Tuesday, 18 Jun 2024

Birgitte Possing modtager Holbergmedaljen 2020

Holbergmedaljen 2020 går til forsker, forfatter og foredragsholder Birgitte Possing. Foto: Laura Stamer
Holbergmedaljen 2020 går til forsker, forfatter og foredragsholder Birgitte Possing. Foto: Laura Stamer

Forsker, forfatter og foredragsholder Birgitte Possing har gennem sin forskning og sit forfatterskab stillet skarpt på kvinders rolle i historien, kulturen og samfundet. Birgitte Possing har formået at sætte kvinders rolle på dagsordenen, og for det arbejde hædres hun med årets Holbergmedalje.

Birgitte Possing er dr.phil. i historie og antropologi. Hun er seniorforsker på Rigsarkivet og adjungeret professor i komparative kulturstudier fra Københavns Universitet. Tidligere har hun bl.a. været forskningschef på Nationalmuseet og direktør for Danmarks Humanistiske Forskningscenter.

I 2018 udgav Birgitte Possing bogen “Argumenter imod kvinder”. Bogen var med til at ruske op i debatten om ligestilling i Danmark. Bogen samler argumenter mod kvinders uddannelses-, stemme-, valg-, erhvervs-, leder-, forældremyndigheds- og selvbestemmelsesret i Danmark gennem 170 år. Argumenterne har sat dybe spor i den offentlige debat og er blevet ført af højtplacerede mænd fra Johan Ludvig Heiberg i 1850’erne til Morten Messerschmidt i 2015. Der er også eksempler på kvinder, som har argumenteret imod kvinders evner og rettigheder.

Holberg var en tidlig feminist

Holbergmedaljen går hvert år til en dansk forfatter eller forsker, der markerer sig i den holbergske ånd. At den i år går til netop Birgitte Possing er måske ikke så overraskende. Formanden for Holbergkomiteen, Bent Holm, siger om tildelingen af medaljen til Birgitte Possing:

“Holberg er på mange måder en tidlig feminist. Gennem hele forfatterskabet – det satiriske, det filosofiske, det historiske – løber en rød tråd af undren over, at den halve del af menneskeheden ikke uden videre har adgang til at udfolde talent, kløgt og styrke. Holberg er en af de mest konsekvente fortalere for ligestilling mellem kønnene. Han klædte den meningsløse mandsdominans af til skindet og ironiserede over det klichéfyldte kvindesyn, der i hans optik bl.a. hang sammen med opdragelse. Holberg er kort sagt storleverandør af ’argumenter for kvinder’!”

Holbergkomiteen skriver desuden i en pressemeddelelse:

“I 2018 udsendte hun Argumenter imod kvinder – fra demokratiets barndom til i dag (som i øvrigt indledes med en reference til det feministiske spor hos Holberg). I bogen afdækker og gennemlyser hun på veloplagt vis en række nedgørende stereotyper omkring kvinder, dokumenteret gennem udsagn fra ikke mindst magtfulde mænd. Hun demonstrerer her en unik evne til at ramme, hvor det seriøst gør ondt.”

Uddelingen af Holbergmedaljen

Holbergmedaljen uddeles hvert år i forbindelse med Ludvig Holbergs fødselsdag den 3. december. Komitéen bag medaljen består af dr.phil. Bent Holm (formand for komitéen), formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur Jens Smærup Sørensen, direktør for Det danske Sprog- og Litteraturselskab Karen Skovgaard-Petersen, forfatter Tomas Lagermand Lundme og forfatter Peder Frederik Jensen.

Ud over den store ære og 75.000 kr. fra Statens Kunstfond modtager vinderen en smuk sølvmedalje med indgraveret navn og Ludvig Holbergs karakteristiske profil.

Holbergmedaljen har været uddelt hvert år siden 1934.

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.