På første dagen af årets TechBBQ i Øksnehallen i København, sås det tydeligt, at der var arbejdet med diversitet og bedre repræsentation. På den ene af de store scener, Dive in Dome, blev der lagt godt ud med gode refleksioner fra Liva Echwald-Tijsen, som er ambassadør for Womens Entrepreneur Day i Danmark.
”Jeg ville ønske, at køn ikke betød noget, men det gør det”. Sådan startede oplægget fra Echwald-Tijsen.
I den hvide iglo var der til formiddagens oplæg næsten lige dele mænd og kvinder. Næsten. De sad klar til at lytte i de kreativt byggede loungemøbler, omkranset af grønne planter. Hovedpersonen var den tidligere danser og scenekunstner, og nuværende kommunikations-coach i virksomheden Træd Frem.
Coaching og træning
Liva har haft foretræde i EU, hvor hun har debatteret kvinder og iværksætteri. Trods hendes mange års arbejde med emnet, undrer hun sig stadig over den lave andel af kvinder indenfor feltet.
“Jeg ved, at investorer i dag kigger efter andet end tech-potentialet. De kigger efter diversitet og de teams der driver” beretter den erfarende ambassadør.
Hun mener, at det er afgørende at arbejde på, at få kvinder til at gå ind i iværksætteri, fordi vi som samfund, får en større kage at skære i, når vi skal finde iværksætter-potentialet. Med et imponerende CV bag sig kunne Liva Echwald-Tijsen fortælle, at det efter hendes erfaring hjælper muligheden for at opnå diversitet på ledelses niveau, når flere kvinder vælger at være del af founding team.”
Mytedannelse og mindsetændringer
“I England har de lavet opgørelser, som viser, at hvis kvinderne starter virksomheder i samme grad som mændene, så vil det tilføje 250 billion pund til den engelsk økonom” lyder det fra den engagerede virksomhedsejer på scenen.
Alligevel lever der et utal af myter om, hvorfor kvinder ikke bliver iværksættere.
“De tre oftest brugte er, at kvinder mangler selvtillid, de er ikke egnede og de vil ikke, og hvis de vil, kan de bare ændre deres mindset” siger hun, og trækker på det der omtales som “fix-the-women-syndrom”.
Liva Echwald-Tijsen stiller et åbent spørgsmål til publikum, om det kan være rigtigt, at 52 % af EU’s befolkning skal ændre deres mindset?
Publikum får ikke mulighed for at svare direkte, men målt ud fra den summe, små grin og folks ansigtsudtryk, så ser det ud til, at de forstår pointen.
Gode forældre
Hvis en kvinde, der er på vej op i hierarkiet, får stillet spørgsmålet “Har du evnerne”, så er der ifølge Echwald-Tijsen en del kvinder, som tvivler. Hun mener, det vil gavne at stille spørgsmålet anderledes.
”Eksempelvis kunne man spørge, om vedkommende tror hun kan lære det, som skal til. I de fleste tilfælde vil svaret være ja” mener hun.
Publikum bliver spurgt om, hvor mange der er iværksættere, og hvor mange af dem der fra start har kunne svare ja til, at de havde evnerne. Der er en del iværksættere tilstede i den hvide iglo – cirka halvdelen. En del af dem vidste ikke på forhånd, om de havde evnerne, men de svare alle samme ved håndsoprækning, at de har kunne lære det nødvendige undervejs.
Den arbejdende del af befolkningen opfordres til at tage snakken om, hvordan vi både kan være forældre og starte en forretning samtidigt. Det ene bør ikke udelukke det andet.
Echwald-Tijsen har selv været alene mor en del af sin karriere. Hun arbejder hårdt på at kunne gå kl. 15, fordi hun skal hente sine børn. Det er hendes erfaring, at det ikke giver mindre engageret arbejdsindsats.
“Der findes ingen studier, som viser, at jo mere du arbejder, jo mere effektiv bliver du. Så husk, det er godt at arbejde effektivt, OG gå hjem til dine børn mens de er vågne”
TechBBQ og diversitetsstrategien
TechBBQ har været eftertænksomme forud for årets konference. Ifølge Katrine Arevad, som er ansvarlig for PR og Kommunikation, så har de haft et ønske om at øge andelen af kvindelige deltagere, både talere og gæster. Teamet bag TechBBQ har derfor arbejdet med at få udarbejdet en diversitets strategi.
Strategien blev offentliggjort få dage før konferencen. Ved et hurtigt kig igennem de to dages program ses det tydeligt, at der både er debatter med diversitet som tema, og at der er lagt op til en god fordeling mellem paneldeltagernes køn. Det betyder, at den første dag på Dive in Dome-scenen, var planlagt oplæg og debatter med mindst en kvinde i hvert panel.
Ifølge Katrine Arevad var der samlet cirka 1/3 kvinder på talerstolene og den samme andel af deltagerne i år. Det er en stigning i forhold til sidste år.
“Med vores nye diversitetsfokus , har jeg kun de bedste forhåbninger for 2020” siger Arevad til Innovator Q.
Hold styr på fakta, holdning og hypotese
Det er en svær samtale at deltage i. Altså diversitets-samtalen. Både for kvinder og mænd. Selv om der er mange undersøgelser, der peger på alle fordelene, så er det fortsat svært for de fleste at holde styr på, hvad der er fakta, hvad der er holdninger og hvad der er hypoteser.
Liva Echwald-Tijsen sidste kommentar før de 20 minutter planlagte oplæg er slut, lød således sådan her:
“Husk hinanden på at når I møder nogen som generaliserer (red.: divesitets-debatten), så bed dem stoppe op og spørg om det er fakta, egen erfaring eller hypoteser”