Friday, 29 Sep 2023

Gammel folkemødedebutant – reportage fra Folkemødet 2019

Solskins øen Bornholm viste sig fra sin bedste side fredag d. 14 juni 2019 under Folkemødet.
Solskins øen Bornholm viste sig fra sin bedste side fredag d. 14 juni 2019 under Folkemødet.

Folkemødedebutant. Jeg var forberedt til mindste detalje. Visitkort og statement t-shirt. Havde nøje udvalgt de debatter jeg mente var mest relevante for Innovator Q. Jeg havde læst, at der ifølge Altinget kun ville være syv procent af debatterne, der omhandlede ligestilling. Min fornemmelse var, at der måtte være flere. For jeg havde sat mange hjerte ud for de debatter, jeg ville høre.

af Trine Askholm, chefredatør Innovator Q

Fredag gik det som en leg for folkemødedebutanten. Der var debatter for “enhver smag” indenfor mit emne Medier og ligestilling i erhvervslivet. Eksempelvis “Kvindelig talt med Bro og Iversen” hos Ekstra Bladet, “Iværksætter, hvem tør tage springet” hos Danske Bank, “Medieinnovation- hvorfor er det nødvendigt med nye medier?” hos POV International og “Medietopmøde med Korsgaard, Kragh, Krab og Corydon” hos Egmont.

I mine øjne var den mest gennemførte og veltilrettelagt, den som blev afholdt i Bornholms Tidendes telt kl. 18. Det var Mandags Morgen Businesskvinder, der arrangerede ”#5Gender Equality i erhvervsivet! JA tak, men hvordan?”

Paneldeltagerne: Lisbeth Knudsen (Chefredaktør Altinget/Mandag Morgen), Lillian Mogensen (Bestyrelsesformand og -medlem), Tina Moe (Forfatter) og Katja Iversen (Direktør, Woman Deliver).

De fire kvinder, der var i panel, var underholdende, vidende og visionære. Fire bossladies. De blev styret fænomenalt af erfarende journalist Vibeke Hartkorn. Debatten fik en kæmpe bifald da de sluttede af med at byde på et glas Champagne.

Iværksætterskibet og Innovator Q

“Hvorfor tier kloge kvinder stille i medierne?” var først om lørdagen. Det var vores egen debat, som blev meget bedre end forventet. Her kom mindst 150 mennesker og lyttedede til vores undren. Tilskuerne stillede kloge spørgsmål, som vores panel svarede aktivt på. Vores undre-spørgsmål havde ramt mange, og  var i den grad relevant. Havde det været et tag på skibet, var det lettet da klapsalverne ramte panelet som afslutning på debatten.

De kloge kvinder på Iværksætterskibet: Astrid Haug, Maren AstrupYildiz Akdogan, Katja Iversen, Trine Askholm, Tine Cederstrand, Helene Aagaard og Marie Valentin Beck.

Læs klummeskribent Helene Aagaards tanker om debatten: Klik her

Efter vores egen debat på Iværksætterskibet, gik jeg rundt mellem de mange telte og tænkte. Det vil sige jeg, var lidt tom for sammenhængende ord og tanker efter de mange indtryk. Mørke skyer trak op omkring den lille solskins ø.

Folk søgte ind i telte, og der kom en officiel besked om at søge inden døre på grund af regnen, som snart kom væltende. Som om vi var på en tropisk øde ø.

Feministisk Samtalesalon

Der stod jeg. Og talte med et par af de tilskuerne, som havde været forbi vores debat et par timer tidligere. De søgte som mig selv, at få hørt de sidste gode debatter inden Folkemødet skulle slutte. Jeg stod ved POV International teltet, og ville gerne være med til Feministisk Samtalesalon. Men der var fyldt.

I teltet ved siden af skulle der være en debat. Den skulle først starte lidt efter. Jeg satte mig ind for ikke at drukne i regnen. Jeg kunne se, at det var noget med teknologi og design. Det var spændende. Jeg blev.

Debatten hed ”Sådan bliver vi bedst til design af meningsfuld teknologi!” Vanessa Carpenter skulle alene gribe mikrofonen kl. 16. Der blev budt på vin og chips, og regnen væltede ned. Flere tilskuer kom til. Mange måske på grund af regnen, der nu tordnede lås på teltet.

Design skal være meningsfuldt

Taleren var Ph.d. i Design for Meningsfuldhed, ved Force Technology. Sådan en rimelig cool kvinde. Hun viste os nogle prototyper, som hun selv havde designet, som intet formål havde. De var sjove. En bevægede sig som en brystkasse og viste den optimale bevægelse et menneske skal have, når hun trækker vejret.

Hun viste os billeder af intelligente drikkedunke, som kan måle, hvor meget du drikker, og hvor meget du mangler at drikke for at nå det optimale indtag af vand. Alle tilskuer nikkede. Jeg tænkte smart ide.

Men drillende spurgte Vanessa Carpenter tilskuerne, hvorfor om de ville købe sådan en, når de bare selv kunne fylde x antal flasker med vand og sætte målstreger på. Jeg forstod pointen. Det skal give mening, det som designes.

Bæredygtig design laves af kvinder

Hun var optaget af, at vi skal designe vores elektronik, sådan at vi kan udskifte mindre dele af eksempelvis vores iPhone i stedet for at købe en ny. Et super fin bæredygtig tanke. Det skulle efter sigende være muligt selv at skifte del-elementer ud med hjælp fra videoer. Men der kan være langt fra tanke til handling, trods fokus på bæredygtighed.

Vanessa Carpenter, Ph.d. i Design for Meningsfuldhed, ved Force Technology.

Men så skete der noget. Vanessa lagde en slide på, hvor der stod ”Jeg er kvinde i tech-branchen” Hun huskede tilhørerne på, at dem som designer koden til vores teknik, det er dem, som designer vores fremtid. Hun talte for at få flere kvinder ind i sin verden. Hun fortalte, at hun er optaget af at være en rollemodel, og at hun anbefaler kvinder at træde sammen i netværk.

Så uden jeg anede det, og fordi regnen overmandede mig, så kom jeg ind i en debat, der talte lige til mit hjerte.

 

Folkemødet var et godt møde. Og Innovator Q vil gøre alt for at komme igen næste år.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.