Saturday, 13 Jul 2024

Debat om fremtidens kompetencer: Tech-branchen trænger til kvinder

Direktør Mette Lundberg Foto: IT-Branchen/PR
Direktør Mette Lundberg Foto: IT-Branchen/PR

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen 

Der er mangel på kvinder i den danske tech-branche. Det betyder, at hele sektoren går glip af en masse talent og en diversitet, der styrker innovation. Men også kvinderne går glip. Af spændende job- og karrieremuligheder og af muligheden for at være med til at sætte sit præg på den teknologi, der om noget definerer vores fremtid.

Kun 1/3 af arbejdsstyrken i de danske it-virksomheder udgøres af kvinder. Zoomer man ind på de udviklingsafdelinger, hvor fremtidens løsninger skabes, så bliver skævheden markant større.

Tab af kompetencer og arbejdskraft
Også på uddannelsesfronten halter kvinderne efter og har i mange år kun udgjort ca. 27% af de studerende på it-uddannelserne.

Når så stor del af den potentielle arbejdskraft slet ikke synes, det er attraktivt at beskæftige sig med teknologi, så står man som branche overfor et stort uudnyttet potentiale.

Der går nemlig kompetencer og arbejdskraft tabt, der ellers kunne gavne en sektor, der har akut mangel på arbejdskraft.

Manglen på kvinder er imidlertid ikke kun en udfordring, fordi virksomheder mangler arbejdskraft.

Med få kvinder bliver diversiteten i virksomheden mindre. En diversitet der ellers giver bedre arbejdspladser, mere innovation og forbedrede bundlinjer for virksomhederne.

Kønsbalance efterspørges også i IT-branchen, som føder morgendagens iværksættere. Foto Trine Askholm

Interessen skal skabes tidligt
Hvis vi skal fange kvindernes interesse, så viser erfaringerne, at vi skal sætte tidligt ind. Faktisk allerede i folkeskolen.

I IT-Branchen har vi igennem flere år faciliteret projektet Coding Class, hvor flere tusinde børn i 6. klasse har fået mulighed for at prøve kræfter med at kode og være kreative med teknologi.

Coding Class har med stor succes vist sig at vække en naturlig nysgerrighed overfor it – hos både piger og drenge.

Når interessen er vækket, er det nødvendigt at se på, hvordan flere kvinder får lyst til at vælge it-uddannelserne til, og får øjnene op for, hvilke muligheder der er indenfor branchen.

Det kan bl. a. gøres ved, at man udnytter de kvindelige rollemodeller, der allerede i dag er i branchen, og skabe netværk eller mentorordninger, hvor erfarne kvindelige ledere hjælper de kvinder, der gerne vil et skridt videre i karrieren.

Bliv en del af noget større
Men det handler også om at synliggøre, hvordan teknologien kan bidrage til at løse nogle af de største samfundsmæssige udfordringer vi står overfor – f.eks. i forhold til miljø og sundhed.

Den teknologiske udvikling er i dag en af de allerstørste forandringskræfter i vores samfund, og tech-branchen har et særligt ansvar som en af de sektorer, der skaber de løsninger, der definerer vores fælles fremtid.

Det skal kvinderne naturligvis tage del i – for deres egen skyld, og for vores fælles fremtids skyld.

Vi skal i højere grad give flere kvinder blod på tanden, når det kommer til it og teknologi. For med flere kvinder følger nemlig flere kompetencer og en langt større mængde af kvalificeret arbejdskraft end tidligere, og det er der i den grad brug for i branchen.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.