Sunday, 14 Jul 2024

Globalt samarbejde styrker fokus på alsidige kvindelige rollemodeller

Det globale samarbejde mellem Girls Are Awesome og adidas Originals skal styrke kvinder som rollemodeller. Tøjkollektionen er i butikkerne verden over fra den 22. april. Foto: Girls Are Awesome
Det globale samarbejde mellem Girls Are Awesome og adidas Originals skal styrke kvinder som rollemodeller. Tøjkollektionen er i butikkerne verden over fra den 22. april. Foto: Girls Are Awesome

Et nyt makkerskab mellem Girls Are Awesome og adidas Originals skal inspirere og styrke kvinder verden over, ved at skabe nye rollemodeller, som flere kvinder kan spejle sig i. For det er nemlig det, Girls Are Awesome handler om. Girls Are Awesome er ikke bare et statement, det er også en virksomhed, der kæmper for ligestilling

Af Anna Jankovic

”Med samarbejdet kan vi muliggøre nogle drømme og mål ved at gå globalt. Alt adidas Originals tøjet er kommet ud i onsdags. Det er en anden skala. Adidas løfter vores arbejde, vi får en masse eksponering i hele verdenen. Og dette er kun startskuddet for, hvad vi skal lave sammen”, siger branddirektør og partner i Girls Are Awesome Søs Bondo.

Girls Are Awesome blev stiftet af de to barndomsvenner, Nick Bridge og Danny Santaana. De ønsker at skabe lige vilkår for deres døtre (og dine og mine!), og arbejder for at bane vejen for et liv for alle piger, hvor ligestilling er en selvfølge. Virksomheden startede som en medieplatform og i 2016 lancerede Girls Are Awesome en Girls Are Awesome scene i Street City på Roskilde Festival. Derefter gik det stærkt, og udover at være en medieplatform, voksede de til et selvstændigt brand – et varemærke.

I dag laver de digitalt indhold, events, podcasts, branding, en produktlinje og partnerskaber med andre virksomheder og organisationer. Virksomheden ejes og drives af de to stiftere Danny Santaana og Nick Bridge, CEO Pia Hagen og branddirektør Søs Bondo. Designvirksomheden Thank You ejer også en del af virksomheden.

Girls Are Awesomes første globale tøjkollektion med adidas Originals er gået i luften den 22. april 2020. Det betyder, at virksomhedens formål om at skabe en større og mere forskelligartet kvindelig repræsentation i samfundet bliver løftet på verdensplan.

”Vi anerkender, at vi ikke kan ændre verden alene”, siger Søs Bondo.

”Samarbejdet med adidas Originals er også med til at løfte vores brand, for det har et helt andet reach og nogle helt andre følgere. Derigennem kan vi komme til at sætte repræsentation af kvinder på dagsordenen for en helt ny målgruppe. Vi kan bruge de styrker, vi hver især har. Vi skubber vores budskab og agenda ud i verden, ved at der er mennesker, der går rundt fra Tokyo, til LA, til Bornholm i adidas tøj med Girls Are Awesome statement på”, siger Søs Bondo.

Begge virksomheder har stort fokus på at fremme kvindelige rollemodeller og fællesskaber. Det vil de gøre sammen på tre områder: Kunst, sport og musik.

Læs også artiklen ‘Ligestilling er lige så vigtig nu, som før krisen’.

Nye rollemodeller flere kan spejle sig i

Adidas Originals og Girls Are Awesome skubber i nyt samarbejde til vores normer om kvinder i mediebilledet. De vil ifølge Søs Bondo vise de seje kvinder, sårbare kvinder og rigtige kvinder. I virkeligheden et bredere billede af, hvad en rollemodel er.

”Der mangler kvindelig repræsentation. Det, der findes, er damebladsagtigt, hvor det er supermodeller og 12-talspiger, der ser helt rigtige ud i forhold til normerne. Vi vil lave en øget repræsentation af bad-ass kvinder i mediebilledet. Vi vil vise vores normer for, hvad seje kvinder og rollemodeller kan være”.

”Det er så vigtigt at have folk til at spejle dig i, at have folk, der ligner dig, kommer fra samme baggrund, eller står over for de samme kampe”, siger Søs Bondo.

Hun fortæller, at kvinder er underrepræsenterede i mange brancher. Og derfor ser Girls Are Awesome et kæmpe potentiale for at skabe en større diversitet og inklusion. Derfor var det primære fokus i starten at samle opmærksomheden om kvinder i kulturen, sporten, musik og kunst. Med sport menes der actionsport, urbansport og streetsport som hovedpart, fordi det passer godt med tilgangen til at give noget styrke, som ikke ifølge Søs Bondo kun handler om skøjteprinsesser, linedansere eller håndboldpiger. Selvom disse kvinder naturligvis også er rollemodeller.

”Hvad med at vise den seje skateboarder eller snowboarder? Eller basketballspilleren i kørestol, så vi igen får lidt mere diversitet, og viser den nye norm for, hvad en rollemodel er. Det nye mediebillede af en rollemodel”, siger hun.

Og hos Girls Are Awesome bruger de deres egne modeller, når de laver kampagner.

”Når vi laver sådanne kampagner, vil vi igen bruge rollemodeller, i stedet for ”bare” modeller. Dem, der skal bære fortællingen, skal være nogle, som vi ser som rollemodeller og ikke bare bruge a-list supermodeller, som i forvejen får al den eksponering i verdenen, som de kan tænke sig”.

Det samme gælder for samarbejdet med adidas Originals.

Se kampagnen her.

Nagwa Brown er en af rollemodellerne i adidas Originals x Girls Are Awesome Collection. Foto: Girls Are Awesome

Ni seje rollemodeller forrest i kampagnen for adidas Originals

”Vores modeller i den globale kampagne, vi har ude nu, er båret af ni rollemodeller”, siger Søs Bondo.

Den ene af rollemodellerne i kampagnen er danske Nagwa Brown, som er basketballspiller. Hun er indbegrebet af råstyrke og tilpasningsevne. Som en del af det nordiske kørestolsbasketballhold “Lowriders” udnytter hun jævnligt sportens energigivende egenskaber inde og ude for banen. Hun er en vigtig rollemodel, fordi hun rykker ved de fordomme, folk kan have om folk, der sidder i kørestol.

”Det betyder en del for mig at være rollemodel i kampagnen og for dem, der ser det. Muligheder er der for alle, hvis man blot vælger at gribe chancerne. Fordi jeg sidder i kørestol, så er jeg automatisk begrænset i andres øjne, fordi de ikke ved bedre. Det er så min opgave at vise, at alt er muligt, så længe jeg har lyst og gider”, siger Nagwa Brown.

Søs Bondo forklarer, at rollemodellerne kan nå langt ud i verdenen gennem den globale kampagne med adidas Originals og vise et nyt mediebillede af en rollemodel. Rollemodeller, som taler til forskellige grupper mennesker, og kan gå sammen om at sige at ’girls are awesome’, og at det er vigtigt at tage en snak om diversitet, repræsentation og inklusion.

”Det er vigtigt for os. Igen, det er vigtigere end at sælge en t-shirt. Det handler om at starte en samtale. Vi vil vise et repræsentativt billede af, hvad der er af rollemodeller ude i verdenen. Samtidigt, så ser de brandgodt ud, men de kan også noget andet. De kan skabe en god energi og være rollemodeller indenfor hver deres sektor”, siger Søs Bonde fra Girls Are Awesome.

Nagwa Brown forsøger i sin verden, hverdag og færden altid at være åben for indtryk, oplevelser og muligheder. Hun har lært, at fordomme kun fordrer begrænsninger.

”Jeg ved, at min verden altid er tænkt ud fra min egen horisont og tolket ud fra alles forståelsessfære, hvorfor mine rationelle indskydelser og overvejelser altid vil være tænkt og begrænset heraf”.

Hun nægter at begrænse sig selv.

”Livet, for mig er en fantastisk drøm. En drøm som drømmes med nærhed, fordybelse, ærlighed, åbenhed, følelser og smil. Masser af smil. Og med masser af muligheder og håb. Det er præcis det, Girls Are Awesome og adidas har givet mig”, siger basketballspilleren.

Søs Bondo fra Girls Are Awesome håber, at virksomheden vokser endnu mere i fremtiden, og at de laver mange flere projekter i verdenen. Samarbejdet med adidas Originals er kun starten af en masse fælles projekter. Projekter, der blandt andet skal ændre vores opfattelse af rollemodeller.

”Det er fint nok, at Beyonce er en rollemodel. Men der er langt fra min hverdag til Beyonces hverdag. Nogle gange skal man give den samme omtale til en ukendt kunstner, som man skal til Beyonce, fordi dem, der når at se og høre den fortælling, kan blive inspireret og måske spejle sig i den. Vi har et ordsprog ‘If she can see it, she can be it’,” siger Søs Bondo.

 

 

Se den globale kampagne for tøjkollektionen af Adidas of Girls Are Awesome.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.