Tuesday, 12 Nov 2024

Tyggegummi skal øge chancen for at blive gravid

Forskerholdet består af Jonas Hansen, Anétt Steger, Benedicte Smith-Sivertsen, Claudia Lassen, Hitesh Gelli, Iben Egebæk Nikolajsen, Mads Jacobsen, Mads Vedel Saaby Christensen, Noël Jung, Signe Frederiksen, Selma Belfakir, Swenja Lassen og Ojas Tulsyan. Foto: Københavns Universitet pressebillede
Forskerholdet består af Jonas Hansen, Anétt Steger, Benedicte Smith-Sivertsen, Claudia Lassen, Hitesh Gelli, Iben Egebæk Nikolajsen, Mads Jacobsen, Mads Vedel Saaby Christensen, Noël Jung, Signe Frederiksen, Selma Belfakir, Swenja Lassen og Ojas Tulsyan. Foto: Københavns Universitet pressebillede

13 studerende fra Københavns Universitet arbejder på at udvikle et tyggegummi, som præcist fortæller kvinder, hvornår de har ægløsning, og på den måde øger det deres chancer for at blive gravide. Ideen er, at det vil blive billigere, lettere og mere præcist at anvende, fremfor de eksisterende tests

Af Anna Jankovic

Inspirationen kom af en oplevelse hos en af holdmedlemmernes søster, som havde været igennem en lang fertilitetsbehandling. Det havde været en langtrukken og hård proces især mentalt.
En undersøgelse lavet af Rigshospitalet viser, at 16-26 procent af alle, der ønsker at få børn, oplever problemer med at blive gravide.

Forskerholdet bestemte derfor, at de ville opfinde et tyggegummi, der måler, hvornår kvinder har ægløsning.

”Vi ville bruge vores tyggegummi til at hjælpe kvinder med at bestemme, hvornår de har ægløsning og på denne måde øge chancerne for at blive gravide”, siger Selma Belfakir, som er studerende på Biologi-Bioteknologi Institut for Plante- og Miljøvidenskab og en del af det unge forskerhold.

Tyggegummiet skal skifte farve alt efter, hvor kvinder er i deres cyklus og dermed fortælle, hvornår der er bedst chance for at blive gravid.

Målet er, at tyggegummiet skal blive en billigere, lettere og mere præcis løsning, i forhold til de tilbud, der i allerede er på markedet, til at måle kvinders fertilitet.
De unge forskerne kalder projektet ”Ovulaid” og har været i gang med at udvikle fertilitets-tyggegummiet siden marts måned.

Det er lettere at tygge, fremfor at tisse

”Vi valgte at lave et tyggegummi i stedet for en spyt-test eller en urin-test, fordi vi ville lave et produkt, der føles mindre klinisk og mere hverdagsagtigt. Et produkt der ikke kræver, at man ændrer sine vaner”, siger Selma Belfakir.

Jonas Hansen, som også er en del af forskerholdet og kandidatstuderende på Biologi-Bioteknologi Institut for Plante- og Miljøvidenskab supplerer:
“Det er jo et stort problem, at folk ikke kan få børn. Så derfor vil vi gerne gøre denne type fertilitetstest mere brugervenlig. Det er nemmere og mere præcist at tygge end at tisse”.

Forskerholdet bruger op til 40 timer om ugen på projektet oven i deres normale studier.

Styr på cyklussen

Ifølge den unge forsker Selma Belfakir kan tyggegummiet potentielt blive bedre end de tests, der findes i dag, da det ville kunne måle de 3 kønshormoner, som har indflydelse på den menstruelle cyklus. På denne måde vil kvinden kunne få et komplet billede af sin cyklus. I dag måler de tests, man kan købe i supermarkedet eller på apoteket for det meste kun et enkelt hormon (LH). Nogle dyrere tests måler 2 hormoner (LH og østrogen), men så vidt forskerteamet kunne erfare, er der ingen test på markedet, som måler alle tre hormoner; altså LH, østrogen og progesteron.

En cyklus kan variere fra kvinde til kvinde, og kan ændre sig gennem hendes liv. Men gennemsnitligt er en cyklus på 28 dage.
Timingen er derfor vigtig for at øge chancen for at blive gravid. Her skal tyggegummiet hjælpe med en præcis måling af hormonerne.

Prototype er ikke klar endnu

Det unge forkserhold håber, at de på sigt kan få tyggegummiet ud i supermarkeder og som håndkøbsvare på apoteket i forskellige smagsvarianter. Der er dog stadig et stykke vej til det helt færdige produkt.

Ifølge forskerholdet er det vigtigt, at få alle elementerne i tyggegummiet til at fungere bedst muligt og få dem til at spille godt sammen. Det skal fx kunne holde til at blive tygget godt og grundigt på og stadig fungere efter hensigten.

”Vores største udfordring er, at gæret i tyggegummiet er genmodificeret. I Danmark og i Europa er det næsten umuligt at få et produkt på markedet, der indeholder genmodificerede organismer på grund af stramme love og dyre sikkerhedskrav”, siger Selma Belfakir.

Udover det vil forskerne lave tyggegummiet af bionedbrydelige materialer, så produktet ikke bidrager til mere plastikforurening i verden. De arbejder også på en app, der skal hjælpe brugeren med nemt at afkode farven på tyggegummiet.

Tyggegummi-projektet begyndte som det unge forskerholds adgangsbillet til de uofficielle verdensmesterskaber i syntesebiologi for studerende, iGEM, som blev afholdt i Boston i oktober måned. Her klarede holdet sig enestående og fik en guldmedalje og flere nomineringer med hjem.

De studerende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet arbejder på at udvikle et tyggegummi, som skifter farve alt efter, hvor kvinder er i deres menstruationscyklus og giver et sikkert praj om, hvornår der er bedst chance for at blive gravid. Foto: Getty Images

Læs mere om projektet og om de studerende her.

Læs mere om, hvordan Københavns Universitet i gennemsnit etablerer 290 virksomheder om året.

 

 

 

 

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.