Sunday, 14 Jul 2024

Karriererådgivning er gået i nul

Marianne Bækbøl brænder for rådgivning. "Min motivation for at rådgive andre føles som en grundkraft inden i mig, der sammen med min hjerne, konstant søger efter at løse problemer, vende negative oplevelser til læring, få andre til at vokse, til at få det bedre og blive mere tilfredse med deres (arbejds-)liv." Foto: Thomas Arnbo
Marianne Bækbøl brænder for rådgivning. "Min motivation for at rådgive andre føles som en grundkraft inden i mig, der sammen med min hjerne, konstant søger efter at løse problemer, vende negative oplevelser til læring, få andre til at vokse, til at få det bedre og blive mere tilfredse med deres (arbejds-)liv." Foto: Thomas Arnbo

Marianne Bækbøl er selvstændig karriere- og stressrådgiver. Hendes indtægt er faldet med 70 procent. Hun lever i stedet af journalistiske småopgaver og tager sin egen rådgivermedicin for at holde sig mentalt stærk

Af Anna Jankovic

”Antallet af faste ugentlige karrieresamtaler for den a-kasse, jeg arbejder for, faldt fra tre til nul i løbet af den første uge efter nedlukningen. Derefter blev alle stresshåndteringssamtaler med private klienter aflyst eller udsat”, fortæller Marianne Bækbøl, som siden 2011 har arbejdet som selvstændig kommunikatør og journalist og det seneste år som rådgiver med karriere og trivsel som speciale.

”Min indtægt er gået ned med over 70 procent”, siger hun.

Den selvstændige karrierekonsulent har mærket coronakrisens greb. Hendes arbejdssituation er stort set gået fra vokseværk til stilstand. Mere specifikt, er hendes rådgivningsvirksomhed gået i stå.

”Jeg tror, at det skyldes, at folk lige nu søger helt basal rådgivning. ’Hvordan kan jeg overleve det her økonomisk´-rådgivning, og derfor ikke har brug for rådgivning i forhold til karrieren og udvikling lige nu”.

Hun mener, at rådgivning over en bred kam er gået fra ’need-to-have’ til ’nice-to-have’.

”Mange har brug for sparring, fokus, rådgivning, overblik eller opmuntring lige nu, men jeg tror også, at mange sparer på pengene, også selvom de ikke er blevet fyret eller er klemte selvstændige, lige som jeg selv er. Mange er måske også forlegne og synes, at de bør klare sig uden særlig hjælp.”

Derfor overlever hun økonomisk på andre arbejdsopgaver som journalistisk arbejde. Men det er rådgivning, hun brænder for.

Marianne Bækbøl er rådgiver dybt inde i sjælen. Hun ønsker gennem sin rådgivning at bidrage til et bedre og mere tilfredsstillende arbejdsliv for andre. Hvad enten det handler om karriereudvikling, psykosocialt arbejdsmiljø, at forebygge og håndtere stress og stressrelaterede sygemeldinger eller at lette vejen for sygemeldte, der ønsker at vende tilbage til arbejdet. Hun er oprindeligt uddannet socialrådgiver, og har senere taget journalistuddannelsen, samt forskellige uddannelser indenfor ledelse og coaching.

Læs mere om Marianne Bækbøl her.

Besværligt at søge hjælpepakke

Marianne Bækbøl er i gang med at samle den fornødne dokumentation for at kunne søge om regeringens hjælpepakke. I øjeblikket forsøger hun at samle sin omsætning i de sidste fire måneder af sidste år.

”Jeg ved ikke, hvor meget kompensation jeg vil kunne få, eller hvornår jeg kan få noget, men jeg ved, at jeg kommer til at blive lagt til side i ansøgningsbunken og bagest i køen i forhold til de ansøgere, der har haft et snorlige år, der opfylder de grundlæggende ansøgningskriterier”.

Hun holdt pause fra sin selvstændige virksomhed i et år fra 2018-2019, fordi hun blev ansat i Dansk Journalistforbund som konsulent i et barselsvikariat. Det gør det mere besværligt, synes hun, at søge om hjælpepakken.

”Bagefter genstartede jeg min forretning, nu som rådgiver i stedet for kommunikatør. Derfor havde jeg kun indtægt i min forretning i de sidste fem måneder af 2019, og på den måde er jeg en atypisk selvstændig, der ikke passer præcist ind i hovedskabelonen og kommer altså bagud i ansøgningskøen”, siger hun.

Folk tilbyder sin hjælp

Både klienter og folk i Marianne Bækbøls private netværk har tilkendegivet, at de står klar med økonomisk støtte, hvis det bliver nødvendigt. En klient har tilbudt at købe et samtaleklippekort til senere brug, og familie og venner har uopfordret tilbudt sig med både foræring og lån af penge.

”Det er skønt at mærke, og det varmer inden i. Det siger mig, at jeg nok skal klare mig, hvis jeg bare bevarer min naturlige tiltro til livet igennem krisen.

Hun håber og tror på, at hun kan beholde sin forretning. Det vælger hun at fokusere på.

”Jeg har fået dejlige tilkendegivelser fra flere sider om, at der er brug for mig derude, og jeg skal holde fast og ride stormen af”.

Læs flere artikler i serien om coronaramte selvstændige

Smager sin egen rådgivermedicin

”Først og fremmest tager jeg min egen rådgivermedicin og mærker efter, hvad der bedst holder mig mentalt stærk i en presset tid”.

Hun taler med venner og veninder, går lange ture i skoven, hører P2 klassisk om morgenen, eller synger morgensang helt for sig selv. Og så forsøger hun at undgå at se og høre nyheder alt for meget.

”I starten så og læste jeg en masse nyheder, men det er jeg næsten holdt op med. Kun et par gange om dagen tager jeg en dosis nyheder på nogle minutter for at være opdateret, men ellers så lidt corona som muligt,”siger hun.

”Jeg er heldig, fordi jeg har en hund og en skov, jeg kan gå tur igennem helt ned til Fælleden og til vandet. Og så er jeg heldig, fordi jeg har en kæmpe have. Som aldrig har stået flottere. Og det er en gave, at de hundredvis af fly om dagen over Kongelunden er væk. Her er vidunderligt stille bortset fra lydene fra mennesker og dyr”.

Det er vigtigt at brande sig selv

”Jeg fortsætter med at brande mig selv især på LinkedIn som rådgiver og sparringspartner med opslag op til et par gange om ugen, men jeg fornemmer, at jeg primært kommer til at leve af mine få kommunikations- og journalistopgaver i nærmeste fremtid”, siger Marianne Bækbøl.

Hun vil fortælle, hvilke kompetencer hun har, og hvad hun kan hjælpe med på både LinkedIn og Facebook. Selvom, hun finder det lidt udfordrende. Men det er vigtigt at brande sig selv.

”Jeg vil også opsøge flere opgaver inden for mit ’gamle’ netværk inden for kommunikation og journalistik for at få omsætning, selvom jeg egentlig helst vil holde fokus på at skaffe klienter til rådgivning. Det er det jeg er bedst til, selvom jeg også er en god skribent, og det jeg helst vil bruge min tid på. Så jeg tager det roligt og tror på, at jeg nok skal få nye klienter igen, lige som de gamle nok skal vende tilbage”.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.