Saturday, 20 Apr 2024

Kludetæppe af arbejdsopgaver redder freelancejournalist

Susanne Sayers er selvstændig journalist og forfatter. Foto: Privat
Susanne Sayers er selvstændig journalist og forfatter. Foto: Privat

 

Journalist og forfatter Susanne Sayers føler sig meget privilegeret som selvstændig i coronakrisen, fordi hun ikke har oplevet at være ramt af hverken økonomisk krise eller aflyste arbejdsopgaver. Hun mener selv, at det skyldes, at hun har mange kunder og forskelligartede arbejdsopgaver. Store som små. Det er mere langsigtet, end at satse på få, store kunder 

Af Anna Jankovic

”I virkeligheden har mit professionelle liv foreløbig ændret sig ret lidt, fordi jeg havde de fleste ordrer inde, allerede før krisen brød ud, og jeg har derfor ikke oplevet indtægtsnedgang – endnu”, siger 59-årige forfatter og journalist Susanne Sayers på telefonlinje fra Portugal, hvor hun befinder sig i øjeblikket.

Susanne Sayers erfaring er, at det er en kæmpe fordel som freelancer at have et kludetæppe af opgaver og kunder. Hun har ikke satset alt på to store kunder, for så er man meget sårbar, hvis man mister de kunder.

”Derfor kan jeg bedre styre situationen, fordi jeg ikke er bundet til en eller to kunder”.

Susanne Sayers er en dansk journalist og forfatter. Hun har været chefredaktør, nyhedsredaktør og redaktionschef på flere store aviser i Danmark. Hun er hyppig gæst i debatter om journalistik og journalistisk etik, og har udgivet flere bøger. I dag er hun freelancer og sin egen chef. Hun bor både i København og i Lissabon, Portugals hovedstad.

Læs mere om Susanne Sayers her. 

Distanceopgaver er en fordel i coronatiden

”Jeg bor halvt i Portugal og halvt i Danmark. Langt de fleste af mine kunder og arbejdsopgaver er i Danmark. Det er en kæmpe fordel for mig i denne situation, fordi jeg er vant til at arbejde på distance”.

Journalisten fortæller, at hun som freelancer arbejder med meget langsigtede projekter, som er hendes primære levevej. Projekter som bøger, specialrapporter, undervisningscases til CBS og generel undervisning. Alt dette kan lade sig gøre helt fra Portugal.

”Jeg har selvfølgelig også journalistisk arbejde ved siden af, men når jeg gør det, er det ikke så meget for at tjene penge, men fordi jeg har svært ved at slippe det. Jeg synes, det er så sjovt at lave”, fortæller Susanne Sayers.

Hold afstand: Undervisning på distance

Susanne Sayers underviser også fagjournalister for tiden på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København, og her afholdes al undervisning i øjeblikket online.

Hun fortæller, at det bestemt er anderledes, men at alt kan lade sig gøre med god forberedelse. Hun synes, det går bedre, end forventet.

”Forståelsen er til stede fra de studerende, fordi situationen er, som den er. Det kan vi ikke ændre på lige nu. Folk er meget mere indstillet på, at det er force majeure, altså en større kraft. Alle må hjælpe hinanden. Det er optursdelen af at undervise online”.

Susanne Sayers synes alligevel ikke, det er det samme som at mødes i den rigtige verden. Ligeså mange fordele, som den digitale teknik har, ligeså mange ulemper har den.

”Der er en grad af tillidsopbygning, og der sker bare noget, når man er fysisk sammen i et undervisningslokale. Det er ikke kun virus, der bliver udviklet, men også noget meget mere værdifuldt. Men det kan vi bare ikke i situationen, så foreløbigt foregår undervisningen på den måde”.

Frygter mere den økonomiske krise end den sundhedsmæssige

Susanne Sayers forklarer, at når man bor i Portugal, bliver man meget bevidst om, hvad fattigdom betyder. Ifølge hende prøver Portugal at have en slags velfærdssamfund, men har slet ikke samme økonomiske muskler, som de skandinaviske lande. Og det kan man se.

”Man får en anden respekt for fattigdom, undskyld udtrykket, som har været enormt præget af det, og stadig er det den dag i dag. Portugal er et af Europas fattigste lande. Derfor tror jeg, at jeg er påvirket af at tænke mere i økonomisk krise, end at tænke sundhed og sygdom. Og det skyldes, at jeg bor i Portugal. Her er der stor bekymring for, om man kan betale regninger og fortsætte med at bo i sit hjem”.

Hun kan se, ud fra de kredse hun omgås i og ud fra debatten i Portugal, at det er den økonomiske krise, der tæller mest. Portugal er heller ikke ramt som Italien og Spanien.

Foretrækker karantæne og isolation i Lissabon

”En stor del af tiden bor jeg i Portugal, og det er også her, jeg så at sige rider Covid-19 af”, siger Susanne Sayers.

Hun valgte sit portugisiske hjem, da hun havde chancen, før de lukkede ned for rejser. Det gjorde hun blandt andet fordi, der er mindre stres og lavere leveomkostninger.

”Jeg foretrækker min lejlighed i Portugal. Hvis jeg skal lukkes inde i karantæne, så er mit portugisiske hjem mere behageligt, blandt andet har jeg en stor altan, som er vigtig, hvis man bliver spærret inde. Så kan man i det mindste sidde i solen”.

Og Susanne Sayers opholder sig klart mere hjemme nu, end hun er vant til. Selvom der ikke er udgangsforbud i Portugal, holder de fleste sig hjemme.

”Det er utroligt, hvor lidt man kan leve for, når man ikke spiser ude og er i keramikforretninger. Selvom jeg er privilegeret økonomisk i forhold til andre, skal jeg stadig være varsom med økonomien og tænke over, hvad jeg køber. Men jeg er ikke kritisk ramt lige nu. Det giver en tryghed. Jeg er dog bevidst om, at det kan ske, altafhængt af krisens længde og spor”.

”Jeg har ikke endnu haft brug for hjælpepakker eller andet. Omvendt vil jeg på nuværende tidspunkt nok begynde at tænke over min ‘pipeline’ på den anden side af sommerferien, og det er lige nu ikke tiden, det er helt sikkert”.

 

Læs også artiklen Coronakrisen skyld i 90 procent mindre arbejde for selvstændig psykolog

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.