Tuesday, 22 Oct 2024

Award show sætter fokus på bestyrelseslokalets kønsfordeling

Årets Women's Board Award er veloverstået. Ikke overraskende var der mere østrogen repræsenteres blandt deltagerne, end hvad der er typisk, når toppen af dansk erhvervsliv mødes. Nu var det mændene, der var i undertal. Faktisk var kun tre deltagere ud af 10 mænd. Foto: Pressefoto: Women's board Award

Fredag 31 januar blev der for syvende gang afholdt Women’s Board Award. Her overrakte H.K.H Prinsesse Mary prisen som årets bestyrelseskvinde til professionelt bestyrelsesmedlem Anne Louise Eberhard.  Arrangørerne ønsker at inspirere til, hvordan diversitet kan øge værdiskabelsen i bestyrelserne.  

Af Sara Line Coulthard

Den store åbne foryer, midt i Deloitte hovedbygning på Islandsbrygge, dannede rammen for Women’s Board Award. Til awardshowet deltog flere forskellige typer af erhvervspersoner blandt andet Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Præcist klokken 14.25 gik nedtællingen i gang på scenens bagtæppe og de omkring 200 deltagere bevægede sig mod de opstillede stolerækker, der var placeret mod scenens front.

Fem minutter senere begyndte sangerinde Cecilie Trolle at synge coverversion af Alicia Keys “This girl is on fire”. Samtidig med at sangens toner udfyldte rummet, gjorde Kronprinsessen sin entre, imens alle i salen rejste sig op.

Klimaudfordringer løses med mangfoldighed

Temaet for dette års Women’s Board Award var “bæredygtig ledelse”.  Dette tema gik igen i flere af eftermiddagens taler.

Juryformanden Thomas Thune Andersen indledte sin tale med det retoriske spørgsmål: “hvorfor er kønsskævheden indenfor bestyrelseslokalet stadigvæk vigtigt”?

Hans eget svar , at det er nødvendigt for at kunne løse komplekse samfundsproblemer såsom klima.

Forklaringen på, hvordan klima kan relateres til kønsskævheden i bestyrelseslokalet uddyber Thomas Thune Andersen med følgende:

“Da samfundet er blevet mere kompleks og det samme gælder dets problemer, er det nødvendigt at sammensætte mangfoldige ledelser og bestyrelser, fordi de så kan skabe de langsigtede løsninger, der nu er behov for”

Forskellige løsninger blandt talerne

Som eftermiddagens program skred frem blev det tydeligt, at der var en generel enighed blandt talere om, at den manglende ligestilling i bestyrelseslokalerne og på de øverste ledelsesniveauer er et fælles ansvar.

Som grundlæggerende af Women’s Board Award, Susanne Hoeck, understregede i sin tale:

”erhvervslivet må være enig om, at kønsskævhederne er et fælles onde, som vi i fællesskab må bekæmpe”. Ifølge Hoeck er en af løsningerne, at ”forældreskab bliver til partnerskab”, så ”kvinden ikke står alene med hovedansvaret”

Flere af de andre hovedtalerne kom ligeledes med deres bud på, hvilke sociale mekanismer, der ligger til grund for kønsskævheden.

Deloittes CEO Anders Dons startede sin tale med “der eksisterer stadigvæk nogle stereotypiske forestillinger om, hvad kvinder kan og ikke kan – det er dem der bremser deres karrieremæssige udvikling”. Senere i sin tale påpegede Anders Dons, hvor løsningerne skal findes: “tiden er nu inde til at anskue de kønsmæssige udfordringer ud fra et samfundsmæssigt makroniveau”.

Eneste kvinde i lokalet

Helle Thorning-Schmidt, som det seneste år er begyndt at lave bestyrelsesarbejde, forklarede i sin tale, hvordan hun ofte selv oplever, at ”være den eneste kvinde i bestyrelseslokalet”.

Helle Thorning-Schmidt fortalte i sin tale, hvor vigtigt det er, at spørger sig selv om; “hvad kan jeg gøre for at bidrage til en bedre kønssammensætning i bestyrelseslokalet?”. Foto: Innovator Q

En af forklaringerne på denne skæve kønssammensætning er, ifølge hende, at 93 % af alle bestyrelser rekrutteres via egne netværk, og at det er en af forklaringer på den skæve kønsskævhed.

Et argument Helle Thorning-Schmidt bagefter uddyber med “måske er et af problemerne, at kvinder ikke ved, hvor de skal finde døren ind til bestyrelseslokalet ”

Årets vinder af Women’s Board Award

Før årets vinder blev afsløret, gik Hans Henrik Luttichau-Holm på talerstolen. Han er Managing Director i Alumni, og været med til at udvælge gruppen af de potentielle vinderkandidater.

I sin tale beskrev Luttichau-Holm at det udover ledelseserfaring, portefølje og resultater, er et vigtigt udvælgelseskriterium, at kandidaten har potentiale til at blive en god rollemodel. Han understregede at, det er vigtigt, at kvinder rundt om i erhvervslivet kan spejle sig i, og blive inspireret.

Efterfølgende gik K.H Kronprinsesse Mary op på scenen, gav en motiverende introduktion og afslørede derefter, at årets prismodtager var Anne Louise Eberhard.

Kandidater til Women´s Board Award.
Tidligere vinder tæller blandt andet Helle Valentin, der fik prisen i 2019; Marianne Erenbjerg, der vandt den i 2018 og Pernille Erenbjerg, der modtog prisen i 2017.
Foto: Innovator Q

Man bliver ikke en dårlig mor af at følge sin karriere

Under stort bifald gik Anne Louise Eberhard op på scenen, hvor hun tog imod prisen. I takketalen sagde prismodtageren blandt andet, at “man bliver ikke en dårlig mor af at følge sin karriere”.

Eberhard kom også med sine bud på, hvordan vi får flere kvinder ind i bestyrelseslokalet og på de øverste niveauer i virksomhederne. Her understregede hun vigtigheden i, at vi som samfund i endnu højere grad knytter familiestrukturen til arbejdsstrukturen. En måde at gøre dette på, er ifølge Anne Louise Eberhard gennem barslen ” det er nødvendigt at dele barslen op mellem begge forældre, med tvang om muligt”.

Anne Louise Eberhard har en fuldtidskarriere som professionelt bestyrelsesmedlem med nuværende poster i FLSmidth, Finansiel Stabilitet, Bavarian Nordic og TopDanmark.

 

Interesseret i at vide mere?

Læs mere om Women’s Board Award og formålet med award showet her

Læs mere om årets vinder Anne Louise Eberhard her

Læs om flere rollemodeller her

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.