Vi har startet Innovator Q-stafetten hos kønssociolog Cecilie Nørgaard fra MANGFOLD og stillet hende spørgsmålet: Hvad mener du er den største udfordring i forhold til elever i folkeskolens viden om køn, seksualitet og identitet?
“Den største udfordring er, at der faktisk stort set ingen vidensformidling på området finder sted i den danske folkeskole – og at måden elever mødes på og undervisning organiseres også stadig er på baggrund af myter om køn og diversitet – og ikke på baggrund af ny, forskningsbaseret viden.
Hele vidensområdet er stadig reduceret til et ikke-obligatorisk valgfag på størrelse med trafiklære på læreruddannelsen og et såkaldt timeløst fag i folkeskolen kaldet SSF (Sundhed, Seksualitet og familiekundskab). Ofte overses faget og falder mellem flere stole, fordi alle og dermed ingen har ansvar for det. Når det går højest lykkes skoler med at komme omkring det her giga område et par timer en uge om året, nemlig i Uge Sex.
Og hvad er så problemet med læreres manglende viden og kompetencer om køn, diversitet og normkritisk pædagogik – og hvad har det med erhvervsliv og arbejdsmarked at gøre? Der er en klar sammenhæng mellem måden, børn og unge mødes, dannes, uddannes og socialiseres stereotypt – og de ulige og stereotype udfordringer, der er i voksenlivet.
Vi lever i en tid, hvor vi både lokalt og globalt står midt i en revolution, hvor traditionelle hierarkier, privilegier og barrierer knyttet til blandt andet køn og hudfarve er under stærk kritik og tiltrængt forandring. Unge mennesker skriger på omverdenens viden og kompetencer i forhold til at tackle aktuelle samfundsproblematikker som egne og andres grænser, samtykke, sexisme, racisme, kønsidentiteter, seksualiteter osv.
Lærere må erhverve sig ny viden for at kunne møde eleverne i den ny verden. Den ny verden med ligestilling og plads til diversitet – den kommer ikke af sig selv. Den skaber vi – fra barnsben.”
Den største udfordring i forhold til diversitet i erhvervslivet lige nu er…
“At holde fast i det mainstream-momentum, som blandt andet #metoo og Black Lives Matter har skabt – og ikke falde til patten og lulle os i søvn med, at det er nok ikke et problem, vi har hos os – og at det har vi løst for længst.
Den største udfordring lige nu er at formidle, at dét at sikre diversitet ikke er et quick-fix, men et langt sejt træk, hvor der kontinuerligt vil komme nye blinde vinkler, man kan gå i gang med at sætte ind overfor…”
Og det undrer mig når…
“..nogen modsætter sig den demokratiske udvikling, om end jeg godt forstår det psykologisk behagelige ved ’plejer’, og at dét at skulle indse, at man får givet privilegier på grund af eksempelvis ens køn, som man egentlig ikke har gjort sig fortjent til – og måske endda skal vænne sig til indimellem at skulle afgive dem og vie pladsen for en anden – nej, det er ikke umiddelbart nemt og rart, men til gengæld nødvendigt. For den enkelte og for samfundet.”
Løsningerne kunne være at…
“At ledelsen tager ansvaret og sikrer, at der løbende bliver iværksat initiativer, der udfordrer bias på arbejdspladsen.
At ledelsen kommunikerer en klar vision for diversitet og ligestilling, og at der skabes klare og konkrete eksempelvis årlige delmål, der monitoreres og evalueres.
At der er tydelige og velkendte retningslinjer for sundt arbejdsmiljø, og tillid til indsats og klare arbejdsgange, når diskrimination opstår.”
Hvordan arbejder I i din virksomhed med diversitet?
“I min virksomhed er vi som oftest bare mig, men når jeg har indflydelse på repræsentation i mine samarbejder, er jeg er bevidst om og vurderer det positivt, når diversiteten i diverse identitetsvilkår kan øges. For jeg er både optaget af at skabe inkluderende fællesskaber, hvor al potentiale kan komme i spil – og at høste frugterne af forskellig erfaring.
Desuden er jeg jo den særlige situation, at det er indhold og formål med mit arbejde; at fremme diversitet og ligestilling – og at jeg gør det via kreativ forskningsformidling, der har til hensigt at ændre særligt kønsopfattelser og kønspraksis.”
Hvordan mener du, vi kan få mere dialog om emnet diversitet?
“Forskningsformidling om betydningen af diversitet – og her mener jeg ikke formidling af forskning til andre forskere, jeg mener formidling til mennesker udenfor akademia, så den brede befolkning forstår alvoren ved den manglende diversitet i mange fora, og vigtigheden af at arbejde for at fremme diversitet – for både den enkelte og for fællesskabet.”
Jeg blev rigtig glad, da jeg i denne uge fandt ud af, at…
“..det konstante misogyne, racistiske, transfobiske lydbillede, som vi har vænnet os til med Trump, er slut. Ikke at det ikke findes derude, men den legitimitet og benzin til bålet, som Trump gav den antidemokratiske diskurs, har været så globalt ødelæggende for de menneskeretslige indsatser for øget ligestilling og diversitet.”
I denne uge har jeg oplevet en optur over,
“..skiftet til Biden/Harris, og det signal, de har valgt at sende til verden om, at de bedste kræfter kan have alle farver og køn.”
Og jeg fik en nedtur over
“.. endnu engang at erfare, at de danske medier, de er ikke en medspiller i den revolution, vi står midt i. De er privilegieblinde og normative og vælger ikke at se sig selv efter i krogende for ubevidste bias – som Børsens eklatante brøler med deres selvudnævnte imponerende ’dynamik’ i al deres påfaldende homogene hvide, midaldrende, mandlige udtryk, at give mest taletid til konservative stemmer, at overse det svære og bringe det lette for clickbaits og fastholde gammeldags kønsopfattelser og kønsstereotypt sprogbrug som Berlingske pinlige omtale af venstres nye næstformand som 12-talspige osv osv “
Lyt til vores podcastserie “Sådan gjorde jeg”, hvor Trine Askholm taler med Cecilie Nørgaard om netop brugen af begrebet 12-talspige. KLIK HER
Når Corona nedlukningen er overstået er det første jeg gør, at….
“… kramme alle jeg holder af, se folk, holde fest, hænge ud – nyde livet!”
“Jeg sender IQ-stafetten videre til MADS NØRGAARD med følgende spørgsmål: Hvordan kan modebranchen særligt bidrage til at fremme diversitet, inklusion og ligestilling i bred forstand? Og hvor er branchens største faldgruber? “
Læs med i næste uge, når vi bringer Mads Nørgaards svar og hans bidrag til vores stafet.