Ifølge stifter af Financial Confidence, Desirée Ballegaard, investerer tre ud af fire kvinder ikke i noget som helst. Det betyder, at mange formuer og opsparinger blot står og samler ligeså meget støv, som de taber i værdi.
Af: Freia Dam
Måske var ovenstående statistik grunden til, at omkring 50 kvinder og et par mænd lagde vejen forbi Copenhagen FinTech Lab fredag d.15. marts, for at høre Balance for Betters foredrag: Invest like a woman.
Eftermiddagens moderator var Desirée Ballegaard, stifter af Financial Confidence. Dagens panel bestod af: Sofie Bladstad, CEO i Hiveonline, Louise Fredbo Nielsen, fremtidsforsker, forfatter og foresdragsholder, Nete Green Johannsen, CMO i Matter, Silja Nyboe Andersen, rådgiver hos Merkur Andelskasse, Lotte Marschall, investor og bestyrelsesmedlem, Marlene Nørgaard Carolus, adm. direktør i MyBanker og Ann-Christina Lykke, privatinvestor og stifter af Moneypenny.
Udfordring #1: Kvindernes selvopfattelse
Det er svært at tegne et typisk billede af en kvindelig investor, og ifølge panelet skyldes det, at det er en sjælden race. Kvinder der investerer, kan ikke lide at tage alt for store risici, og vil helst ikke investere i noget, der lyder alt for risikabelt. Vi går mere op i lovgivning og tracklister, og vi er ikke så aggressive som vores mandlige kolleger. Til gengæld tjener vi faktisk mere end mændene på vores investeringer, forklarede Desirée Ballegaard:
”Studier viser, at kvinders strategier omkring deres investeringer giver et bedre afkast i den sidste ende. Det sikre spil og de gennemtænkte beslutninger betaler sig”
Udfordring #2: Kommunikationen
Et af dagens andre store emner var den finansielle sektors kommunikation. Paneldeltager Marlene Nørgaard Carolus beskrev sproget som meget produktorienteret og til tider direkte kedeligt. Og med god grund, tilføjede hun, for de fleste undersøgelser, der laves omkring kommunikationsveje i finanssektoren, besvares af mænd på 50+. Paneldeltager Sofie Blakstad var enig:
”Når vi ser investorer, der optræder i medierne, er størstedelen mænd. Vi er ansvarlige for, i det her panel, at være langt mere repræsenteret i forskellige sammenhæng. Vi skal vise kvinder, at de er velkomne i det her miljø”
Panelet efterlyste både flere kvindelige rollemodeller og flere medier, der beskæftiger sig med investering.
”Når du åbner et dameblad, så handler det om trends og mode. Men at være kvinde handler også om job, karriere og penge. Der er ingen medier, der henvender sig til kvinder om investering og økonomi”, tilføjede paneldeltager Nete Green Johannsen. Hun pointerede desuden, at der lå et kæmpe potentiale for vækst, hvis finansielle medier rettede deres kommunikation mod kvinder:
”Der er forskel på kønnene, og hvad der appellerer til mænd og kvinder. Men det skal kommunikeres meget bredere, så det kommer ind på radaren hos mange flere”
”Men skal vi så kommunikere anderledes eller have andre systemer, for at få flere kvinder til at investere?” spurgte Desirée Ballegaard. Her var Nete Green Johannsen tøvende:
”Jeg tror i højere grad, vi skal satse på noget, alle kan forstå. Uanset køn. Det er komplekst stof. Så nej, der skal ikke skabes nye systemer, men der skal ske ændringer i brugeroplevelsen og kommunikationen”
Læs også reportagen fra Balance for Better #1 “Mind the Gap”.
Udfordring #3: Kulturen
Undervejs i debatten drejede diskussion også forbi vores kulturelle forhold til penge. Her mente paneldeltager Lotte Marschall, at problemet især lå i hjemmet, skolerne og i medierne. Paneldeltager Louise Fredbo Nielsen supplerede og fortalte, at hun med sin bog ”Sæt kursen” fik et unikt indblik i piger og drenges vej igennem uddannelsessystemet:
”Der sker noget med kvinder, når de kommer i gymnasiet. Indtil da er de fleste af dem gode til matematik, men et eller andet gør, at de som teenagere vælger noget andet. Og eksperterne kan ikke finde ud af, hvad det er.”
Selvom panelet gentagende gange efterlyste flere kvindelige rollemodeller, blev der samtidig sat spørgsmålstegn ved, om man altid skal stå til rådighed, blot fordi man er kvindelig investor.
Sofie Blakstad mente ikke at det var et valg, men et nødvendigt ansvar. Vi skal tale om økonomi med vores børn og give dem en forståelse af penge. Det kunne Nete Green Nørgaard skrive under på. I hendes barndomshjem snakkede man ikke om økonomi:
“Da jeg skulle flytte hjemmefra, anede jeg intet om budget og penge, for vi havde aldrig snakket om det.”

Der var bred enighed i panelet om, at det også kræver en politisk indsats, hvis vi i fremtiden skal se flere kvindelige investorer. Marlene Nørgaard Carolus havde dog et ”Men”:
”Det handler desværre også om ubevidste bias. Det er ingens skyld, men vores generation lider under det, og der skal ske en markant ændring, hvis fremtiden skal ændres til noget andet. Snak økonomi med jeres børn og bryd cirklen”
Afsluttende råd fra panelet
Louise Fredbo Nielsen: Slå myterne ihjel og tal om penge med jeres børn.
Nete Green Johannsen: Snak om økonomi med dine venner og gør det til en naturlig del af jeres samtale.
Sofie Blakstad: Vær som kvinde ikke bange for at stå alene. Det viser bare, at du er en pioner og en rollemodel for andre.
Ann-Christina Lykke: Få det gode narrativ ud – både i skolen og i medierne.
Lotte Marschall: Lav et budget med jeres børn når de flytter hjemmefra.
Fredag d. 22 marts afholdte Copemhagen FinTech Lab deres tredje paneldebat under temaet Balance for Better #3: Representation Matters.
Artiklen som den ser ud i dag d. 2 april 2019, en revideret udgave af original artiklen fra d. 21 marts 2019. Enkelte citater og passager er klippet ud af hensyn til deltagerne.