Friday, 29 Mar 2024

Hvis ingen vil give dig en stol ved bordet, så snup en taburet

Bliver du tilbudt en stol ved bordet, spørger klummeskribent og iværksætter Helene Aagaard om. Foto: Stefanos Orovas
Bliver du tilbudt en stol ved bordet, spørger klummeskribent og iværksætter Helene Aagaard om. Foto: Stefanos Orovas

af Helene Aagaard, co-founder af GoGetty

Så sent i sidste uge blev jeg igen spurgt om, hvorfor det nu er, at jeg er co-founder af en platform med fokus på virksomheders diversitets og inklusions data og aktiviter. Jeg bliver allerede træt, inden jeg overhovedet har afsluttet sætningen. Det ærlige svar er, at jeg er 50% passioneret, 25% indigneret og så er der 25% rest af økonomisk snusfornuft i mig, der fortæller mig, at på sigt er det her en rigtig god forretning.

Når man som iværksætter står foran en investor, skal man ret hurtigt kunne smide en exit-strategi på bordet. Og bevares sådan en har vi også. Men exit-strategier indikerer, at du egentlig kun er i gamet for at hive de store sedler hjem. Jeg klager på ingen måde over dollars – nok mest fordi jeg ofte tænker, at mit eget privatforbrug over de sidste 10 år har været medvirkende til utallige hovedpiner hos min bankrådgiver. Ovenstående udregning viser dog tydeligt, at når det kommer til stykket, er det ikke derfor, jeg på nogle dage arbejder solen sort for 0 kr.

All talk, no walk

For snart 12 år siden stod jeg sammen med nogle medstuderende på CBS og uddelte en ligestillingspris sammen med daværende Overborgmester for København, Ritt Bjerregård, til den Københavnske virksomhed, der gjorde mest for ligestillingen. Prisen gik til TDC, der netop havde lanceret den mest ambitiøse betalte barselsorlov til mænd. Her 12 år efter er det stadig den mest ambitiøse barselsorlov til mænd i dansk erhvervsliv.

Hende, der er indigneret kan nogen gange godt tænke, at vi på 12 år ikke har rykket os. Vi holder den ene skåltale om diversitet og inklusion efter den anden, men det er de færreste virksomheder, der har opsat måltal for, hvor mange kvinder de skal have i topledelsen næste år, hvor stor etnisk diversitet, de ønsker i virksomheden eller har en organisation – både fysisk og kulturelt – der er i stand til at rumme handicappede. Det er all talk, no walk.

Og kan det egentlig ikke være ligemeget? Hvorfor er det så vigtigt, at vi har ligestilling i dansk erhvervsliv? Hvorfor er det så hulens vigtigt, at vi får de kvinder helt til tops? Så vigtigt, så selv Niels Lunde skriver om det på lederplads i Børsen?

Læs også Børsens Chefredaktør Niels Lunde, som skriver indlæg om at erhvervslivet bør sikre bedre ligestilling inden det er for sent, Børsen Mener.

Alle stemmer tæller

Det er enkelt, venner. Fordi vi som samfund ikke lever op til vores fulde potentiale, når kvinder ikke er placeret i magtpositioner, hvor beslutninger bliver truffet, på lige fod med mænd. Det svarer til at stå til en koncert og kun kunne høre bassen og trommen, fordi nogen har slukket for guitaren og klaveret. Det bliver aldrig en god koncert.

Det handler ikke om, at kvinder er bedre til at lede og træffe beslutninger end mænd. Ledelse er ikke kønnet. Det handler heller ikke om, at kvinder skal have særbehandling. Det handler om lige repræsentation – uagtet om det er køn, etnicitet, alder, handicap eller seksualitet.

Google lavede for nogle år siden en undersøgelse af, hvad der udgjorde et high-performing team (https://rework.withgoogle.com/blog/five-keys-to-a-successful-google-team/). Undersøgelsen er interessant, fordi i sidste ende handlede det ikke om lederen, eller hvilke typer teamet var sammensat af. Derimod var dét, der var grundelementet i alle high-performing teams, at alle følte sig trygge og hørt og over tid fik samme mænge taletid. Jeg tænker, jeg ikke behøver at skære det mere ud i pap.

For the times they are a-changin’

Fordelen ved hende den indignerede er, at hun forsvinder som dug for solen, når hun møder en 23-årig ung mand, der stiller krav om diversitet og inklusion hos fremtidige arbejdsgivere. Eller når hun står til et event hos IT Branchen og møder 40 ledere fra tech branchen, der udemærket godt er klar over, at de er nød til at rykke på udfordringen nu, for ellers kommer de aldrig til at kunne rekruttere fremtidens talenter.

Læs mere om at hylde diversitet i reportage fra Womenomics Award show.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.