Thursday, 21 Nov 2024

En sjældenhed at være skønlitterær forfatterdebutant

Line Soelvhj Solstraale

“Vingebarn” blev udgivet i 2018. Det er Line Sølvhøj Johanssons debutroman. Snart udkommer hendes anden bog. At skrive har altid været et omdrejningspunkt i hendes liv. Da hun var barn, skrev hun bøger, som hendes familie kunne låne på hendes eget bibliotek. Som forfatter har hun fundet sig selv og et arbejdsliv som selvstændig, hvor børnenes sygedage er blevet et overskueligt vilkår

Af Trine Askholm

“Så er det officielt, jeg er blevet forfatter”

Sådan skrev den 36-årige Line Sølvhøj på de sociale medier, den sommerdag i 2018 da hun sad med den første udgave af hendes debutroman “Vingebarn” i hænderne.

En dag senere på sommeren vågnede forfatteren og kiggede på Instagram. Her så hun, at en fremmede havde delt et billede af hendes bog. Og skrevet at det var en fantastisk bog.

“Det var ret stort, og det var nok det øjeblik, at jeg følte mig som rigtig forfatter”

Svær beslutning at kvitte jobbet

I 2016 sagde Line Sølvhøj Johansson sit journalist job op. Det var en direkte følge af oplevelsen af for lidt tid med sin familie. Samtidigt havde hun trang til at skrive som ikke kunne holdes nede. Hun var på det tidspunkt på barsel med barn nummer to.

Et halvt år inde i barslen var ægteparret Sølvhøj Johansson blevet enige om, at deres liv skulle ændres. De ønskede mere overskud og mere tid sammen med børnene.

Derfor ville Line Sølvhøj begynde at arbejde på deltid. Men hendes arbejdsgiver sagde nej til hendes ønske. Den unge journalist græd af ærgrelse derhjemme den aften, men pludselig var det mindre svært at beslutte sig for helt at stoppe.

Havde glemt sig selv i jagten på drømmejobbet

Line Sølvhøj Johansson er uddannet Cand.mag i dansk fra Københavns Universitet, og hun havde aldrig for alvor forstillet sig et liv uden en arbejdsgiver. Hun ville være journalist. Det blev hun. Hun var glad for det.

Men med arbejdsgiverens nej til deltid og hendes stigende frustration over ikke at være i kontakt med sig selv, føltes hendes farvel til drømmejobbet alligevel rigtigt.

“Jeg var pludselig lidt forvirret over både af være mor, kone, journalist, kollega, veninden, datter og søster, men aldrig mig selv” fortæller hun og trækker på skuldrende.

Hun var god til det hele. Respekteret og vellidt. Men hun havde glemt, hvad hun selv kunne lide at lave.

En tiltrængt arbejdspause

Arbejdspausen skulle bruges til at finde ud af, hvad hun havde lyst til. Og til at være mere sammen med børnene, uden deadlines.

“Det var en fantastiske frihed” fortæller den arbejdsomme mor, der tydeligt husker de første uger uden arbejdsgiver.

Få uger efter hendes nye liv var startet, begyndte skrivetrangen at melde sig. Sølvhøj har altid elsket af skrive historier og fortælle, og som det mest naturlige begyndte hun at skrive på en bog. Der var sætninger, som måtte ud på papir.

Læs også om Malene Sølvsten som blev forfatter, mens hun arbejdede i Finansministeriet

En sti med ord lå foran

“En lysstribe blander sig og bryder ind” og ”En mild sommervind aede mig på armen” er eksempler på sætninger, der formede sig for Sølvhøj.

Hver gang en sætning kom til hende, så undrede hun sig over hvor den kom fra. Hun var ikke klar over, hvad hun skulle bruge den til, Men hun kunne mærke at ordene hørte til et sted.

Line Sølvhøj Johansson er vokset op med Totte og Lotte bøger og Brødrene Løvehjerte. Da Line Sølvhøj var barn, drømte hun sig helt ind i historierne og levede i dem. Hun skrev sine egne historier og lavede engang et lille bibliotek.

“Siden jeg var barn, har jeg altid følt, at der lå en sti med ord foran mig” fortæller hun.

Ikke blogger, ikke forfatter

Line Sølvhøj forstod ikke med det sammen, at de sætninger skulle bruges til en bog.

“Men jeg ville ikke starte en blog. Derfor blev det alligevel en bog, jeg gik i gang med” fortæller forfatteren.

I lang tid kunne hun slet ikke se, at hun rent faktisk arbejdede som forfatter. Historien var heller ikke på plads, før hun en dag talte med sin mor.

Hendes mor havde en fortid som sygeplejersker på et hospital, og det blev gennem hende, at inspirationen til en historie kom.

Bogideen blev til manuskript

Da ideen til bogen var på plads, skrev Sølvhøj koncentreret i tre måneder. Derefter havde hun et færdigt manuskript udkast. Undervejs i skriveprocessen satte hun sig grundigt ind i faglitteratur om OCD og hjerneskade.

“For at kunne beskrive mine karakterer måtte jeg forstå dem, og det gik op for mig, at jeg kunne bruge mine interview-værktøjer som journalist, til at tale med personer ramt af hjerneskade.

Dermed blev kombinationen af Line Sølvhøjs faglighed fra hendes kommunikationsuddannelse, og hendes evne til at fortælle historier til en helt ny levevej.

Forskel på journalist og forfatter

At skrive som journalist havde for Sølvhøj det ene formål at tilgodese læserne. Det var ikke noget, hun gjorde, fordi hun ikke kunne lade være. Hun følte ikke, at hun fik udnyttet sit potentiale. Det var omvendt når hun skrev på sin bog.

Transformationen fra journalist til forfatter kom da Line blev sat fri til at skrive kreativt. Nu kunne hun følge sine følelser og skrive uden begrænsning.

“En bog er mellem 200-300 sidder. Det giver langt mere plads til at beskrive detaljer og lege med ordene” beskriver Sølvhøj.

For Vingebarns-forfatteren har det været fleksibelt at arbejde som forfatter. Der er ikke nogen deadline, og det giver kreativiteten frit løb.

“Det kan naturligvis være frustrerende ikke at kunne skrive, når eksempelvis børnene er syge, men ordrerne kan jeg altid finde næste dag, når jeg skriver igen” siger hun

Impulsive fridage eller børnenes sygedage er i dag et vilkår, som forfatteren tager roligt, mens hun glæder sig over at give sine børn en rolig barndom og sig selv et mere passioneret arbejdsliv.

Bliver ikke bestseller-forfatter foreløbig

Line Sølvhøj har indset, at vejen til en bestseller er meget lang herhjemme i Danmark, hvor der årligt bliver udgivet omkring 10.000 bøger. Men hun ville virkelig gerne. Selvom hun er bevidst om, at selv en bestsellerbog ikke giver det store overskud.

Line Sølvhøj er lykkelig for, at hun lever og kan få lov at skrive. Og ikke skal skrive for at leve. Det er et godt liv at være mor og forfatter, for det er lykkedes hende at kombinere skrivelyst og familielivet.

Denne sommer udkommer hun med bog nummer to – “Når solen igen står op”. Det er også denne gang Forfatterskabet som er forlag.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.