænde op i brændeovnen i vores sommerhus. Som altid faldt jeg i staver over de gamle aviser, jeg brugte til at tænde med.
Weekendavisen udgav i juni 2018 en artikel, som hed “Hermione reddede heksen fra bålet”. Det var en aktuel artikel den uge, fordi det var lige før Sankt Hans, hvor vi Danmark som bekendt har en gammel tradition om at brænde hekse af på bålet.
Jeg er selv ret trist over den måde vi uden at tænke over historien, blot står og synger i festligt lag ved bålet og sender heksen af sted. Jeg brænder ikke selv en heks af. Det gør ondt i kroppen, når jeg tænker på de kvinder (og mænd) som blev dræbt under hekseforfølgelsen fra 1500 til 1700.
Men da jeg sad der i den tidlige morgen ved brændeovnen, gik der noget nyt op for mig. For artiklen beskrev, hvordan vi de senere år har fået et ændret syn på, hvad en heks er. Primært fordi filmens og bøgernes verden er begyndt at portrættere hekse helt anderledes end det gammel billede med krum ryg og vorte på næsen. En ond og væmmelig person som børn er bange for.
Først i 1800-tallet fjernede man loven der gjorde det muligt at dømme og brænde hekse. Men historien hang ved, og det er altså først i min levetid, at det billede har ændret sig.
Hermione, Serafine og Gandalf
I dag en heks smuk og klog ala Hermione fra Harry Potters univers eller Serafine fra Det gyldne Kompas. Eller rar og retfærdig som Gandalf fra Ringenes Herre.
Det gjorde mig glad at læse, hvordan det faktisk er muligt at ændre et ældgammel billede af, hvad en heks kan være. For det giver jo håb for andre roller, der kan have behov for at blive støvet af og ændret.
Her tænker jeg naturligvis på det konservative og stereotype billede af en iværksætter eller en leder. Mit håb er, at når vi kan ændre en århundrede gammel forestillingen om, hvad en heks er ved at fremstille hende på en ny både i film og bøger, så kan vi også ændre de stereotype billeder af iværksætter og ledere. Og så giver det mening, at vi hos Innovator Q også fortsætter med at vise de mange kvindelige iværksætter og ledere, politikere, forskere, forfattere, kunstnere etc, som ikke passer med de gamle stereotype billeder.