Sunday, 19 Jan 2025

Akademikerne springer ud som iværksættere i start-up program

Ved disse arbejdspladser skal de kommende deltagere sidde de næste 12 uger af Akademikernes A-kasses start-up program. Foto: Julie Askholm Wonsild
Ved disse arbejdspladser skal de kommende deltagere sidde de næste 12 uger af Akademikernes A-kasses start-up program. Foto: Julie Askholm Wonsild

Flere akademikere bliver i følge Akademikernes a-kasse iværksættere. I april samler de det niende start-up hold. Det viser sig, at særligt én egenskab er afgørende for om ide bliver til virkelighed. Den rette motivation og det rette mindset gør det muligt at gå fra start-up til virksomhed. 

Af Julie Askholm Wonsild

Jeg har interviewet programchef Anders Balch Berthelsen for at blive klogere på livet som iværksætter, for at undersøge hvordan man lykkes med sin start-up. Jeg søger en forklaring på, hvorfor Akademikernes a-kasse som de eneste i Danmark har etableret et skræddersyet, ambitiøst program for deres ledige medlemmer, der ønsker at etablere en virksomhed og udfordre deres entreprenør-evner.

Lad os starte med det sidste:

Et arbejdsmarked i forandring krævede ny-tænkning

I Akademikernes a-kasse konstaterede man i slutningen af 2016, at deres medlemsgruppe var under forandring. Der var langt flere, der sprang ud som iværksættere og endnu flere der gik og drømte om det, men som manglede en base hvor ideerne kunne afprøves og udvikles.

Derfor headhuntede a-kassen serieiværksætter Anders Balch Berthelsen, da de én gang for alle ville sætte handling bag ordene og tilbyde deres medlemmer det flere og flere efterspurgte, nemlig rådgivning i startup-fasen.

Anders Balch Berthelsen blev hyret til at etablere et ambitiøst program, hvor ledige medlemmer efter en kort intensiv periode ville kunne få afprøvet livet som iværksætter og entreprenør. A-kassen etablerede som de første og eneste i Danmark et alternativ til almindelig jobsøgning for ledige, hvor a-kassen i en tre-måneders periode testede cirka 50 iværksættere af gangen.

Her godt to år senere har otte hold af cirka 50 deltagere pr hold været igennem Anders Balch Berthelsens startup-mølle. Han betegner programmet so  en kæmpe succes. 87 % af deltagerne i startup-programmet er 12 måneder efter deres deltagelse enten stadig i gang med deres forretningskoncept, de er i gang med at etablerer et nyt eller er blevet ansat af én af de kunder i markedet, som de ville tilbyde ydelser eller produkter til.

Startup’er har hverken alder eller køn

Processen for at blive en del af startup-programmet er en kort ansøgning og et interview. Derefter finders de rigtige kandidater ved en dybdegående screening.  Kandidaterne udvælges ud fra en række parametre, som blandt andet selve produktet, skalerbarheden, evolutionsgrad, eksekveringsevnen, teamet, motivationen og mindset.

For ikke mange år siden vægtede parametrene i netop denne rækkefølge. Men i dag er det vendt på hovedet, for som Anders Balch Berthelsen siger det, så kan man have nok så godt et produkt, men hvis ikke teamet fungerer, hvis ikke mindset og motivation er i orden, så kan produktetet ikke sælges.

Køn og alder udtrækkes først sent i udvælgelsesprocessen, men ifølge Anders Balch Berthelsen så har de sidste par hold vist, at det ikke har en afgørende betydning for sammensætningen.

Det startup-program, der går i gang her i starten af april måned, bliver a-kassens niende hold. På holdet er gennemsnitsalderen 40 år. Her er der er både helt nyuddannede i slutningen af tyverne, men også ganske tunge og erfarne deltagere i slutningen af 50’erne med i den samlede gruppe.

Kønsfordelingen er i fint balance, og Anders Balch Berthelsens erfaring har vist at køn på ingen måde er en afgørende faktor for succes. Den gamle floskel om at iværksættere er unge fyre, der er i gang med at udvikle en app, gælder simpelthen ikke længere.

Anders Balch Berthelsen er programchef,og er selv iværksætter og har mere end 10 års erfaring indenfor kommunikation og marketing.
Anders Balch Berthelsen er programchef,og er selv iværksætter og har mere end 10 års erfaring indenfor kommunikation og marketing.

Typer af iværksætter-kandidater

Dem der søger om at blive en del af startup-programmet kan helt overordnet opdeles i to grupper. Den ene gruppe har det positive mindset mens den anden gruppe måske nok mangler den reelle motivation, der kan skabe succes.

I den første gruppe finder vi entreprenørerne, der ikke kan bremses, dem der ikke kan lade være, vi finder også ildsjælene, dem der via iværksætteri og entreprenørskab vil ændre verden. Det er de markedsspecifikke kandidater, der kommer fra en specifik branche, og har opdaget et behov, en mangelvare eller lignende, som de vil hjælpe deres branche med at udvikle og producere.

I den anden kategori finder vi ”krigerne”, som er de kandidater, der har haft dårlige oplevelser som lønmodtagere og af forskellige årsager er blevet ledige. Vi finder de urealistiske kandidater, der tror på at de kan arbejde lidt og tjene meget, og sidste men ikke mindst de desperate kandidater, som det aldrig er lykkes for at komme i arbejde, og som søger af nød.

Ifølge Anders Balch Berthelsen udvælges der fleste kandidater indenfor grupperne af ildsjæle og markedsspecifikke kandidater. Det er her potentialet er størst, motivationen er størst og muligheden for at coache til succes er realistisk.

Læs med når Julie Askholm Wonsild fra d. 12 april skriver klummer om sine oplevelser fra start-up programmet.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.