Tuesday, 18 Jun 2024

Prisvindende iværksætter med utraditionel baggrund

Marie L. Bagger har en kandidat i sygepleje (cand. cur.) fra Århus Universitet.
”Jeg vil altid være sygeplejerske, også nu som iværksætter” fortæller den akademiske sygeplejerske smilende. Foto: Trine Askholm
Marie L. Bagger har en kandidat i sygepleje (cand. cur.) fra Århus Universitet. ”Jeg vil altid være sygeplejerske, også nu som iværksætter” fortæller den akademiske sygeplejerske smilende. Foto: Trine Askholm

Da sygeplejerske Marie Lommer Bagger sammen med sin kollega Louise Bangsgaard opfinder konceptet til et intelligent toilet, er det mest for at skåne sine kolleger for at måle afføring manuelt, give patienterne værdighed og give lægerne bedre målbare data. Det viser sig, at være en fremragende ide. Toilettet Measurelet vinder to priser, og i dag laver virksomheden både software og hardware løsninger

af Trine Askholm og Anna Jankovic

”Har du set den her konkurrence fra Region Hovedstaden ’Du er genial’, jeg synes, at vi skal tilmelde det intelligente toilet”, siger en sygeplejerskekollega en dag i 2017.

”Du er genial” er en Idékonkurrence for medarbejdere i Region Hovedstaden, hvor medarbejdere kan stille op med en god idé til en forbedring eller nyt produkt, som vil være til gavn for patienter og borgere.

Det bliver afsættet for Measurelet. Ideen og virksomheden fødes, da produktet vinder Region Hovedstadens Idékonkurrence i juni 2017. Begejstringen for produktet fortsætter og i 2017 er Measurelet også at tælle blandt de 10 vindere i Berlingskes iværksætterkonkurrence Business Boost.

På det tidspunkt har teamet fået klare fornemmelser for, at produktet kan blive til virkelighed.
“Ingeniørerne fortalte os, at der ikke var en teknologisk forhindring, og det gav os blod på tanden”, siger Marie L. Bagger, stifter af Measurelet.

Derfor besluttede Marie L. Bagger at gå alene videre med projektet, og hun var klar over, at der var en risiko ved at gå 100 % ind i projektet. Derfor stod hun som den primære ejer af virksomheden.

I 2018 står Marie L. Bagger alene med Measurelet.

Et teknologisk toilet til sundhedssektoren

Measurelet er i dag en virksomhed med tre ansatte, som laver løsninger til at gøre væskeregnskab i sundhedssektoren lettere.

Drømmen er at levere endnu flere løsninger, både software og hardware, hvoraf det intelligente toilet er et af dem.

Målgruppen er fortsat sundhedsvæsnet, patienterne, sygeplejerskerne og lægerne.

Measurelet var oprindeligt et intelligent toilet, som skal måle mængden af afføring og urin hos indlagte patienter. Det er meget vigtigt at holde styr på patienters væskeregnskab – især på mave-tarm-afdelinger. Ideen med det teknologiske toilet er at hjælpe med at stille en præcis diagnose og derfor også med at finde den rette behandling til patienterne.

Toilettet skal derfor sortere, veje og måle mængden af urin og afføring og derefter sende data direkte til patienternes journaler. Alt dette foregår manuelt i dag på hospitalerne og er en meget tidskrævende proces. Et sådant toilet vil spare sygeplejerskerne for en masse tid, og patienterne vil få mere værdighed. Toilettet er endnu ikke sat i produktion, men der arbejdes på en prototype.

Efterspørgslen har ændret sig for Measurelet

”Jeg har selv, som sygeplejerske, lavet disse målinger 1000 gange. Hverken sygeplejerskerne eller patienterne synes, at det er en spændende opgave. Det vil jeg gerne gøre noget ved. Jeg vil være lykkelig for at hjælpe sygeplejerskerne, men også spare patienterne for denne oplevelse”, siger hun.

Det intelligente toilet vil også frigive mere tid med patienten, hvilket vil give et bedre arbejdsmiljø. For sygeplejersker vil hellere være sammen med patienten end hente og veje bækkener, tilføjer Marie L. Bagger.

Undervejs har det vist sig, at branchen ikke blot efterspørger selve toilettet, men også andre løsninger og derfor har virksomheden ændret fokus. Både af hensyn til efterspørgslen, men også for at beholde fokus på det kommercielle, som kan give vækst i virksomheden.

Forskel på iværksætter og sygeplejerske

”Det er naturligt, at der er forskel på at være iværksætter og sygeplejerske. Den største forskel er jo ansættelsesforhold, som giver sikkerhed, løn, forsikringer og pension. Som iværksætter er man bare meget mere usikker, men det er ikke noget, som bekymrer mig til dagligt” siger Marie L. Bagger”.

Og som sygeplejerske tænker man ikke kommercielt – det er derimod et af hovedfokuspunkterne som iværksætter og virksomhedsejer.

I starten af livet som virksomhedsejer var det svært at se, hvem der formede Measurelet og var direktør. Man skal være forberedt på lidt af hvert i livet som iværksætter og ejer af en virksomhed. Det kører så hurtigt, og du skal være klar til at tage beslutninger nu og her, fortæller hun.

”Af og til får man personer om bord, som vil styre det hele! Det gode er, at jeg i de situationer er blevet mindet om, at det er mig, som har ansvaret.”

Og Measurelet er hurtigt blevet en del af med Marie L. Bagger, og derfor er det vigtigt, at hun minder sig selv om, at det er hendes ansvar, både de gode og de dårlige beslutninger.

I dag søger den kvindelige virksomhedsejer flere rollemodeller, der kan inspirere hende i hendes arbejde og virke.

 

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.