Tuesday, 18 Jun 2024

Innovator Q-stafet: Hvad betyder diversitet med Christian Bason

Christain Bason_stafet

Christian Bason er denne uges modtager af Innovator Q-staffen. Christian Bason er administrerende direktør for Dansk Design Center og har fået et spørgsmål og vækst, bæredygtighed og diversitet. Det er stillet af Moussa Mchangama, forperson for Mino Danmark og medstifter af virksomheden In Futurum. Spørgsmålet lyder:

Vil du ikke sætte nogle ord på sammenhængen mellem vækst, bæredygtighed og diversitet? Hvordan bør virksomheder arbejde fremsynet og holistisk med alle dele?

For mig er der ingen tvivl om, at diversitet er en helt afgørende forudsætning for bæredygtig vækst. Det skyldes først og fremmest, at virksomheder og organisationer, der ønsker at være mere bæredygtige, er nødt til markant at styrke deres evne til innovation. Og en forudsætning for innovation er diversitet. Stribevis af studier viser, at en mangfoldig sammensætning af mennesker – såvel fagligt som personligt – er afgørende for at ideer kombineres og nye opstår. Det gælder professionel baggrund, køn, alder, kulturel baggrund, etnicitet osv. I min egen forskning i design, co-creation og innovation har jeg igen og igen set, hvordan en høj grad af diversitet bidrager til nytænkning.

Når det kommer til virksomhedernes arbejde med bæredygtighed mere generelt, er diversitet også afgørende. I virksomhedernes udvikling af bæredygtige løsninger handler i det i mindre grad og mindre grad om teknologi. For teknologien er derude, og den er bredt tilgængelig. Det handler om at forstå, hvordan man påvirker adfærd i positive retninger, der minimerer ressourceforbrug og øger genanvendelse.

Men for samfund (og her mener jeg både Danmark, de store eksportmarkeder, og de nye ”emerging markets”) som er og bliver mere og mere mangfoldige, er det i stigende grad nødvendigt for virksomheder at have en medarbejdersammensætning, der matcher de kunder, de ønsker at nå. På det område har vi stadig udfordringer herhjemme. Eksempelvis har vi i øjeblikket en dialog med danske designbureauer om, hvordan de bliver nødt til at styrke deres diversitet, hvis de skal gøre sig håb om at sælge deres rådgivning internationalt i de kommende år.

Endelig hæfter jeg mig ved, at dansk som arbejdssprog i mange virksomheder kan være en barriere for øget diversitet, når det kommer til mennesker med en anden kulturel baggrund. Selv arbejder vi på dansk, men har i øjeblikket en gruppe internationale praktikanter med vidt forskellig baggrund. Det oplever jeg som en berigelse. Derfor kører vi også i denne periode vores interne møder på engelsk. Jeg synes, det er vigtigt at være parate til at omstille sig og gøre noget ekstra for at gøre plads til mennesker med andre baggrunde og perspektiver.

Den største udfordring i forhold til diversitet i erhvervslivet lige nu er…

“…At forstå at diversitet er en afgørende forudsætning for at skabe de helhedsorienterede og innovative løsninger, der er så afgørende for bæredygtig vækst.”

Og det undrer mig når…

“Ledelsen i danske virksomheder ikke i særlig høj grad anerkender betydningen af diversitet på alle niveauer. Jeg synes ikke mindst, det er beskæmmende, hvor få kvinder vi har på toplederniveau og i virksomhedernes bestyrelser. Det er simpelthen pinligt for Danmark.”

Løsningerne kunne være at…

“Jeg synes, man bør bestræbe sig på at have en balanceret kønsfordeling i (top)ledelsen i danske virksomheder. Det sker ikke i det tempo det burde, og derfor burde fx en klar, åben men dog ikke-bindende 40% målsætning om repræsentation af begge køn besluttes i alle danske virksomheder.”

Hvordan arbejder I med diversitet i din virksomhed?

“Dels arbejder vi for diversitet i de innovationsprogrammer, vi gennemfører. Et eksempel er Innofounder Graduate, en startup inkubator som vi driver på vegne af Innovationsfonden. Her arbejder vi for flere kvindelige startups, bl.a. ved at øge andelen af kvindelige mentorer. Internt i Dansk Design Center har vi en balanceret kønsfordeling (faktisk med flest kvinder, også på ledelsesniveau). Men vi kan blandt andet bliver bedre til en øget aldersmæssig og kulturel diversitet.

Med vores seneste strategi, som peger mod 2025, skærper vi vores indsats og vil blive endnu mere internationale. Det håber jeg kan styrke den kulturelle side, som er så afgørende for, at vi kan hjælpe danske virksomheder med at gøre deres designløsninger relevante i hele verden.

Hvordan mener du, vi kan få mere dialog om emnet diversitet?

“Jeg tror på, at diversitet skal være en løbende samtale i vores organisationer. Samtidig er det også et ledelsesansvar at den finder sted, og at den får betydning for organisationens udvikling.”

Jeg blev rigtig glad, da jeg i denne uge fandt ud af, at…

“Vores internationale praktikanter, som bl.a. kommer fra Sydamerika, har udviklet nogle rigtig relevante og spændende resultater for os.”

I denne uge har jeg oplevet en optur over…

“…At en af vores vigtige samarbejdspartnere har gjort øget kønsmæssig diversitet til en væsentlig parameter i et nyt projekt, vi har skrevet tilbud på.”

Og jeg fik en nedtur over…

“…At jeg ikke nåede at aflevere denne stafet inden deadline.”

Når Coronanedlukningen er overstået er det første jeg gør, at…

“Holde en skøn sommerfest med hele vores fantastiske team.”

Jeg sender IQ-stafetten videre til…

“…Ulla Sommerfelt, CEO, EGGS Design.

Mit spørgsmål til hende er: Hvilken betydning har diversitet, når man bygger et globalt designbureau?”

 

Læs også sidste uges stafet, hvor Moussa Mchangama skrev om at forene det antisexistiske og det antiracistiske arbejde.

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.