Hos Innovator Q synes vi, at det er afgørende, at når vi taler om ligestilling, diversitet og inklusion, så skal alle køn være med i snakken, også d’herrer.
Og vi synes, at det er nødvendig, at vi taler om emnet hele året. Ikke kun i dag d. 8 marts.
Forleden dag mødte jeg Margrethe Vestager til et oplæg i en netværksgruppe for kvindelige virksomhedsejere. Hun fortalte, at hun også mener at samtalen skal foregå året rundt, dog mente hun, at der er plads til en enkelt fridag. Det vil jeg tage til efterretning.
Der er sket meget med ligestillingen, siden vi for mere end 100 år siden fejrede kvindernes internationale kampdag for første gang på d. 8 marts. I Danmark blev de første spæde tanker om at fejre kvindernes kamp gjort i det som senere hen blev til Ungdomshuset, nemlig på Jagtvej 69 i København. Det var helt tilbage i 1910’erne.
Formålet med de første kampdage var, at kvinder skulle have valgret, at der skulle være bedre omsorg for mødre og børn og at sætte fokus på at bekæmpe prisstigninger samt en øget modstand med krig.
Det er først i fra 1974, kampdagen kommer til at ligne det, vi kender i dag. Det var rødstrømpe- og kvindebevægelsen, som tog d. 8 marts til sig. Deres fokus var ændret til at handle om retten til egen krop, seksualitet og husholdning.
Og i dag er der stadig fokus på ligestilling, men formen er anderledes og #metoo-kampagnen gav kvinder en stemme, som ikke før er set.
Vi taler stadig om retten til at bestemme over egen krop, om seksualitet og retten til lige løn for lige arbejde. Men vi taler også om at tage magten, muligheden for at lede og retten til at sige ja og nej. Og blive respekteret for netop det uden at blive gjort til grin.
Jeg har i den forgangne uge deltaget i flere arrangementer, som markerer d. 8 marts. Talerne de fleste steder var uden overraskelser. Jeg har hørt alle argumenterne og kan de dårlige statistikker til hudløshed.
Den eneste taler som fik mig til at rette ryggen og lytte ekstra, var før omtalte Margrethe Vestager. Hun kunne fortælle og berette med humor, autenticitet og en professionalisme, som bør gøre andre talere misundelige.
Og det som slog mig, mens hun holdt tale, og som har slået mig masser af gange før. Hvorfor er det stadig så svært for de fleste at forstå, at vi har et stort arbejde foran os.
Jeg fik lejlighed til at spørge Margrethe Vestager, hvilke argumenter hun fremfører, når hun skal overbevise den typiske CEO om, hvorfor det er vigtigt at arbejde strategisk med diversitet og inklusion. Hendes svar var:
- Det giver bedre bundlinje
- Større mulighed for at være innovativ og dermed (for)blive succesfuld
- Det giver et bedre rekrutteringsgrundlag
De argumenter er ikke nye for mig og Innovator Q. Men der er unægteligt større vægt bagved ordene, når de kommer fra Margrethe Vestager.
Med ønsket om en god kampdag til alle.
De bedste hilsner
Trine Askholm, Chefredaktør