Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Kære arbejdsgiver, du ved det godt: dine medarbejdere bliver ikke dårligere af at stifte familie. Tværtimod.
Mange virksomheder oplever, at deres talentpipeline lækker, når medarbejderne stifter familie. Og det er en offentlig hemmelighed, at opstartsvirksomheder er lorne ved at ansætte kvinder i ”den fødedygtige alder”. For hvad med det lange fravær, der knytter sig til barselsorloven, når en ansat bliver forældre? Hvor motiveret er medarbejderen for at give den en skalle, når junior har meldt deres ankomst, og hun skal ud af barselsboblen igen? Og hvad sker der egentlig med kompetencer og forretningsforståelse, mens hun er væk – er hendes profil overhovedet relevant efter barslen?
En kæmpe omvæltning – for alle
Dét at blive forældre er en kæmpe omvæltning – ikke bare for den enkelte, men også arbejdsgiveren. For jo, medarbejderen forsvinder fra radaren i en eller anden udstrækning for en periode, og så skal man jo finde ud af, hvordan medarbejderens opgaver så skal løses. Men i modsætning til, hvad mange tror, viser forskning fra Københavns Universitet, at omkostningen til eksempelvis løn, virksomhedsomsætning og produktivitet i forbindelse med barselsorlov er nærmest ikke-eksisterende .
Hvad er det så, der skræmmer virksomhederne? Vi oplever, at det blandt andet er den udvikling en medarbejder på barsel gennemgår, som skræmmer.
Mester i benhård projektledelse
Har du selv været på barsel, husker du sikkert, hvordan dine grænser for, hvad du troede var muligt, flytter sig drastisk. Ingen søvn, en baby der skriger i tide og utide og bleer, der skal skiftes bliver dagligt sat i perspektiv. På trods af, at man føler “man bare ikke kan mere”, formår man stadig at få mad på bordet, komme i bad (måske ikke dagligt, men så i hvert fald et par gange om ugen), få bragt og hentet børn til diverse fritidsaktiviteter og få smurt madpakker. Man kører benhård projektledelse i hjemmet og præsterer under pres for at få enderne til at mødes. Evner man helt naturligt udvikler, mens man er på barsel, men som mange desværre ikke er bevidste om. Og det er en skam. For det er værdiskabende. Ikke bare for den enkelte, men også for arbejdsgiveren.
Det er en ny og vigtig trend, at vi i samfundet begynder at italesætte denne udvikling som en mulighed. Der er sket store fremskridt på den front, siden vi hos Parental Leave Forum som nogen af de første undersøgte den kompetenceudvikling, der sker i forbindelse med familiestiftelsen.
For nylig viste en ny undersøgelse fra SDU og Oxford Research, at mandlige medarbejdere, der tager længere barsel, opnår eller bliver bedre til en række højt besungne kompetencer i arbejdslivet. Det omfatter eksempelvis empati, planlægning og effektivitet. Og der er ingen grund til at tro, at det ikke også gælder kvinder.
Nye kompetencer står i kø
Ifølge en undersøgelse foretaget af Yale University er årsagen til forandringen neurologisk. Når man stifter familie og holder barsel, sker der en tilvækst af hjernen i de områder, der forbindes med blandt andet motivation, behandling af følelser, dømmekraft og fornuft samtidig med, at man skruer ned for skepticisme og tilbageholdenhed.
Oversat til kompetencer vil det sige, at du alt andet lige som person:
- • bliver mere forandringsparat
- • udviser mere åbenhed og imødekommenhed overfor nye ideer
- • bliver generelt mere positiv indstillet
- • bliver mere empatisk
- • får et større drive og engagement i det arbejde, du udfører (hvis det er det rigtige for dig selvsagt)
- • bliver bedre til at træffe beslutninger
- • mestrer dine reaktionsmønstre ift. en given situation
Og det er sjovt nok præcist de samme ord, der står på de slides, chefen viser til det årlige kick-off møde. Vi skal have bedre kundeforståelse, nå mere på mindre tid, kunne tilpasse os et marked i konstant forandring – ja, find selv på flere.
Overset potentiale
Det, der desværre sker, er, at arbejdspladserne i høj grad overser det potentiale, der eksisterer lige for næsen af dem. Og så siger folk op. For hvis ingen gør brug af den nye udvikling, og det føles som om, at ens værdisæt i øvrigt også har bevæget sig væk fra resten af organisationens. Og hvis ingen tager tilløb til at kommunikere om det, ja, så er det, at op til 50% af de medarbejdere siger op. Så mens en barsel i sig selv ikke er omkostningsfuld, får en opsigelse i kølvandet på barselsorloven tabs-taxametret til at tikke for arbejdspladsen.
I gennemsnit koster det 21% af en årsløn at miste én medarbejder. Og hvis man så, på baggrund af en opsigelse, også kaster sig ud i en fejlrekruttering på funktionærniveau kan det hurtigt koste en virksomhed i omegnen af 500.000 kr.
Hvad kan vi gøre ved det?
Men fat mod. Løsninger er der nok af, uanset om du er medarbejder eller arbejdsgiver.
Er du arbejdsgiver, så tal med dine ansatte! Husk, at man ikke kan forventningsafstemme og afdække en kompetenceudvikling, hvis man ikke kommunikerer om det. Derfor skal der holdes fastlagte samtaler løbende både inden, under og efter barsel, hvor I sammen afdækker denne udvikling og hjælper hinanden med at understøtte den, så jeres medarbejdere ikke bliver endnu et tilfælde til talent-læk statistikken.
Husk også at understøtte medarbejderne i deres fortsatte udvikling under barsel ved at tilbyde dem videreuddannelse, blive en del af et barselsnetværk med andre ligesindede eller noget helt tredje. Fuldstændig på samme måde, som du investerer i dine talenter ved at sende dem på kurser, seminarer og andre kompetencegivende forløb. Inviter dem ind til sociale arrangementer på lige fod med andre kollegaer, indkald dem til mus- og lønsamtaler og få skabt en inkluderende barselskultur i en periode, hvor mange ellers kan føle sig ekskluderet.
Så næste gang du har en medarbejder, der skal på barsel, så tænk på periodens muligheder i stedet for begrænsningerne – til gavn for både dig som arbejdsgiver, virksomhed og medarbejderen.
Og er du medarbejder, så er vores opfordring; angiv barsel og familiestiftelse på CV’et! Beskriv hvilke situationer du har stået i, hvordan du har løst dem, og hvordan de har været medvirkende til at udvikle dig. På den måde ser arbejdsgiveren ikke blot, at orloven kan være et professionelt boost, hvor man har oparbejdet en masse kompetencer, men at du som medarbejder har øget din værdi for dig selv og virksomheden.
Indlægget er skrevet af Anne Sophie Sehested Münster, stifter af barselsnetværket Inspired Beyond Babies. og Lisbeth Odgaard Madsen, der har virksomheden Potential Company . Sammen har de etableret Parental Leave Forum, et ekspertpanel med hver deres professionelle tilgangsvinkel til barsel.