Tuesday, 18 Jun 2024

Årets dansker 2018 har fokus på kvinders rettigheder

WomenDeliver1

Katja Iversen, CEO for organisationen Women Deliver, modtog i sidste uge Berlingskes pris som Årets dansker 2018. Hendes navn har hidtil været ukendt i den brede befolkning. En af dem som stemte på hende er Sidsel Meldgaard Hove. Hun er ikke i tvivl om, hvorfor hun stemte på netop Katja Iversen, på trods af at hun ikke kendte hende i forvejen.

Af Tine Cederstrand

Katja Iversen vinder prisen, fordi hun som CEO i organisationen Women Deliver har det som sin mission – og lykkes med – at forbedre piger og kvinders rettigheder og muligheder, skriver Berlingske.

“Den her pris er ikke bare til mig. Den er til Women Deliver og piger og kvinder i hele verden.” udtaler Katja Iversen, som er meget beæret over at have modtaget prisen.

Organisationen Women Deliver har været med til at sætte både kvinders rettigheder og kvinders potentiale på dagsordenen verden over. De har arrangeret flere internationale konferencer om kvinders sundhed og rettigheder. Den hidtil største blev afholdt i 2016 i København. Her lykkedes det at samle 5.759 deltagere fra i alt 169 forskellige lande.

Se en kort video om konferencen her.

Næsten flov over ikke at kende Katja Iversen

“Jeg er lidt ærgerlig over, at jeg ikke kendte til hende, fordi jeg faktisk beskæftiger mig med nogle af de samme emner og problemstillinger, som Katja Iversen” siger Sidsel Meldgaard Hove, som Innovator Q har talt med efter det kom frem, at Katja Iversen vandt den fornemme pris.

Det var den 27-åriges universitetsstuderendes mor, Jette Hove, der havde tagget hende i et opslag om Årets Dansker på Instagram, og derigennem gjort hende opmærksom på nomineringen af Katja Iversen.

“Jeg læste artiklerne om flere af de andre nominerede, og var ikke i tvivl om at Katja skulle have min stemme” fortæller Sidsel Meldgaard Hove.

Det samme gjaldt for hendes mor, der også stemte på Katja. Både mor og datter var begejstrede da Katja Iversen vandt prisen. Sådan ser det også ud til at være tilfældet for mange andre på de sociale medier. Her viser en gennemgang at langt de fleste er positive over for den ukendte dansker pris.

Investeringer i piger og kvinder giver globale fremskridt for alle

Ukendt eller ej, så er Women Deliver en anerkendt global organisation, der kæmper for ligestilling mellem kønnene. De driver investeringer i piger og kvinders liv over hele verden.

De er fortalere for piger og kvinders rettigheder på tværs af alle aspekter af livet. Grundtanken er at en investering i piger og kvinder giver globale fremskridt for alle.

Da lederne fra verdens mest magtfulde lande samledes i juni 2018 på G7 topmødet, var Katja Iversen inviteret til at holde oplæg om kønsligestilling og styrkelse af kvinders indflydelse og status.

International enighed om at investere i kvinder

I forbindelse med Katja Iversens oplæg på G7 topmødet blev forhindringerne for kvinders deltagelse i det sociale, økonomiske og poliske liv diskuteret, og det værdien af uddannelse af piger og kvinder blev understreget.

Et konkret resultat var at EU blev sammen med Canada, Tyskland, Japan, Det Forenede Kongerige og Verdensbanken blev enige om at investere næsten 2,5 mia. € i bedre adgang til kvalitetsundervisning for piger og kvinder i hele verden.

Desuden forpligtede lederne sig til at sætte en stopper for seksuel og kønsbaseret vold, misbrug og onlinechikane.

Måtte tage sin egen medicin

Da Katja i 2013 blev spurgt, om hun ville være direktør for Women Deliver, var hendes første tanke ikke ja. I virkeligheden turde hun ikke.

“Mit instinkt var at sige nej. Men så tog jeg min egen medicin. Kvinder skal turde at springe ud fra tremetervippen. For hvad er egentlig det værste, der kan ske? Jeg tænker ofte på Pippi, der altid siger: Det har jeg ikke prøvet før, så det er jeg sikker på, jeg kan.” fortæller Katja Iversen ærligt til Berlingske i forbindelse med hendes nominering til prisen.

Katja Iversen har hele livet prædiket, at kvinder skal turde gå efter magten. Og derfor endte det med at danske Katja Iversen fra den lille by Sørvad ved Holstebro sagde “Ja tak” og blev CEO for den globale organisation.

Årets dansker 2018

Det er femte år i træk, at Berlingske kårer Årets dansker. Ti betydningsfulde danskere har været nomineret til prisen, som blev uddelt torsdag d. 6. december. Blandt konkurrenterne til Katja Iversen var langt mere kendte danskere som tennisspiller Caroline Wosniacki, iværksætter Jesper Buch, Komiker Jonathan Spang og tidligere minister Søren Pind.

Sidste år var det fodboldspiller Nadia Nadim, der vandt prisen.

Vinderen vælges af læserne (50%) og af en dommerkomite (50%).

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.