Tuesday, 18 Jun 2024

Danmark – verdens bedste land at være iværksætter i

Designer og iværksætter Bette Bondo.
Designer og iværksætter Bette Bondo.

Af Bette Bondo, designer og iværksætter

Længe leve Danmark siger jeg bare! Og det af mange grunde, men i den her sammenhæng, fordi det ganske enkelt er et af de bedste lande i verden, at være selvstændig og iværksætter i.

Jeg så engang en infographic (det er jo blevet så moderne), hvor punkter som digitale løsninger, bureaukrati, korruption, typer af virksomheder men også blødere punkter, som det at stole på sine samarbejdspartnere var vurderet, og Danmark lå ganske enkelt i top tre.

Det er også min egen erfaring som selvstændig siden 2006 (både med egen virksomhed og som freelance). Faktisk har den del med at starte op, blive registreret, få et CVR nummer og så videre simpelthen været så nemt, at jeg faktisk har glemt hvordan jeg gjorde.

Italien er bedre som ferieland

Jeg har i en årrække også boet i udlandet – nærmere bestemt England og Italien – så jeg har været tvunget til at sætte mig ind i, hvordan det så lige foregår i de lande. Bare det at gå på posthuset i Italien tager jo afsindig lang tid, så det er i hvert fald ikke der, man starter en lille e-handel biks i bedste Martin Thorborg stil.

Jeg er desuden blevet snydt af en italiensk forretningspartner, blevet dødeligt uvenner med en co-founder, og da jeg i 2013 for tredje gang flyttede tilbage til landet, kontaktede jeg en revisor for at forstå, hvordan det skattemæssige hang sammen, hvis jeg fik CVR nummer i Italien.

Men altså; selvstændig skal man blive, hvis man ikke kan lade være (lidt ligesom at gifte sig), og så er der foræringer og udfordringer lige præcis som med alt andet.

Da vi havde talt sammen i en time, var han stadig ikke i stand til at give mig en cirka idé om, hvor meget skat jeg ville komme til at betale. ”Depende” blev han bare ved med at sige, og det var ikke fordi, at han var en dårlig revisor – det er bare død indviklet, og firmaer bruger betydelige summer på revisorer. Som sidebemærkning beholdte jeg mit CVR nummer i England og skyndte mig at flytte til Kina. Italien er dog absolut stadig et meget dejlig land at holde ferie i.

Fra England til Danmark

I England var det nemmere, og det er det land, som jeg ville overveje, hvis jeg ikke skulle blive i Danmark. Jeg ville ønske, at jeg kunne huske mediet, der gav os så fin en ranking i ’Iværksætterland’, for så ville jeg kigge nærmere på, hvad det havde at sige om England. Det er et større marked, hvilket er en fordel i forhold til Danmark, men for en dansker, er der om ikke andet så nogen startomkostninger i form af at skulle etablere sig derovre. På det punkt er det jo såre enkelt at blive herhjemme og installere en skrivepult og trådløs printer i hjørnet af soveværelset og voilá.

Dengang jeg kastede mig ud i iværksætteri i 2006 var der gode kurser i Væksthusene, og jeg lader mig fortælle, at det er der stadig. Der er desuden gået lidt sport i iværksætteri herhjemme, og der findes et utal af grupper, foredrag, møder, hvor man kan deltage og møde andre ildsjæle. Og venligheden og hjælpsomheden der møder en, når man har brug for det er fænomenal, når man prøver at banke et projekt i gang. Lige så mange spidse albuer, der kan være på en arbejdsplads, lige så langt rækker hjælpsomheden blandt selvstændige.

Og det er dejligt med venligheden, andres ønske om at se dig lykkes og at vores ministre ikke er sådan rigtig korrupte, det er godt, for det er selvfølgelig hårdt at have sin egen virksomhed.

Intet er perfekt

Når jeg siger, at Danmark er det bedste land, så mener jeg ikke, at det er nemt at få succes. Det handler også om en masse andre kriterier. Og det er nødvendigvis heller ikke altid perfekt; for eksempel fik jeg i barselspenge ca. 1400 kr. om måneden, hvilket var beregnet på forrige års indtjening.

Jeg kan sagtens se det fair i, at man ikke som selvstændig kan forvente en almindelig sats, hvis ens omsætning er dårlig, men jeg var lige begyndt på et nyt projekt, som jeg prøvede at løbe i gang. Desuden kunne jeg først få barselspenge fra juli, da årsopgørelses kom fra Skat, selvom mit barn er født i november. Så der er absolut små krøller på halen.

Men altså; selvstændig skal man blive, hvis man ikke kan lade være (lidt ligesom at gifte sig), og så er der foræringer og udfordringer lige præcis som med alt andet.

 

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.