Tuesday, 12 Nov 2024

Forringede barselsvilkår blev adgangsbillet til at stifte Gazellevirksomhed

Sarah Kiwibirds

For stifterne af Kiwibirds er det ikke noget problem at passe deres prisvindende eventbureau og stadig hente deres børn. De styrer bevidst efter at drive en virksomhed med smilende medarbejdere. Bureauet, der startede som en protest, er endt med at være en succesfuld virksomhed ledet af kvinder. 

Tekst af Trine Askholm

”Kvinder skal lære at råbe lidt mere op og glemme frygten”. Sådan siger Sarah Holmslykke medstifter af eventbureauet Kiwibirds, som to gange er kåret som Gazellevirksomhed, og derfor kan kalde sig for en prisvindende virksomhed.

Stifterne Sarah Holmslykke og Sylvia Mark Andreasen startede i 2010 Kiwibirds. I flere år havde de begge været ansat i et veletableret eventbureau, hvor de knoklede og var med til at få de store ordre i hus.

En dag ramte krisen deres tidligere arbejdsplads. Medarbejderne fik besked på, at alle i virksomheden skulle løfte i flok, for at virksomheden kunne overleve. Derfor ville de få nye kontrakter med nye vilkår.

Barselsvilkår trækkes ud af kontrakten

Da Sarah Holmslykke så sin nye kontrakt, blev hun overrasket. Barselsvilkårene var kraftigt forringet, næsten annulleret. På det tidspunkt havde hun ingen planer om at få børn, men hun var klar over, at det ville hun have en dag.

”Jeg blev sur, også selvom jeg slet ikke stod overfor at skulle have børn. Jeg syntes ikke, at vi løftede i flok, når det var kvinderne, det gik værst ud over med forringede barselsvilkår,” fortæller den unge virksomhedsejer.

Sarah Holmslykke opsøgte en fagforening, som fortalte, at når ens arbejdsgiver ændrer så store elementer i kontrakten, så kan man undlade at underskrive og betragte det som en fyring. Derfor besluttede Sarah Holmslykke sig for, at stoppe ansættelsesforholdet.  Aftrædelsen var uden konkurrenceklausul.

Gazellevirksomhed to år i træk 

Nu er der gået otte år.  De er blevet kåret som Gazellevirksomhed i 2016 og 2017. I 2018 forventer de ikke kåret som Gazellevirksomhed, men i 2019 går de efter titlen igen.

Foto: Kiwibirds

”Det giver en vis tyngde, og folk lægger mærke til os, fordi vi har været Gazeller, det er godt for forretningen,” griner den 38-årige virksomhedsejer.

Om Kiwibirds bliver kåret som Gazellevirksomhed i 2018, vil tiden vise, men til gengæld  blev Kiwibirds udpeget som muligvinder af en pris for bedste Faglige Event ved Danish Events & Meeting Awards, og “det betyder næsten mere for os” konkluderer den smilende virksomhedsejer.

Danish Events & Meetings Award valgte ikke at udråbe Kiwibirds, som vindere af Bedste Faglige Event, men det ændrer ikke på den gode historie om hvordan de to kvinder gik imod strømmen, sagde deres faste job op, og besluttede sig for at skabe noget selv.

Læs mere om hvordan din virksomhed bliver Gazellevirksomhed

Barselstiden var hård for forretningen

Det var aftalen, at Sarah Holmslykke og hendes partner skulle prøve at få børn på skift, men det lykkedes ikke. De to virksomhedsejere fødte deres barn nummer to, med 5 måneders mellemrum.

Barselsperioden gav svære indtjeningsvilkår, og det har betydet, at de har haft meget lille indtjening i det seneste år.

Sarah Holmslykke indrømmer, at det har været hårdt arbejde at komme tilbage til en næsten tom ordrebog: Men de seneste måneder har vist, at de er på vej tilbage.

“Det har aldrig været et spørgsmål om at vælge mellem Kiwibirds eller børn.”

Læs mere om hvilke vilkår du har som selvstændig på barsel

Nærhed over vækst

”Vi kunne sagtens vækste endnu mere, hvis vi ville. Men vi er glade for kun at have et lille personligt set-up, og det tror vi også, at vores kunder sætter pris på,” siger Holmslykke og forsætter,

“Hos os handler det om, at have det sjovt, mens vi arbejder – det smitter af på samarbejdet med kunderne, og i øvrigt også på familielivet der hjemme”.

Da Sarah Holmslykke fornyeligt blev gift var alle medarbejdere med til brylluppet, og hun beskriver forholdet til de ansatte som meget nært.

Begge stiftere arbejder i gennemsnit 40-45 timer om ugen, men i perioder mere. De kan godt lide de lange arbejdsdage, med fuldt pakkede kalendere og stramme deadlines. Men de nyder også, når de kan gå tidligt hjem og hente deres børn.

Lige nu er virksomheden ved at tracke deres arbejdstid, for at finde ud af, hvor de tjener penge. Det er efter råd fra strategisk rådgiver, som Kiwibirds har opsøgt. Det har været en kæmpe øjenåbner, at der er meget arbejdstid, som ikke kan faktureres.

Iværksætteri går i blodet

Kiwibirds-kvinderne ser ikke længere sig selv som iværksættere. De er virksomhedsejere. Så længe forretningen kører godt, er det deres hovedfokus. Men Sarah Holmslykke er overbevist om, at hun til enhver tid vil have mod på, at fortsætte med nye eventyr, og aldrig bliver ansat hos andre igen.

”Den dag vi ikke har kunder og ordrer længere, så er vi bare ikke dygtige nok. Så starter jeg noget andet”.

”Hvis jeg en dag skal lave min egen forretning igen, så skal jeg have et produkt, der kan sælges. Det sætter en naturlig barriere for ,hvor langt man som iværksætter kan nå, hvis man kun kan sælge sine timer”.

 

 

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.