Tuesday, 22 Oct 2024

Netværk for kvinder i politik

Der mangler kvinder i dansk politik, og i Aarhus har de derfor stiftet et lokalt netværk for kvinder i politik. Foto: Privat
Der mangler kvinder i dansk politik, og i Aarhus har de derfor stiftet et lokalt netværk for kvinder i politik. Foto: Privat

Det mangler kvinder i politik, og det har tre kvinder i Aarhus byråd sat sig for at ændre. De stillede sig selv spørgsmålet “Hvad kan vi gøre lokalt?” Svaret blev et netværk, og en væsentlig del af arbejdet handler om den tone, der er i debatten. Det har to af stifterne, der også sidder i byrådet i Aarhus, skrevet en klumme om.

Af Mette Bjerre og Liv Gro Jensen

I Aarhus har vi startet et netværk for flere kvinder i politik.

I Danmark er der en udbredt myte om, at Danmark har førertrøjen på, hvad angår ligestilling mellem kønnene. Vi bliver ofte skudt i skoene, at der ikke er mere at kæmpe for omkring ligestilling mellem kvinder og mænd i Danmark, og at det jo står meget værre til i andre lande.

Men helt ærligt, det føles ikke altid sådan, når man er kvinde, og myten er også præcis det: en myte. World Economic Forum opgør hver år, hvordan det går med ligestilling på verdensplan. En af de kategorier de opgør kaldes “political empowerment”. Her måles på kvinder i parlamentet, antal kvindelige ministre og antal år med kvindelige statsledere. Her er Danmark lige nu nede på en 17. plads – alle vores nordiske naboer ligger i top ti!

Man kan også kigge på kategorien “legislators, senior officials and managers” der er Danmark helt nede på at være nummer 102 på verdensplan. Danmark er det eneste nordiske land, hvor der aldrig har været mere end 40% kvindelige folketingsmedlemmer og i kommunalpolitik er ikke engang hvert tredje byrådsmedlem kvinde.

Læs også fakta om kønsfordelingen i kommunal politik.

En 60 / 40 fordeling giver mændene 50% mere taletid

Der er mange flere mænd end kvinder i politik i Danmark. Tilbage i marts 2021 var vi tre kvinder fra Aarhus byråd, som spekulerede på, hvad vi kan gøre lokalt for at ændre det.

Der er selvfølgelig masser af forklaringer på, hvorfor der ikke er ligestilling. Struktur, kultur, arv og opdragelse for eksempel. Der findes ingen simple forklaringer. Vi startede med at konstatere, at så længe kun knapt ⅓ af de opstillede kandidater er kvinder, så er det klart, at der også vil være en ulighed i de valgte. Derfor vil vi gerne gøre noget for at få flere kvinder til at stille op.

Vi forstår det faktisk godt

Vi blev også hurtigt enige om, at vi faktisk godt kan forstå, hvis nogle kvinder vælger ikke at stille op til byrådet. Hvis man som kvinde undlader at stille sig frem og sige stem på mig. Vi synes nemlig, at tonen er hård, og vi har flere gange overvejet, om det er det værd.

Gider man blive ved, når man bliver kaldt idiot og retarderet for at udtalelse sig til en avis? Orker man fortsat at kæmpe kampen for en bedre verden, når man overvejer alle formuleringer på Facebook og alligevel kan være sikker på at støde på menneskeder, der ikke er interesserede i det politiske indhold, men blot vil svine en til.

Kvinder oplever at blive kaldt skingre, hysteriske, grimme og dumme af mere eller mindre tilfældige folk på sociale medier. Kvinder oplever at blive spurgt af journalister om udseende og børn, før de bliver spurgt om deres politik. Kvinder oplever en antagelse om, at de interesserer sig for de “bløde” udvalg og nok ikke forstår økonomi. Det skal vi væk fra.

Et netværk med en ordentlig tone

Derfor startede vi et netværk for at få flere kvinder i politik. Og vi så det som vores første opgave at give hinanden håndslag på ordentlig opførsel. Vi skrev under på, at vi vil opfordre kvinder til at stille op, vi vil sige fra, når tonen bliver hård (både overfor os selv og overfor andre), og vi vil derudover dele med hinanden, hvad vi oplever. På den måde kan vi sammen bearbejde oplevelserne og nogle gange endda grine af det.

Hurtigt kom alle de kvindelige byrådsmedlemmer i Aarhus med i netværket, og en lang række kvindelige kandidater til kommunalvalget fra alle mulige forskellige partier ville heldigvis også gerne være med.

Støtte på tvær af uenigheder

I dag har vi et netværk af seje kvinder, som støtter hinanden diskuterer på gode måder. For selvfølgelig er vi rygende uenige om mange politiske emner, og derfor virker det også endnu stærkere, når vi forsvarer hinanden.

Vi havde vores første fysiske møde en eftermiddag på rådhuset i sommervarmen. Vi delte det vi hver især havde oplevet af chikane på nettet og i virkeligheden. Alle havde oplevet noget, og alle havde forskellige måder at fordøje oplevelserne på. Det var opløftende at dele det med hinanden, og at vi sammen kunne grine af dem, som har opført sig uforskammet overfor os.

Der bliver nok ved med at være mennesker, som skriver hadefulde ting på Facebook. Men vi synes, vores netværk gør det nemmere at være i det. Det er nemmere for os, fordi vi bliver støttet i, at det ikke er os hver især, som gør noget forkert, men nogle enkelte ubehagelige personer, som reagerer uhensigtsmæssigt.

Vi håber, at vi med netværket gør det nemmere for flere kvinder at være en del af aarhusiansk politik. Og til sidst håber vi, at de nye kvindelige kandidater oplever et trygt fællesskab, hvor de kan spørge om alt muligt, også ting som hvad der er af uskrevne regler på rådhuset, og hvordan man skriver et budgetforslag, ikke bare oplevelser med chikane.

Om netværket, Mette Bjerre og Liv Gro Jensen

Mette Bjerre og Liv Gro Jensen er to af de tre stiftere af netværket. De er begge valgt til byrådet i Aarhus og arbejder på tværs af partiskel for at få flere kvinder til at gå ind i politik. Foto: Privat
Mette Bjerre og Liv Gro Jensen er to af de tre stiftere af netværket. De er begge valgt til byrådet i Aarhus og arbejder på tværs af partiskel for at få flere kvinder til at gå ind i politik. Foto: Privat

Netværket blev startet i marts 2021 af Liv Gro Jensen (SF), Mette Bjerre (SF) og Mette Skautrup (C ). Netværket har dags dato 47 medlemmer. Alle byrådsmedlemmer, -kandidater og andre med interesse i at gøre det nemmere at være kvinder i aarhusiansk lokalpolitik kan blive medlem ved at søge om medlemskab i netværkets facebookgruppe “håndslag på god opførsel”.

Netværket holder workshops og andre arrangementer med formålet at diskutere de problemstillinger kvinder i Aarhusiansk politik oplever, samt at skabe et sammenhold på tværs af politiske skel.

Mette Bjerre er medlem af Aarhus byråd for SF. Hun er politisk ordfører og sidder i børn- og ungeudvalget, økonomiudvalget og kulturudvalget. Til daglig arbejder Mette Bjerre på VIA University College, hvor hun forsker i, hvordan børn lærer matematik. Hun er 33 år, gift med Mads og sammen har de to børn.

Liv Gro Jensen er medlem af Aarhus byråd for SF. Hun er forperson for social- og beskæftigelsesudvalget og sidder i teknisk udvalg. Liv Gro Jensen er 40 år, kæreste med Gitte og mor til tre. Liv Gro Jensen er projektleder, men pt passer hun parrets yngste hjemme i dagtimerne.

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.