Wednesday, 6 Nov 2024

Første skoledag for voksne – alt på spil i den første time

Anders Balch Berthelsen byder velkommen til Akademikernes a-kasses startup-program for iværksættere. Foto: Julie Askholm Wonsild
Anders Balch Berthelsen byder velkommen til Akademikernes a-kasses startup-program for iværksættere. Foto: Julie Askholm Wonsild

Sådan føltes det i hvert fald den første dag på Akademikernes startsup-program mandag morgen. I denne uge var der fuldt program. De første faglige workshops blev gennemført, og mine forretningsideer blev snittet godt og grundigt i stykker. Jeg tror, det her er starten på noget godt.

af Julie Askholm Wonsild

Mandag morgen kl. 9:00 startede Akademikernes A-kasse deres 9. startup-program, og jeg er med som én af de heldige, udvalgte deltagere. Vi blev taget imod med åbne arme og højt humør af det faste team i programmet. Hele a-kassens ledelse var mødt op for at være en del af introduktionen og virkelig give os en fornemmelse af, at vi var noget særligt. Vi var de udvalgte – den næste startup-generation!

Startup-hulen, hvor jeg skal være de næste 12 uger, er placeret på 4. sal i en gammel bygning ved Vesterport. Mandag morgen bragende morgensolen ind af de mange vinduer, og en smuk udsigt over byens tage gjorde på sekundet dette til et af mine nye favorit-steder. Der vil altid være gemt et by-barn i mig, men den gode kaffe og den nærmest luksuriøse frokostordning vægter alligevel også tungt.

Alle smilede og programchef Anders Balch Berthelsen bød velkommen og gav ordet til konstitueret administrerende direktør Mette Gregersen. Men inden da, så ville Berthelsen da også bare lige huske os på, at han efter deres introduktion meget gerne ville have vores første pitch!

Det første pitch

Det første pitch; mindre end én time efter vi var ankommet – det var som om, der kom en sky for solen. Jeg havde endda på forhånd skrevet til programchefen, om der var noget, vi skulle forberede. 60 sekunder fik vi hver, og man var meget velkommen til at stille sig op på ølkassen med det samme!

De allerførste startede med at sige: ” vi har fået 6,3 millioner af Sundheds- og Ældreministeriet….” og så skreg folk af grin, for det var der på ingen måde flere der havde.

Herefter fulgte en lang række pitch. Her stod det klart, at der er en stor bredde i både baggrund, sted i startup-forløb, udfordringer, erfaringer og bekymringer. Der var ikke eet eneste pitch, der levede op til den gamle fordom om tre drenge i en kælder. Til gengæld var der mange indsjæle, der ville forandre verden eller det enkelte menneske og på forskellig vis havde en god ide om at udvikle platformsøkonomi. Til min store lettelser var der ingen som mig, men rigtig mange at spille bold med.

Der var dyrelæger, psykologer, ingeniører og designere. Præcis som Anders Balch Berthelsen havde sagt det i mit interview med ham for et par uger siden, så var der både grå stænk i håret, tung ledelseserfaring, helt unge nyuddannede og en god blanding midt i mellem med både bukser og skørter.

Læs også artiklen Akademikerne springer ud som iværksættere i start-up program.

Programmet og de store milepæle

I den første uge skulle der introduceres til en lang række arbejdsmetoder og begreber. Allerede på dag eet stod det klart for mig, at startup-miljøet generelt godt kunne bruge en cand.mag i kommunikation med hjerte for det danske sprog. Der blev kastet rundt med begreber som Value Proposition, Gains, Pains og Peer2Peer, som udmærket lader sig oversætte. Det vil jeg gøre i den kommende tid.

Som en del af programmet blev der også præsenteret en række store hjørnesten og milepæle. Jeg ser frem til både at blive klogere på, hvordan min mentor, min nye Peer2Peer-konsulentgruppe samt mine 1:1-møder med finansmanden Carsten Collin kan bidrage til at udvikle mig som iværksætter og min forretningside som fremtidig lukrativ virksomhed.

Efter den første uge på startup-programmet føler jeg mig heldig over at være sammen med så mange andre inspirerende og innovative mennesker. Jeg har både mødt iværksættere, der brænder for én unik og enestående ide, men også en lang række kreative folk, som får tusindevis af ideer bare over én enkelt lækkert serveret frokost i startsup-hulen. Embedsmandslivet føles kilometer af år væk, og det her på alle måde en god test.

I næste uge kan I læse med om, hvordan jeg arbejder med den klassiske Canvas-model og med konceptvalidering, der på alle måder er kernen i den gode forretning. Her vil jeg også tydeligere beskrive de overvejelser, jeg selv går med omkring kundebehov, værdiskabelse og smertestillere. Og ikke mindst angsten for det første rigtige salg.

Læs flere klummer her.

Deltagerne på startup-programmet.
Deltagerne på startup-programmet.
Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.