Tuesday, 12 Nov 2024

Kønsneutrale priser i ligestillingens navn

Berlinale er en af de vigtigste filmfestivaler i Europa og verden. Den foregår hvert år i februar, og startede i 1951. Den gik oprindelig under mottoet "udstillingsvindue for den frie verden", fordi Berlin dengang var isoleret i det kommunistiske Østtyskland. Juryen lægger stor vægt på, at film fra hele verden, både tidligere østbloklande og vestlige lande, skal være repræsenteret.
Foto: Pressefoto/Berlinale
Berlinale er en af de vigtigste filmfestivaler i Europa og verden. Den foregår hvert år i februar, og startede i 1951. Den gik oprindelig under mottoet "udstillingsvindue for den frie verden", fordi Berlin dengang var isoleret i det kommunistiske Østtyskland. Juryen lægger stor vægt på, at film fra hele verden, både tidligere østbloklande og vestlige lande, skal være repræsenteret. Foto: Pressefoto/Berlinale

Den internationale filmfestival i Berlin, også kaldet Berlinale, vil fra næste år uddele kønsneutrale skuespilpriser. Det betyder, at prisen Sølvbjørnen fremover uddeles for den bedste hovedrolle og ikke længere til den bedste skuespiller og skuespillerinde

Af Anna Jankovic

Ligestilling står på agendaen, når Berlinale fremover uddeler kønsneutrale priser. Festivalens direktørduo Mariette Rissenbeek og Carlo Chatrian håber på, at de med den kønsneutrale pris vil fremme ligestillingen i filmindustrien.

Og trods større og større indsats fra mange parter, synes de, at målet om ligestilling mellem kønnene i filmbranchen stadig ikke er opnået.

”Vi erkender, at der stadig er meget arbejde, der skal udføres i branchen for at øge mulighederne for kvinder, transpersoner og ikke-kønsbestemte mennesker. Vi vil sikre, at dem, der ikke føler sig repræsenteret i branchen er fuldt inkluderet på festivalen”, siger de.

Til næste års Berlinale bliver de kønsopdelte priser derfor erstattet med én kønsneutral pris for ‘Bedste hovedrolle’ og én kønsneutral pris for ‘Bedste birolle’.

Udover hovedprisen, som er den prestigefyldte pris Guldbjørnen, der uddeles for bedste film, uddeles Sølvbjørnen til de resterende kategorier. Og disse vil fremover være kønsneutrale.

Den internationale jury uddeler derfor følgende priser til næste års Berlinale:

Guldbjørnen for bedste film, Sølvbjørnen for den store jurypris, bedste instruktør, juryprisen, bedste hovedrolle, bedste birolle, bedste manuskript og for enestående kunstnerisk bidrag.

Fin tanke, men kan give forkert fokus

FilmAkademiet, hvis formål er at fremme filmkunsten i Danmark og uddelingen af de eftertragtede Robert-priser, har ikke en holdning til, om det er en god ide eller ej at gøre priserne kønsneutrale, fortæller direktør og bestyrelsesformand for FilmAkademiet Jacob Neiiendam.

”For en filmfestival er det en mulighed for at sende et signal om, at man har fokus på køns-problematikken, hvilket man naturligvis skal have. Men det er et relativt mindre udvalg af film, som bedømmes af en lille jury, som taler sig frem til den rette modtager. Et problem er, at det samtidig betyder, at der kommer mindre fokus på skuespillerne (af begge køn), og det er der vel ingen, der vinder ved”, siger Jacob Neiiendam.

Han fortæller, at for FilmAkademiet er det en anden sag end en festival. De vil gerne fremhæve så mange af de bedste faglige præstationer som muligt, og en samlet pris vil derfor betyde, at halvt så mange bliver nomineret og i sidste ende vinder.

”Det, mener vi ikke, er en fordel. Når det er sagt, vil vi naturligvis reagere, hvis branchens parter kontakter os omkring dette. For vi er til for vores medlemmer, og vi lytter til dem”, siger FilmAkademites direktør.

Og han er ikke sikker på, at kønsneutrale priser fremmer ligestillingen.

“Ikke før der er en balance mellem antallet af mandlige og kvindelige hovedroller, og det er der ikke lige nu.”

Hos Filminstituttet, som hører under Kulturministeriet, er en af pejlemærkerne blandt andet at fremme mangfoldigheden og kønsbalancen i dansk film.

“Der er gode grunde til, at festivaler overvejer deres måde at gøre tingene på i forhold til køn og repræsentation generelt. Vi tager deres beslutning til efterretning og følger selvfølgelig udviklingen med interesse, ” siger administrerende direktør Claus Ladegaard.

De prestigetunge priser Guldbjørnen og Sølvbjørnen uddeles. Bjørnen er Berlins varetegn. Foto: Pressefoto

Priser bør uddeles efter kvalitet, ikke køn

Og tilbage i Berlin fortæller Berliner festivalens direktører Mariette Rissenbeek og Carlo Chatrian, at priser altid uddeles efter kvalitet. Derfor håber direktørduoen, at fokus fremover bliver på præstationen i både hovedroller og biroller.

”Vi lægger også særlig vægt på sammensætningen af vores medarbejdere, udvælgelseskomiteer og juryer med hensyn til køn for at være opmærksomme på eksisterende bias”.

”Vi ved, at der er forskellige holdninger til kønsneutrale priser, og vi respekterer alle disse perspektiver. Vi håber, at det tydeliggør vores holdning”, siger Mariette Rissenbeek og Carlo Chatrian.

Berlinale finder sted den 11.-21. februar 2021. Filmfestivalen vil foregå fysisk og ikke virtuelt.

 

Læs også artiklen: Globalt samarbejde styrker fokus på alsidige kvindelige rollemodeller

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.