Friday, 29 Sep 2023
Selv i startup-hulen, hvor vi er 50 startups er der mange muligheder for at sidde og arbejde koncentreret og alene.
Selv i startup-hulen, hvor vi er 50 startups er der mange muligheder for at sidde og arbejde koncentreret og alene. Foto: Julie Askholm

I den første uge af startup-programmet brugte vi en del tid på det klassiske modelarbejde med The Business model Canvas. En metode der skal skabe bedre salg. Da muligheden bød sig, og med lidt pres fra min kærlige omverden, tog jeg mod til mig og ringede op til min første potentielle nye kunder. Uden at have arbejdet med modellen

af Julie Askholm Wonsild

Påskeferien var slut, og selv om jeg mærkede hverdagen, da vækkeuret ringede kl. 05:45, så føltes startup-livet stadig som at pjække. Måske er det bare udfordringen ved, at det på godt og ondt er svært at skelne mellem arbejde og fritid.

Før blev jeg ofte tvunget til at skive en gul sag (red. et notat om en sag der skal godkendes) til departementet, i stedet for at se en film om aftenen. Nu vælger jeg arbejdet foran skærmen aktivt til, fordi jeg er grebet af at fikse noget på www.askholmkommunikation.dk, eller researche på et forlag til min kommende bog.

Nå men tilbage til det, det hele handler om nemlig min første spæde erfaring med at sælge. Det der skal sikre, at min forretningside kan blive til en forretning og ikke blot forblive en drøm om et nyt arbejdsliv.

En pressehistorie der kunne føre til salg

Da jeg stod op tirsdag morgen var det til en pressehistorie, der faldt lige ned i min turban. En mindre IT-virksomhed var kommet i klemme i pressen, og umiddelbart tog de i min verden nogle helt forkerte valg. Jeg tjekkede virksomhedens hjemmeside, og her var det lidt ”tre drenge i en kælder med en app” tendensen. Ledelsesfigurerne ikke engang var anført med efternavn. Jeg stod med artiklen og tænkte, dem kan jeg hjælpe. Men jeg er nok slet ikke klar til det opkald. Og hvad med kanvas-modellen. Jeg slog tanken hen, indtil jeg tilfældigt talte med én af stifterne af Innovator Q.

Her kommer ét af de gode eksempler på, hvad jeg mener, startup-kvinder kan gøre for hinanden. Vi har brug for hinanden for at skabe værdi. Måske mere end mændene har. Vi talte tingene igennem, og jeg forklarede, hvor meget denne pressehistorie lignede min hverdag i Finansministeriets Koncern. Min gode sparringspartner fra Innovator Q havde jo ret. Hvad var det værste, der kunne ske ved at ringe op og prøve?

Opsøg hjælp – også fra hjemmekontoret

Det her er for mig det klassiske eksempel på, hvorfor jeg i hvert fald ikke egner mig til hjemmekontor. Et af mine bedste råd må derfor være, at så snart der bare er lidt indtjening i din startup, eller du får en god mulighed for at komme med i et billigt startup-program, så skal du gribe chancen. Der er ingen grund til at tro, at du skal fikse alt helt alene.

I de fleste tilfælde er vi bedre, end vi selv tænker, og det er afgørende at teste ideer af på andre. Præcis sådan skaber min sparring med stifterne af innovator Q og mine nye startup-venner værdi for mig og min spirende forretning.

I fremtiden vil jeg huske at bruge mit netværk, når jeg har brug for hjælp.

Min første kanvas-fejl

Efter snakken ringede jeg til virksomheden, og efter lidt telefon-dans fik jeg direktøren i røret. Her opstod mit første problem, som jeg ikke havde gennemtænkt på forhånd.

Direktøren var i en presset situation, og jeg ringede jo til ham, fordi han efter min mening havde brug for hjælp. Jeg havde ikke overvejet, om han selv havde det sådan, og derfor blev min præsentation for kluntet.

Han sagde ret kort for hovedet, at de netop havde hyret et stort internationalt bureau til at hjælpe dem, og der var styr på alt. Derfra var det svært for mig at komme videre. Der er ikke meget salg i at påpege, at der ud fra min overbevisning langt fra var styr på situationen.

Husk LinkedIn er for professionelle

Efter telefonopkaldet fik jeg dog en LinkedIn besked fra ham, hvor han gerne ville være en del af mit netværk.

Så helt skidt gik det måske ikke. Det lærte mig, at jeg skal have pakket mine ydelser ind i nogle pænere pakker. Endnu en ting til listen over opgaver!

Hvorvidt kanvas-modelarbejdet kunne have hjulpet mig i mit første indsalg er svært at sige, men som akademiker, så må jeg jo nok teste modellens potentiale. Der skal sættes tid af til, at blive bedre forberedt inden muligheden byder sig næste gang – udfordringen er bare tid!

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.