Sunday, 10 Dec 2023

Mandlig versus kvindelig mentor

Programchef Anders Balch Berthelsen og Community manager Kristine Kuni Buccoliero, begge er mentorer for startups. Foto Julie Askholm
Programchef Anders Balch Berthelsen og Community manager Kristine Kuni Buccoliero, begge er mentorer for startups. Foto Julie Askholm

I sidste uge havde jeg min første mentorsamtale med programchef Anders Balch Berthelsen. I denne uge mødtes jeg så med min nye kvindelige mentor, programmets Community manager, Kristine Kuni Buccoliero. Forskellen på de to forløb er slående, og har fået mig til at tænke på kønnet som en afgørende faktor for mentorsamtalen.

af Julie Askholm Wonsild

Når man som jeg etablerer en enkeltmandsvirksomhed, så er det både en glæde at blive sin egen chef, men samtidig også lidt en ulempe, at der ikke er nogen at udvikle ideer sammen med. Derfor er det afgørende at finde en god mentor, der kan udfordre én til at tage beslutninger i iværksætterlivet.

Det kan føles ensomt at være iværksætter – en mentor kan hjælpe her. Foto: Rommel/Davila

Men hvad er en god mentor så? Skal man finde én, der ligner sig selv, én af samme køn eller skal man gå i den stik modsatte retning?

Ved startup-programmets indledning blev vi præsenteret for tre forskellige mentorer. Jeg var egentlig ret sikker på, at jeg ville få tildelt den kvindelig mentor Kristine Kuni Buccoliero, da vores profiler mindede mest om hinanden. Om det var et tilfælde eller helt bevidst, det ved jeg ikke, men jeg blev tildelt programchef Berthelsen, hvis profil mindende mindst om min egen.

Mit mandlige mentormøde – kanvas-salg

Til min første mentorsamtale havde Berthelsen ene og alene fokus på kunderne. Han gav mig mod til at turde ringe op, og slog et slag for at der ikke er nogen begrænsninger. Alt er i princippet muligt, hvis man bare tør.

Berthelsen brugte ikke tid på at lære mig at kende, vi talte ikke om min erhvervsmæssige baggrund eller årsagen til det store spring fra embedsmand til iværksætter. Berthelsen koncentrerede sig om den del af min forretning, hvor han sikkert mente, at han kunne skabe bedst værdi.

Jeg var dog alligevel nysgerrig på at undersøge, hvad et mentorforløb hos en mere ligesindet mentor kunne give af input. Derfor tog jeg mod til mig og spurgte om jeg måtte få en time af Buccolieros tid. Det måtte jeg heldigvis gerne, og i denne uge mødtes jeg så med hende første gang.

Mit kvindelige mentormøde – puslespillet

Jeg tog udgangspunkt i markedet og mine bekymringer herom, da jeg troede at alle i startup-hulen kun havde fokus på kanvas-salg, det perfekte pitch, næste momsregnskab osv. Men Buccolieros stoppede mig. Hun ville gerne have et mere samlet billede af hele min forretning og af mig som person.

For Buccoliero gav de ting jeg sagde fin mening, hun synes ikke, at det hele var noget rod.

Censorarbejdet, undervisningen på universitetet og mit spirende bogprojekt om politisk kommunikation var for hende alle brikker i det samlede puslespil. Nemlig arbejdet med at opbygge mit brand. Det, jeg måske manglede, var at definerer min kerne. Hun brugte et (måske meget kvindeligt) udtryk, som gav fint mening for mig. Nemlig at min forretning var en blomst med mange blade, mange aktiviteter.

Helt kort så skabte Buccoliero ro i mit hoved, hun huskede mig på, hvorfor jeg har taget det store valg om et nyt arbejdsliv og anbefalede mig, at bekymre mig mindre og nyde det mere. Og sidst men ikke mindst, så så hun det som en fordel, at min forretning er ét stort puslespil, og hun var interesseret i hver enkelt brik.

I pose og i sæk

Jeg er klar over, at nogen vil sidde og tænke, at det her jo ikke kun handler om køn, og det er selvfølgelig rigtigt. Programchef Berthelsen og Community manager Buccolieros har vidt forskellige baggrunde, hvilket også gør dem til et godt makkerpar i startup-hulen. Det giver dem selvfølgelig også forskellige udgangspunkter for at være mentorer.

Jeg er også godt klar over, at det ikke altid er bedst at lege med dem, der ligner én selv. Derfor er jeg glad for at have fået muligheden for både at skulle mødes med Berthelsen og Buccoliero igen. Berthelsen vil helt sikkert presse mig til mere salg og kanvas, og Buccoliero vil rådgiver mig både kreativt og strategisk i opbygningen af mit brand Askholm Kommunikation.

Det er en luksus ud over det sædvanlige at få i både pose og sæk, men lige her har jeg været heldig. I startup-programmet virker alt som muligt, hvis bare man tager mod til sig og spørger.

Læs også Julie Askholm klumme om den første mentorsamtale og mødet en salgscoach RED.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.