Saturday, 20 Apr 2024

Coronakrisen sparker til kreativiteten

Helle Andsbjerg har i over 20 år været skibskaptajn og sejlet verden rundt. I dag underviser og coacher hun kaptajner og skibsofficerer i ledelse, teambuilding og trivsel ombord. Foto: Alex Nyborg Madsen
Helle Andsbjerg har i over 20 år været skibskaptajn og sejlet verden rundt. I dag underviser og coacher hun kaptajner og skibsofficerer i ledelse, teambuilding og trivsel ombord. Foto: Alex Nyborg Madsen

Den tidligere skibskaptajn Helle Andsbjerg er overbevist om, at kriser får mennesker til at tænke anderledes. Hun er selv begyndt at fremstille økologisk sæbe, og åbner snart butik i sin hjemby Ribe. Sæbe ligger ellers langt fra hendes normale virke. Hun er selvstændig og lever af at afholde kurser indenfor ledelse af officerer i søfartserhvervet, både i ind- og udland. Men det satte coronapandamien en stopper for, da Danmark og resten af verden lukkede grænserne

Af Anna Jankovic

”Jeg tænker kreativt og laver lemonade af mine “lemons.” At jeg skulle lave sæbe lå ikke lige i kortene for en måned siden, men krisen sparkede til kreativiteten. Det er jo sådan, at vi mennesker enten vælger at kravle hen i et hjørne med suttekluden eller bruger kritiske situationer til at sparke liv i noget nyt”, siger Helle Andsbjerg, der har en baggrund som skibskaptajn og under normale omstændigheder underviser i maritim ledelse og trivsel med speciale i ledelsesværktøjer for skibsbesætninger. Hun er desuden ofte gæsteforelæser på forskellige maritime konferencer. Alt sammen på verdensplan.

Landets grænser blev lukket to dage inden, hun skulle ud på et par længere forretningsrejser, der havde været planlagt længe. Pludseligt røg alle planer og indtægter for de næste måneder i vasken.

”Jeg har gennem flere år haft stor rejseaktivitet og det meste af min indtægt er kommet fra disse aktiviteter, hvor jeg som selvstændig virksomhedsejer afholder kurser indenfor ledelse og mindset for officerer indenfor søfartserhvervet. Nu har jeg så fået mere tid til at genopfinde mig selv og få gang i nogle af de aktiviteter, der længe har ligget og boblet for at komme op til overfladen”.

Og ideen om at lave økologisk sæbe kom som et lyn fra en klar himmel. Helle Andsbjerg begyndte om natten at drømme om sæber i mange farver og dufte.

”Jeg er gået i gang med at lave naturlige, økologiske sæber med afsæt i det skønne vadehav og marsken, der er lige uden for min dør her i Danmarks ældste by, Ribe. Det har så ført til, at jeg om kort tid åbner en butik med lokale håndlavede sæber, bodyscrubs og lignende produkter i lækker kvalitet”.

Der er skruet op for kreativiteten, når Helle Andsbjerg laver sæber og bodyscrubs i mange forskellige forme, farver og dufte. Alle produkterne er økologiske og inspirationen kommer fra lokalområdet. Foto: Privat

En økonomisk mavepuster

Coronakrisen har været en kæmpe økonomisk mavepuster, idet flere måneders indtægt er røget og kun erstattes med en lille procentdel. På den positive side, så har Helle Andsbjerg fået tid til at tænke i andre baner.

”Jeg kan delvist bruge pakken om kompensation til freelancere. Den baseres dog mere på min indtægt i en, for mig irrelevant periode, og tager dermed ikke hensyn til de reelle tab, jeg får. Det er dog en kærkommen håndsrækning, og jeg er stolt af at være en del af et samfund, hvor de offentlige instanser tager konsekvensen af begrænsningerne, der er sat i værk for at opdæmme effekten af en pandemi i Danmark”.

Omstrukturering med positive briller

Som så mange andre danskere er Helle Andsbjergs professionelle liv påvirket. Lige nu er hun i gang med store omstruktureringer i sin arbejdssituation.

Helle Andsbjerg har i forhold til sin kursusvirksomhed tilføjet nye kurser til sine onlineundervisning, hvor hun afholder skræddersyede kurser indenfor praktisk ledelse på dansk og engelsk.

”Jeg skruer op for onlinekurserne og lader dem fylde mere i min dagligdag – der er dog en lille hurdle, nemlig markedsføringen. Jeg er god til at holde kurser og have med mennesker at gøre, men markedsføringen, den er svær at greje”.

Og helt udenfor sit nuværende professionelle fag er ideen om at åbne en butik i sin hjemby Ribe skabt. En butik, som hun vil fortsætte med at holde, selv når krisen er drevet over.

”Sæbebutikken er kommet for at blive. Jeg er i gang med de lækreste blødgørende kropscremer og bodyscrubs, og nye sæber til forskellige formål”, siger Helle Andsbjerg.

Hun fortæller, at hun får gode tilbagemeldinger på effekten af de sæber, hun har sendt ud som testere.

”Der er så mange muligheder for at lave en skøn og lækker sæbe, der gør underværker for acne, tør hud, psoriasis og eksem”.

Den tidligere skibskaptajn er dog ikke helt ubekendt med naturprodukter, da hun har en uddannelse i naturmedicin (naturopati), som er naturprodukter anvendt til medicinsk behandling. Det er ud fra denne viden, hun sammensætter opskrifter til at lave en sæbe, der både er lækker og virksom.

”Ofte er en krise jo springbrættet til noget nyt og bedre. Så jeg arbejder på, at det hele kommer til at gå op i en højere og bedre enhed”, siger hun.

Og fremtiden bliver anderledes og spændende, tror hun.

”Lige nu aner jeg ikke, hvor jeg præcist er om et halvt år, men et er sikkert: Der kommer til at ske noget positivt, og jeg vælger at tage ansvar for og være kilden til min egen livsglæde”.

Læs også artiklen Kaptajnen, der arbejder for et bedre arbejdsmiljø ombord 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.