Malene Sølvsten skrev sin første bog i sin fritid, mens hun arbejdede i Finansministeriet. Hun har læst på fire forskellige uddannelser, blandt andet Copenhagen Business School og jordemoderstudiet. Hun har været embedsmand og kunstmaler. Nu er hun fantasy-forfatter, og hendes bøger har ligget på bestseller-listerne for fantasy-bøger.
Tekst og Foto: Trine Askholm
Malene Sølvsten har en fabelagtig hukommelse. De fleste sætninger i hendes bøger er tænkt og noteret bagerst i hendes hukommelse. Ingen noter, ingen huskesedler.
Det er først sent i processen, hun nedskriver sine historier. Imens samler hun inspiration på ture til museer og vandringer i naturen, gerne i barndommens Nordjylland.
Malene Sølvsten har i alt udgivet fire bøger siden hendes debutroman “Ravnens hvisken” udkom i 2016. Både læsere og anmeldere er begejstrede.
Link til afstemningen om Politikens Litteraturpris
Filmrettighederne til “Ravnens hvisken“ blev solgt sidste år. Senest er hun i januar nomineret til Politikens litteraturpris, hvor hun er oppe imod forfattere som Helle Helle og Jens Smærup Sørensen.
Embedsmandsjob blev et utraditionelt springbræt
I årene op til udgivelsen af den første bog havde Malene Sølvsten job som embedsmand i Finansministeriet. Her arbejdede hun som kommunikationsmedarbejder.
Kommunikation er faktisk et af de eneste områder, hun ikke er uddannet i. Men hun fik jobbet, fordi hun lovede sin kommende chef, at hun brændte for kommunikation.
“Jeg har altid haft en høj grad af risikovillighed, og jeg ved, at det jeg ikke kan, det kan jeg lære” fortæller 41-årige forfatter smilende, da hun husker tilbage på jobsamtalen i Finansministeriet.
Det gik godt for Sølvsten i embedsverdenen. Hun arbejdede meget. Som mange andre embedsfolk gør. Alligevel fandt hun tid til at skrive sine egne tekster.
Pinligt at indrømme
Der er langt fra det seriøse og travle arbejde i Finansministeriet til at skrive fantasy hjemme i huset på Amager. Og det gav en del indre kampe for Sølvsten, som var tilbageholdende med at fortælle om sit projekt.
“Det var simpelthen for pjattet at indrømme overfor mine kollegaer, at jeg skrev, og at det oven i købet var fantasy. Så ingen vidste at jeg skrev, ikke engang min mand.” fortæller Sølvsten.
Skrivearbejdet foregik derfor i smug i fritiden.

Skrev på historien i tre et halvt år
“Når jeg koblede fra og eksempelvis skrællede kartofler, så skrev jeg samtidigt. Ofte kun en sætning ad gange” beretter forfatteren om skriveprocessen.
Bevidstheden om at være forfatter er kommet snigende. Hun har vundet litteraturpriser, hun bliver præsenteret som forfatter og står ofte på en scene for at promovere sine bøger. Men stadig føler hun, at det er noget hun gør, ikke noget hun er.
“At forfatte er et verbum, det er noget du gør, det er ikke noget, du er” mener den beskedne Nordjyde.
“Jeg bliver nervøs, når folk siger “nu skriver jeg en bog, for der går i mine øjne ret lang tid, før et skrivearbejde kan kaldes for en bog” fastslår hun, og fortæller at hun selv skrev i tre et halvt år.
Kreativiteten har smalle skuldre
Malene Sølvsten troede i flere år, at hun skulle starte med at skrive en test-bog. For at gøre den proces nemmere, valgte hun at skrive om noget hun vidste en del om; de nordisk guder og Nordjylland.
Den rigtige bog skulle skrives senere. Og bestemt ikke være fantasy.
Mens hun skrev, var det rart med et arbejde. Fantasyforfatteren turde ikke sige sit arbejde op for at skrive, heller ikke da hun indså skriveriet var blevet til mere end en test-bog.
“Hvis jeg sagde op, var jeg bange for, at min kreativitet ikke var stærk nok til at bære ansvaret for min økonomi, at det simpelthen ville dræbe de kreative tanker” erklærer Sølvsten
Beslutningen om at fokusere var svær
Beslutningen om at stoppe med lønarbejdet og fokusere udelukkende på at skrive, kom først på plads, da en aftale med forlaget Carlsen var indgået, og hendes første bog var klar til udgivelse i 2016.
De sidste år inden Sølvsten stoppede i Finansministeriet, overvejede hun ofte, hvordan hun både kunne forfatte og være ansat embedsmand.
Men den kabale gik ikke op.
Mor, jeg skriver en bog
På et tidspunkt da hun havde skrevet 450 sider, opdagede hendes mor hendes hemmelige skriveprojekt.
“Det var fedt at præsentere historien og dens karakterer for min mor, og dér blev det til en bog i mit hoved” husker hun.
Da den hemmelighedsfulde forfatterspire gik til bekendelse og sagde højt, at hun skrev på en bog, kom erkendelsen om, at historien skulle blive til en bog. En rigtig bog.
Hørte intet fra forlaget
Forlaget Carlsen var første prioritet, da hun skulle vælge, hvilket forlag hun ville sende sit manuskript til. En bekendt havde udgivet en bog med fantasy-tegninger netop der.
Desværre kendte hun ikke den relevante redaktør, og hun skrev derfor et brev i embedsmandssprog til en kontaktadresse hos Carlsen. Og fortsatte sit arbejde i Finansministeriet.
”Det dummeste, man kan gøre, hvis man vil udgive, er at sende til en kontaktadresse. Man skal sende direkte til en redaktør. Men det vidste jeg ikke dengang” griner hun.
Der gik et halvt år, før hun hørte noget fra forlaget. Hendes manuskript var landet mellem to redaktører, og ingen havde fået det læst. Da manuskriptet endelig landede det på den rigtige stol hos en nyansat redaktør, blev det læst. Hurtigt. For udkastet var godt.
Fuldtids Fantasy Forfatter
I mellemtiden havde Malene Sølvsten opgivet ideen. Så den dag hun modtog en mail, om at Carlsen ville udgive hendes bog, kom det helt bag på hende. Forlaget undskyldte, at der var gået så lang tid, og var bekymrede for, om manuskriptet var sendt til et andet forlag.
“Forlaget ville gerne udgive 2500 kopier af første bog. Det er meget for en debutforfatter. Forlagets forventningerne til mig og historien var store” husker hun.
Sølvsten fik besked på, at forlaget ønskede, at der skulle laves flere bøger, og at der skulle udgives en bog om året. De forventede, at der skulle laves en del markedsføringsaktiviteter omkring hende og bogen for at få viden om debutanten ud til læserne.
Malene Sølvsten fik i første omgang lov til at gå ned i tid for at kunne redigere den første bog færdigt. Men da ”Ravnens hvisken” udkom 1. juni 2016, blev hun nødsaget til at vælge. Hun valgte det usikre fuldtids-fantasy-forfatter liv.
Ukendt nyt bogprojekt
Malene Sølvsten har svært ved at se, at hun skulle have lyst til at vende tilbage til det, hun kalder “Hamsterhjulet med job og for lidt fritid”.
“Men hvis jeg en dag ikke har flere historier i mig, så kunne jeg godt vende tilbage til embedslivet. Det var en lærerig og spændende tid. Med de bedste kollegaer.”
Foreløbig må Finansministeriets ansatte vente lidt endnu på en eventuel tilbagevendende kollega. Malene Sølvsten er i fuld gang med et nyt bogprojekt, der er fortsat kun kendt af forfatteren selv.