Friday, 29 Sep 2023

Er du fremme i stiletten, får du høvl

Naima Yasin, Community Manager hos Copenhagen FinTech Lab, bød velkommen til dagens debat. Foto: Freia Dam
Naima Yasin, Community Manager hos Copenhagen FinTech Lab, bød velkommen til dagens debat. Foto: Freia Dam

Fredag den 8. marts afholdte Balance for Better og Copenhagen FinTech Lab paneldebatten ”Mind the gap” om udfordringerne ved at være kvindelig founder i et ofte mandsdomineret investormiljø. Innovator Q giver dig her de største debatterede udfordringer fra dagen, samt panelets bedste råd til at undgå dem.

Af: Freia Dam

Der sker noget magisk ved humøret, når forårssol kysser glas og stål og giver trist arkitektur varme og liv. Således var stemningen lun og høj da Balance for Better åbnede dørene til glasburet hos Copenhagen FinTech Lab og inviterede til deres første paneldebat om de udfordringer og problemer, kvindelige iværksættere slår sig på i mødet med mandlige investorer.

”Vi er så gode til at lulle os ind i en illusion her i Norden om, at de der deprimerende tal om kvindelige iværksættere ude i verden, gælder ikke for os. Men det gør de.”

Thea Messel, founder og global partner i Unconventional Ventures, lagde ud med at referere til en undersøgelse fra 2018, som Danske Bank og The Nordic Web stod bag. I konklusionen af undersøgelsen var det tydeligt, at Danmark er den helt store bundskraber i forhold til kvindelige founders. I Danmark er det kun hver tolvte startup med ekstern kapital, der har en kvinde i deres founder-team.

”Det er skræmmende tal og et kæmpe problem – især fordi vi ved, at der er talent uanset køn. Og vi ved fra flere undersøgelser, at teams med begge køn klarer sig virkelig godt.”

Udfordring #1: Bad bias

Et af dagens helt store emner var de mange ubevidste bias, der er indlejret i de fleste af os igennem opvækst, uddannelse og opdragelse. Her diskuterede panelet ivrigt, hvordan vi kommer dem i forkøbet. Paneldeltager, samt CEO og stifter af Spenderlog, Camilla Kerhauge, var langt fra optimistisk:

”Jeg er ikke ude på at svine hverken mænd eller kvinder til, men vi har jo bare alle en tendens til at sige monkey see monkey do. Vi kommer med stor sandsynlighed til at gøre det samme i morgen, som vi gør i dag”

Her var paneldeltager, business angel og investor Lars Arne Christensen enig:

”Jeg oplever tit, at få pitch der handler om en løsning på et problem, som kun kvinder har. Og så kræver det en indsats fra min side. Så kan jeg godt – og det sker måske også for andre mandlige investorer – tage mig selv i at falde tilbage i at investere i noget, som jeg kan forstå.”

I Sverige forsøger man allerede på børnehaveplan at udfordre de ubevidste bias ved at betegne både piger og drenge som ”hen” i stedet for han og hun. Men der vil Camilla Kerhauge ikke hen trods sine 20 år i den finansielle sektor, hvor hun har set lidt af hvert i en branche med flest mænd.

”Jeg har mødt mandlige investorer, der har givet udtryk for, at de havde brug for at hjælpe kvinder med deres virksomhed. Jeg er ikke sådan én, der skal hjælpes eller støttes. Jeg tror dog ikke, vi skal indføre ”hen”, men vi bliver nødt til at opdrage næste generation til at se anderledes på køn.”

Udfordring #2: Pitch perfect

Undervejs fortalte flere af paneldeltagerne om, hvordan det er at stå som kvinde og pitche for et mandligt panel. Sara Green Brodersen, founder og CEO i Deemley har både pitchet for investorer i Danmark og i Storbritannien, og specielt ét simpelt tiltag ville være kærkomment:

”Til de investorer, der sidder derude og skal høre på forskellige pitchs, hvis der kommer en kvinde for at pitche, så sørg for, at der sidder en kvindelig investor i jeres panel. Det er meget enkelt”

Men hvad nu hvis man ændrede den måde, vi pitcher på? Det havde Lars Arne Christensen et par tanker omkring:

”Måske er det i virkeligheden mændene, der skal gå ind og ændre formatet, som i min optik er virkelig out datet. Måske skal vi insistere på at indrette det anderledes og gøre det mere behageligt?”

Den tanke kunne Thea Messel ikke følge, men pointerede til gengæld:

”Investorer skal være særligt opmærksomme på, hvem der pitcher, hvad deres baggrund er og hvordan teamet er sammensat, for flere studier viser at diversitet har en kæmpe betydning.”

Afslutningsvist spurgte paneldeltager, feminist og investor Søren Stig, om man i virkeligheden skulle komme med et helt lavpraktisk råd:

”Måske skal vi bare sige: pitch aldrig foran et panel, der kun består af mænd. Og gør det så til et princip?”

Udfordring #3: Too much

Desværre er der også en forskel på kønnenes approach, når det kommer til at sælge sig selv. For som paneldeltager, board member og business angel i FinTech/GreenTech Susanne Brønnum udtrykte det:

”Mænd har i mange aspekter af livet en større spredningskraft. Kvinder kan lide at være realistiske og vil gerne være sikre på, at det de siger, også holder. Her er mænd lidt anderledes indrettet.”

Men man oversælge sig selv som kvindelig founder? Ja, svarede flere af paneldeltagerne. Men ifølge Thea Messel bliver kvinderne som regel stoppet i det:

”Vi har en struktur, hvor det ikke er muligt for kvinder at oversælge. Vi lavede et studie, hvor en mand og en kvinde pitchede det samme format, på den samme måde, I evalueringen blev manden rost for at være ambitiøs, mens kvinden fik ris for at stikke næsen for langt frem.”

En reel løsning på problemet, kom dagens panel dog ikke frem til. Det havde en af de fremmødte til gengæld. Innovator Q nåede at stoppe Erica Maina på vej ud af arrangementet, og hun var fast besluttet på at gøre det anderledes:

”Vi kvinder er opdraget til ikke at være provokerende. Måske er det på tide, at vi smider alle vores bias over bord. Det kommer måske ikke til at virke i starten, men du kan ligeså godt være dig selv og forsøg.”

Dagens panel. Fra venstre: Thea Messel, Sophie Grønbæk, Lars Arne Christensen, Camilla Kerlauge, Susanne Brønnum, Sara Green Brodersen og Søren Stig. Moderator: Marianne Haahr.
Dagens panel. Fra venstre: Thea Messel, Sophie Grønbæk, Lars Arne Christensen, Camilla Kerlauge, Susanne Brønnum, Sara Green Brodersen og Søren Stig. Moderator: Marianne Haahr. Foto: Freia Dam

Dagens bedste råd fra panelet

Thea Messel: ”Vær transparent i alt hvad du gør og hav dig selv og dine ubevidste bias for øje. Der skal ikke bare være flere kvinder i dit board og i dit team, fordi det ser godt ud, men fordi vi ved, at det rent faktisk gør en forskel.”

Lars Arne Kristensen: ”Infiltrer juryer og paneler – kvinderne skal mere på banen. Det er ikke af ond vilje, at der til tider kun sidder mænd i et panel. Det er bare vilkårene – men du kan udfordre dem.”

Camilla Kerhauge: ”Jeg synes, Copenhagen FinTech Lab burde lave et kursus, hvor du som mand og kvinde kan forstå dine bias og arbejde med dem.”

Susanne Brønnum: ”Udfordr dine mål og vær i konstant udvikling med dig selv og dit team.”

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.