Tuesday, 18 Jun 2024
Barsel

Diskussionen om øremærket barsel til far er i fuld gang. Men hvordan fordeles barslen egentligt mellem mor og far i dag? Det har vi kigget lidt nærmere på.

Danmarks Statistik har opgjort hvor mange barselsdage henholdsvis mor og far har holdt i pr år fra 2015 til 2019. Generelt set viser tallene, at far holder ca. 10% af barslen, mens mor holder 90%. Der har i perioden været en mindre udvikling, således at fordelingen er gået fra 90,5% til mor og 9.5% til far og til 89,2% til mor og 10,8% til far. I dage svarer det til at far har holdt ca. en dag mere for hvert år.

Barsel

Landsgennemsnittet ovenfor dækker over store regionale forskelle, ligesom uddannelsesniveau også har betydning. Kortet nedenfor viser at Far holder mest barsel i og omkring København, men Sønderjylland og Nordjylland halter bagefter.

Antallet af barselsdage som far holder er meget forskelligt i de forskellige landsdele. Kilde: Danmarks Statistik

Kigger vi på uddannelsen hos far og mor, så gælder det, at jo længere uddannelse, jo mere barsel holder far. Det er uanset om det et fars eller mors uddannelse vi kigger på. Nedenstående graf viser hvor mange barselsdag far i gennemsnit tog i 2019 fordelt efter han uddannelsesniveau.

Læs andre fakta om ligestilling her.

Trine Askholm – chefredaktøren for Innovator Q – har delt side tanker om sin egen barsel som selvstændig med Inspired Beyond Babies. Hun siger blandt andet “Jeg føler mig som et helt menneske, der ønsker både familie og karriere. Og det vil jeg anerkendes for.”

Læs hele artiklen her.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.