Saturday, 20 Apr 2024

Coronakrisen skyld i 90 procent mindre arbejde for selvstændig psykolog

Erhvervspsykolog og psykolog Pia Frahm har også en YouTube-kanal, hvor hun udgiver meditationsøvelser. Foto: Pressefoto
Erhvervspsykolog og psykolog Pia Frahm har også en YouTube-kanal, hvor hun udgiver meditationsøvelser. Foto: Pressefoto

Coronavirus har uden tvivl påvirket psykolog Pia Frahms arbejdsliv. Hun plejer dagligt at mødes ansigt til ansigt med klienter i samtaleterapi, virksomheder og workshops. Selvom vi lever i den digitale tidsalder, foregår kun en tiendedel af psykologens arbejde online i dag

Af Anna Jankovic

Normalt ville foråret være en travl tid for psykolog Pia Frahm. Hun ville have en fyldt kalender. Det har hun ikke nu.

Da regeringen delvist har lukket Danmark ned og Dansk Psykologforening har anmodet alle psykologer om at stoppe face to face møder, foregår al klientkontakt enten telefonisk eller via video-konsultation hos psykologen Pia Frahm.

”Som psykolog har det påvirket min arbejdssituation en hel del, fordi jeg i mit arbejde ser mange forskellige mennesker, og kommer på mange forskellige arbejdspladser hver dag. Så hvis jeg fortsatte med at have så mange forskellige kontakter i løbet af en arbejdsuge, er der en stor risiko for, at jeg ville være med til at skabe smittespredning, også uden at vide det”, siger hun.

Derfor har Pia Frahms arbejdshverdage ændret sig ved, at alt hvad hun laver, nu er nødt til at foregå online, så hun ikke mødes fysisk med sine klienter.

”Det betyder, at der er nogle af mine aktiviteter, som godt kan fortsætte. Jeg kan stadig have samtaler online. Så bruger jeg et krypteret og GDPR godkendt program, så jeg kan have fortrolige samtaler med mine kunder og klienter”.

Det betyder med andre ord, at psykologen kun kan udføre en tiendedel af sit sædvanlige arbejde.

Læs mere om psykolog Pia Frahm her.

Ikke altid muligt med digitale løsninger

En hel del aktiviteter, er ikke mulige eller i hvert fald sværere at lave online. Det er for eksempel alle de udviklingsforløb, Pia Frahm laver ude i virksomheder, på workshops eller kurser, hvor det er meningen, af folk skal have være aktivt deltagende. Situationer, hvor man skal lave en proces med en større gruppe mennesker er sværere at lave på et online medie.

”Alt hvad jeg laver ude på virksomhederne er blevet aflyst. Så det er nok 90 procent af mine opgaver og dermed min indtægt, som er blevet aflyst. Selvom der er en del af mine individuelle samtaleforløb og coachingforløb, der fortsætter via telefon eller online videokonsultation, så oplever jeg også, at mange helst vil mødes fysisk og derfor hellere vil vente med at komme igen, til situationen er forandret, og vi kan ses face to face”.

Pia Frahm fik i 2001 sin kandidatgrad i psykologi ved Aarhus Universitet og har næsten 20 års erfaring i at hjælpe både privatpersoner og virksomheder. Siden 2012 har hun været selvstændig erhvervsdrivende med sin virksomhed Frahm Erhvervspsykologi.

Nødsaget til at søge hjælpepakke

Indtil videre har Pia Frahm ikke gjort brug af regeringens hjælpepakke, men hun regner med at skulle søge den hjælpepakke for mindre selvstændige virksomheder, hvor man skal dokumentere et tab i sin indkomst af en vis størrelse og så kan få et beløb om måneden.

”Min revisor er i gang med at undersøge de nøjagtige detaljer for mig, for det hele går jo ret stærkt for tiden med vedtagelse af lovgivning, så vi skal lige være sikre på, hvad vilkårene præcist er. Så jeg forventer at kunne gøre brug af hjælpepakken”, siger psykologen.

Både økonomiske og mentale konsekvenser

”Det har jo haft de åbenlyse økonomiske konsekvenser, at jeg lider en markant indtægtsnedgang, som jeg endnu ikke ved, hvor lang tid kommer til at vare og dermed hvor vidtrækkende konsekvenser det får”, siger Pia Frahm.

Hun fortæller, at hun som mange andre læser om mindre virksomheder, der er nødt til at lukke, fordi deres indtægtsgrundlag forsvinder. Hun håber, at hun ikke ender i den situation. Men det betyder, at der bliver sparet på nogle ting i privatlivet og muligvis skal der resten af året spares på ferier og andre ting, som der ellers ville være penge til i budgettet.

”Når man som selvstændig ikke får løn i den her periode, så er der jo heller ikke penge til at sætte til side til de ’feriepenge’, som man selv skal spare op”, siger hun.

”Psykologisk og mentalt har hele den her situation jo også nogle konsekvenser, som jeg tror, de fleste mennesker i samfundet mærker. Hele vores ’alarmberedskab’ er lidt mere aktivt, fordi vi står i en situation, som ingen af os har stået i før. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske. ’Bliver jeg syg? Bliver nogle i min familie syge? Bliver jeg fyret? Kan vi klare os økonomisk?’ Det giver nogle ekstra bekymringer”.

Hun fortæller, at hun selv mærker dage, hvor hun går i cirkler om sig selv og ikke synes, at hun rigtig får udrettet noget fornuftigt. Hun føler sig presset af den usikkerhed og uforudsigelighed, hun står i lige nu.

Læs også artiklen Kludetæppe af arbejdsopgaver redder freelancejournalist.

Jeg holder hovedet koldt og hjertet varmt!

”Det lyder måske lidt floskelagtigt, men jeg prøver at have fokus på, hvad jeg kan gøre noget ved i min situation lige nu (hvad har jeg indflydelse på og hvad har jeg kontrol over) og så prøve at minimere den ’bekymringstid’, jeg bruger på de omstændigheder og ting, som jeg pt. Ikke kan gøre noget ved.

”Det var hovedet”!

Og med at holde hjertet varmt mener psykologen, at hun på trods af usikkerhed, som nemt kan gøre alle mentalt fraværende, prøver at være omsorgsfuld og nærværende overfor sine nærmeste og overfor de klienter, som hun har online samtaler med.

”Jeg sender nok lidt flere sms’er og mails til familie og venner nu, hvor jeg ikke kan se dem! Og jeg kan også finde på at sende en ekstra besked mellem samtalerne til en klient, som jeg for eksempel ved er ensom og sidder alene i karantæne og er utryg”.

Og så siger hun til sig selv, at alting er en fase og tingene vil forandre sig. Hun prøver at nyde at have tid til at læse i en bog, gå en tur eller se et afsnit på Netflix midt på dagen uden at skulle få dårlig samvittighed over det.

”Det ville jeg under normale omstændigheder aldrig gøre, for der ville jeg være optaget af arbejde fra morgen til aften”.

Nye muligheder i tankerne

”Jeg ved, at noget af det løser sig selv, når først landet begynder at åbne mere op. Mine kunder vender tilbage, så snart de må få ’eksterne’ på besøg igen i virksomheden og klienterne, som gerne ville mødes face to face bestiller tid hos mig igen”, siger Pia Frahm.

Denne periode har fået Pia Frahm til at tænke på, om hun skal skabe andre indtægtskilder, som at udvikle webinars indenfor forskellige områder, hvor hun kan dele sin særlige viden. Hun kunne godt tænke sig at skrive en bog.

”Det kunne være webinars omkring stress-håndtering, som jo kan være ret relevant i den tid, vi står i nu. Men i det hele taget udvikle ’varer’, jeg kan have på hylden, som ikke kræver min fysiske tilstedeværelse i så høj grad, som det gør nu, for det gør det ekstra sårbart, når ens primære indtægtskilde er mit eget fysiske fremmøde”.

”Men det gode ved foråret er jo, at foråret kommer, uanset om der er coronakrise eller ej. Træerne springer ud, og de lyse aftener indfinder sig. Og det vil det blive ved med, selvom verden lige nu og her kan føles som et lidt mere usikkert sted at være, end vi er vant til”.

Lyt til Pia Frahm afslapningsøvelser på YouTube. 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.