Thursday, 21 Nov 2024

Kaptajnen, der arbejder for et bedre arbejdsmiljø ombord

Helle Andsbjerg til konference om tendenser indenfor crewing (bemanding af skibe) i Athen.  Foto: privat
Helle Andsbjerg til konference om tendenser indenfor crewing (bemanding af skibe) i Athen. Foto: privat

Helle Andsbjerg har i over 20 år været skibskaptajn og sejlet verden rundt. I dag underviser og coacher hun kaptajner i ledelse og teambuilding. For den erfarne kaptajn er et godt lederskab vigtigt og højner trivslen og dermed sikkerheden ombord

Af Anna Jankovic

Helle Andsbjerg er netop vendt hjem fra et tredages seminar i Sankt Petersburg i Rusland, hvor hun har undervist 55 russiske kaptajner og skibsofficerer i ledelse. De sidste fire år har hun undervist i maritim ledelse 2-3 gange om måneden rundt omkring i hele verdenen. Hun specialiserer sig i ledelsesværktøjer for skibsbesætninger.

“Som kaptajn er du direktør for biksen døgnet rundt. Det er dit ansvar at gøre tilværelsen bedre for besætningen. Man skal huske på, at alle bor og arbejder på skibet. Så den person, man har været dybt uenig med i maskinrummet, ser man måske film sammen med i opholdsstuen om aftenen. Der er ikke plads til dårlig arbejdstrivsel”, siger Helle Andsbjerg.

Hun har selv erfaret, hvordan et godt lederskab kan forandre et arbejdsmiljø til det bedre. Hun fandt hurtigt ud af, at hvis man kan løfter mennesker, så de føler sig godt tilpas, så fungerer tingene bedre. Det handler om respekt og hvad man kan gøre for at besætningen har det godt – også menneskeligt.

Og erfaring har hun. Hun har været kaptajn i 21 år. Dog på land i 7 år, som hun påpeger.

Uddannet kaptajn i en ung alder
Som 17-årig startede Helle Andsbjerg i verdens største containerrederi A.P. Møller Mærsk som skibsførerkadet.

”Mens jeg var elev, så var der mange, der ikke mente, at jeg kunne blive kaptajn, for jeg skulle jo have børn en dag. Det virkede heldigvis lige modsat på mig”.

Hun var drevet af nysgerrig og 9 år senere stod hun, 26 år gammel som kaptajn på et lastskib med fem mand ombord.
”Jeg fik lederansvar allerede efter min eksamen. Som kaptajn kunne jeg lave en mere overordnet planlægning og se den blive ført ud i livet – det var fedt”.

Verdenen forventer ikke at se en kvinde på broen
Helle Andsbjerg husker ikke modgang, fordi hun var kvindelig kaptajn i et mandsdomineret erhverv. Men hun husker en sjov episode i Vestafrika, da skibet lagde til kaj. Normalt kommer en delegation på cirka 8-10 personer skibet i møde fra landets forskellige myndigheder. Da det rygtedes at fragtskibet havde en kvindelig kaptajn på broen, ventede 25 personer. De måtte se, hvordan en kvindelig kaptajn så ud. Men det husker Helle Andsbjerg kun som et positivt og sjovt minde.

I bakspejlet husker hun alligevel, at hun opførte sig som en mand.

”Jeg var meget maskulin i min tilgang til tingene, fordi der var en forventning til det. Jeg skulle bevise, at jeg kunne det samme som en mand. Det brugte jeg meget krudt på i starten af min karriere”.

I dag ønsker hun, at hvis hun kunne gå tilbage og give et godt råd til sig selv, så skulle det være at være sig selv, selvom man er i en mandsdomineret verden.

En bedre leder med bløde værdier
”Jeg holdt op med at lege, at jeg var mand. Jeg er som jeg er. Jeg hev de bløde værdier frem. Når man ikke er en alfahan, så er man ikke en konkurrent. Jeg kender rigtig mange mandlige kaptajner, som er fantastiske kaptajner og ledere – skal det lige siges.

Men da jeg selv åbnede op for den kvindelige side, blev det hele meget nemmere. Jeg kunne mærke, at der skete noget. Min besætning fik mere plads og jeg blandede mig ikke i alle detaljer”, siger hun.

Og Helle Andbjergs store interesse ligger i menneskerne. Efter næsten 20 år ved roret, henvendte mange kolleger sig til hende og udtrykte forundring over, at hun i alle de år ikke havde fået klager som kaptajn eller for sin besætning. Det fik hun stor ros for. Det indikerer, at skibet er godt kørende og alt fungerer, fortæller hun.

Kaptajnens nysgerrighed og søgen efter nye udfordringer satte nye tanker i gang. Hvordan kunne hun kombinere både sin faglige viden og ledererfaring til at optimere arbejdsforholdene ombord på andre skibe.

Samarbejde på tværs giver en glad besætning
Hun startede med at lave nogle forsøg med sin besætning. Målet var at få 25 mennesker til at arbejde sammen som et velfungerende team både professionelt og privat.

”Jeg ville finde en vej til at skabe stærke bånd mellem de enkelte besætningsmedlemmer – skabe selvkørende teams. Formålet var at gøre livet ombord bedre for alle, øge effektiviteten og ikke mindst sikkerheden – ombord på et skib er vi selv ambulance, læge, brandfolk – så sikkerhed fylder meget”.

Gennem forsøgene fandt hun hurtigt ud af, at glade mennesker, der føler sig trygge og hørte er noget nær et mirakelmiddel. Det gør livet bedre for den enkelte, kreativiteten og innovationen blomstrer og arbejdsdagen flyder lettere. Resultaterne er næsten af astronomisk karakter, fortæller hun.

”Husk lige på, at vi taler om multinationale besætninger fra meget forskellige kulturer”.

Nyt karriereskifte
”Dette var så enkelt og sjovt, at jeg videreudviklede det og endte med at sige min stilling op for at lære mekanismerne bag mine nye erfaringer”, fortæller Helle Andsbjerg.

Hun sagde op som kaptajn og begyndte at studere igen. Hun tog forskellige leder- og erhvervscoachinguddannelser og læste tilmed psykologi og kvantefysik for at forstå det menneskelige sind og adfærd. Alt dette for at finde en effektiv og simpel metode til at facilitere skræddersyede lederkurser til skibsofficerer og kaptajner. Målet var gennem enkle ændringer at få ledelsen til at forstå, hvor let det er at skabe et sundt arbejdsmiljø på et skib.

Fremtidigt mål at få kvinder ind i branchen
Udover at undervise, så er Helle Andsbjerg også gæsteforelæser på forskellige maritime konferencer.

I fremtiden satser hun på mere onlinebaseret undervisning, da det er lettere for alle parter rundt omkring i verdenen at møde op til undervisning, når det foregår på computeren.

Hun er også aktiv i kampen om at få flere kvinder ind i branchen, fordi der er så mange jobmuligheder.

”Det er en fantastisk måde at se og opleve livet på og arbejde med andre kulturer. Mindre end 2 % i verdenshandelsflåden er kvinder, og jeg tror, at mange kvinder ikke tænker i de baner. Mange er måske bange for at være væk fra hjem og familie. Der er også mange muligheder ved at arbejde på land i flåden”.

Læs mere om Helle Andsbjerg her.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.