Wednesday, 29 Nov 2023

Forskere hyldes og modtager EliteForsk-priserne 2020

Årets fem EliteForsk-vindere spænder bredt og har alle opnået imponerende forskningsresultater. To af prismodtagerne er Professorerne Sine Reker Hadrup fra Danmarks Tekniske Universitet og Riikka Rinnan fra Københavns Universitet.
Foto: Pressefoto
Årets fem EliteForsk-vindere spænder bredt og har alle opnået imponerende forskningsresultater. To af prismodtagerne er Professorerne Sine Reker Hadrup fra Danmarks Tekniske Universitet og Riikka Rinnan fra Københavns Universitet. Foto: Pressefoto
I dag modtager to professorer, som begge har bevilling fra Carlsbergfondet, Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-pris 2020 for deres fremragende bidrag til dansk forskning

Af Anna Jankovic

Professor Sine Reker Hadrup fra Danmarks Tekniske Universitet og professor Riikka Rinnan fra Københavns Universitet er blandt fem unge forskere, som i dag modtager EliteForsk-prisen. Priserne skal bidrage til at skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark og dermed gøre danske forskeres vigtige indsats i videnskabens tjeneste synlig.

Priserne bliver uddelt af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen ved et arrangement i Operaen i København.

”Vi hylder nogle af de skarpeste forskere herhjemme, som er med til at gøre en forskel for Danmark. De fem forskere har hver fået en ide, formået at forfølge den og har ført ideen ud i livet med fremragende forskning. Det er meget forskellige forskningsprojekter og resultater, som på hver deres måde lægger kimen til at løse nogle af Danmarks og verdens store samfundsudfordringer. Det er vigtigt. Og det skal selvfølgelig fejres og anerkendes”, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Modtager penge til mere forskning

Med priserne følger 1,2 millioner kroner, hvoraf 1.000.000 kroner er knyttet til forskning, mens 200.000 kroner er en personlig hædersgave.

Professor og forsker Riikka Rinnan har fx opdaget, at den frosne jord i Arktis gemmer på tusindvis af gasser. Hun arbejder derfor på at gøre os klogere på, hvad det betyder for klimaet. Professor og forsker Sine Reker Hadrup arbejder blandt andet på at lære kroppens eget immunforsvar at slå kræftceller ihjel.

”Jeg vil gerne ønske Sine Reker Hadrup og Riikka Rinnan tillykke med EliteForsk-prisen 2020. Begge er fremragende kvindelige forskere, som har modtaget bevillinger fra Carlsbergfondet, og de fortjener at blive hædret for deres spændende og visionære forskning. Det er vigtigt, at vi med disse EliteForsk-priser hylder de fremragende yngre forskere, der hver eneste dag arbejder hårdt og dedikeret for at frembringe ny vigtig viden, som gør os alle klogere og udgør grundlaget for, at vi sammen kan udvikle et bedre samfund,” udtaler Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher.

Alle fem prismodtagere vil fortælle om deres største forskningsgennembrud, deres aftryk på videnskaben og samfundet og deres vej mod dansk topforskning. Ved arrangementet bliver tyve modtagere af et EliteForsk-rejsestipendium også fejret.

Kort om EliteForsk-priserne

Hvert år hædrer den danske uddannelses- og forskningsminister fem af Danmarks mest fremragende
forskere med en EliteForsk-prisen.

Formålet med priserne er at skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark og bidrage til at synliggøre danske forskeres vigtige indsats i videnskabens tjeneste.

Kort om Carlsbergfondet

Hvert år uddeler Carlsbergfondet to store forskningspriser til henholdsvis en naturvidenskabelig og en humanistisk/samfundsvidenskabelig forsker, som afgørende har bidraget til grundforskning.

Carlsbergfondets Forskningspriser blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-årsdag. Priserne uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, og er hver på en million kroner.

 

“Jeg blev meget overrasket og beæret over at modtage EliteForsk-prisen,” siger Riikka Rinnan.
Foto: Søren Kjeldgaard

Læs mere om professor Riikka Rinnan.

“Perspektiverne er virkelig lovende. Immunterapien har været det største gennembrud i kræftbehandlingen – hvis ikke nogensinde, så i hvert fald siden kemoterapien,“ siger Sine Reker Hadrup.
Foto: Foto: Søren Kjeldgaard

Læs mere om Professor Sine Reker Hadrup.

 

Læs hele pressemeddelelsen fra Carlsbergfonden her.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.