Før kvindernes kamp dag oprandt, før Corona blev så alvorligt, at alle jokes om øllen forstummede, så havde Foreningen for Kvindelige Virksomhedsejere (KV) inviteret 200 kvinder til netværksarrangement med en mega stjerne. Det var den 6. marts med Margrethe Vestager. EU-konkurrencekommissæren, som har en skare af følgere, der kan gøre enhver popstjerne misundelig
Af Trine Askholm
Under klapsalver og hujen fra salen hev Margrethe Vestager op i sin kjole og retter på transmitteren til hendes trådløse mikrofon, som sad i et strømpebånd.
“Det er ikke foran ethvert publikum, jeg kan gøre sådan her”, grinede EU-kommissæren kækt, mens hun stillede sig til rette på scenen.
“I dag starter resten af vores ligestillings-liv. Og det er slet ikke nok med én dag, faktisk har vi brug for 364. Så kan de kan få en enkelt hviledag, og så går vi i gang igen!”
Endnu engang lød der et rungende bifald fra salen.
Der er gode nyheder
Margrethe Vestager mener, at der er gode nyheder. Særligt en gruppe i erhvervslivet fremhæver hun for de 200 kvindelige virksomhedsejere, der er samlet i salen:
“Heldigvis har der aldrig været så mange kvindelige iværksættere i Europa, som nu. Til gengæld er det super ærgerligt, at kvinder stadig i gennemsnit får 16 procent mindre i løn i timen end mænd. Det er også stadig ærgerligt, at det udarter sig til 30 procent mindre i pension. Og at en langt mindre andel af de finansielle investeringer går til de kvindelige iværksættere. Det er trist og mærkeligt, og det skal vi gøre noget ved,” sagde hun og fortalte, at den seneste fremskrivning på ligeløn forudsiger, at der kommer til at gå 202 år, før det sker.
Ligestilling ændrer sig kun, hvis vi gør noget ved det, det kommer ikke at sig selv. Og lige nu går det for langsomt, mener EU-kommissæren. Hun peger på, at der de sidste tre årtier ikke er kommet flere kvinder som en del af de parlamentariske grundlag.
“I de sidste tre årtier er der ikke kommet flere kvinder i gennemsnit som folkevalgte parlamentarikere. Det er gået i stå omkring 35 og 40 procent, nogle gange falder det. Andelen af CEO’s ligger stabilt på cirka 7,5 procent. Det må være et magisk tal. For det er stort set også andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Det vil sige, der er noget at tage fat på,” konstaterede Margrethe Vestager.
Fisk og uformelle mande kvoter
For år tilbage var hun selv af den overbevisning, at kvoter var for fisk. Men i dag hun mener, at vi er i den heldige situation i Danmark, at ministeren for ligestilling, også er minister for fiskeri.
“Så kan det være, vi kan få flyttet lidt på det” siger den EU-kommisæren og fortsætter,
“Grunden til, at jeg har ændret min holdning, er, at det er gået op for mig, at der i flere hundrede år har været uformelle mandekvoter på omkring 95-5.”
Hun spørger ud i salen, om der er nogen som synes det er skamfuldt, at blive udnævnt på baggrund af sit køn.
“Vi deler det i hvert fald med mændene, og som I ved – det man deler, det halverer man.”
Hun mener desuden, at hvis der var noget skamfuldt ved at blive udnævnt på baggrund af sit køn, så var mændene holdt op med det for lang tid siden.
Vendte tilbage med overraskende svar
På forreste række sidder formanden for Foreningen for Kvindelige Virksomhedsejere (KV). Hun hedder Tenna Nørgaard og er indehaver af virksomheden TENZION Design & Branding.
“Hvert efterår planlægger vi årets arrangementer i vores netværk. Vi taler om hvem, vi gerne vil høre og inspireres af . Alle var enige om, at Margrethe Vestager kunne være mega fed at få med til et arrangement. Men fordi hun er en travl kvinde, og hun ikke er så meget i Danmark, så troede ingen af os, at det kunne blive virkelighed”, siger formanden for KV.
Netværket har lidt over 50 medlemmer, og har eksisteret i mere end 30 år.
“Vi er nok for øvrigt Danmarks første netværk for kvindelige virksomhedsejere, vi blev stiftet for 33 år siden, før netværk var et ord, de fleste mennesker brugte som en del af deres ordforråd”.
Et medlem af netværket skrev til Margrethe Vestagers kontor for at høre, om muligheden for at få hende ud til et oplæg. Der kom et overraskende svar tilbage.
“Vi regnede ikke med, at det på nogen måde kunne blive til noget. Så blev vi ret overraskede, da hun vendte tilbage og sagde, hvis jeg skal komme til jer, så har jeg en ledig tid i foråret, det er d. 6. marts”.
Og sådan blev det. Et ekstra arrangement som mange netværk måske vil være misundlige over ikke at deltage i eller selv afholde.
Margrethe Vestager er populær
“Hvis vi fik diktatur i Danmark, så ville jeg være tryg ved at tildele magten til Margrethe Vestager”, siger Tenna Nørgaard.

“Spøg til side. For mig handlede det om, at vi gerne ville have Danmarks mest magtfulde kvinde til at inspirere vores medlemmer af kvindelige virksomhedsejere. Hun er selv med til at sætte en dagsorden i alle brancher, og folk lytter til hende”.
Tenna Nørgaard mener, at en kvinde som Margrethe Vestager er i stand til at tiltrække en masse opmærksomhed, som måske kunne få flere til at få øjnene op for KV.
“Som forening gav det os et kæmpe skulderklap, og vi føler os både styrket og inspirerede”
Hurra for hjælp og inspiration
KV er ikke et salgsnetværk, men et sted hvor man kan mødes med ligesindede, som kan forstå de udfordringer, kvindelige virksomhedsejere kan opleve. En forening hvor de hjælper og inspirerer hinanden.
“Når jeg i øvrigt har været i netværk, så har jeg ind i mellem godt kunne føle mig udsat og anderledes, hvis jeg har være den eneste kvinde. Og har der været andre kvinder, så har jeg ofte søgt dem. Derfor giver det mening også at have netværk med nogle, du kan spejle dig i”, siger Tenna Nørgaard.
“Jeg har oftest selv være en del af mandegrupper. Jeg har brødre, jeg har løbet orienteringsløb i mange år, hvor jeg var omgivet af mænd, og jeg har det fint i selskab med mænd. Netop derfor lå det mig faktisk fjernt at være i et kvindenetværk, men jeg har oplevet en kæmpe styrke i at dele viden og erfaring med kvinder, og derfor er netværket for mig afgørende for at finde mennesker, jeg kan blive inspireret af og sammenligne mig selv med, når det gælder min forretning”.
En leder ser ud på en bestemt måde
“Jeg kan stadigvæk tage mig selv i at tænke om en anden kvindelig leder, at hun lyder skinger. Det er helt forkert, det gør hun ikke. Hun lyder bare som en kvinde”, siger Margrethe Vestager og ser rundt på publikum.
EU-kommissæren trækker på sine mange års erfaring som leder og fortæller, at hvis man ikke tager sine egne fordomme op til overvejelser, så er det svært at have rimelighed i at påpege dem hos andre. Selvfølgelig er de der. Hun mener, at vi alle sammen har de samme kulturelle skævheder i den måde, vi ser på verden.
“Vi må gøre op med det hos os selv, for at kunne ændre de strukturer, som gør, at der er de fordomme”.

SMV’erne er grundpillen i samfundet
“Jeg arbejder for, at vi kan forblive et samfund med gode vilkår for små og mellemstore virksomheder som jeres”, siger Margrethe Vestager og kigger med fast blik ud over salen.
Hun henviser til, at det er alle SMV’erne, som skaber arbejdspladserne og joker med, at det er dem, de store virksomheder trækker på, når de skal have kredit, i form af at udskyde betalinger.
“Udskudte betalinger er faktisk en af de bærende årsager til, at små og mellemstore virksomheder bukker under, og det viser sig, at det ofte er de største virksomheder, som udskyder betalinger. Vi arbejder nu i EU på at lave faste betalingsfrister.”
Var du lille? Hvordan var det så?
Margrethe Vestager mener, at hun bliver spurgt om ting, som hendes mandlige kollegaer aldrig ville blive spurgt om. Men hun har valgt at vende det til sin fordel. Hun vil gerne være tilgængelig og tale om, hvordan vi har det.
Eksempelvis har hun på sit kontor et billede af sin familie og deres hund. Ingen fine eksamensbeviser. Og hunden bringer ofte en god start på enhver samtale med en menneske, hun ikke før har mødt.
Margrethe Vestager står på scenen og stråler som en rockstjerne. Hun svarer på adskille spørgsmål fra salen. Og efterfølgende stiller hun beredvilligt op til selfies. Hun står knivskarp frem som en rollemodel.
“Den energi og styrke hun kommer med og så hendes passion for kvindenetværk som vores er det, som står mest tydeligt for mig. Og så hendes humor og timing – tænk at hun løfter op i kjolen for at tænde hendes mikrofon og dermed viser os, at hendes mikroboard sad fast i et strømpebånd på det ene lår”, siger Tenna Nørgaard efter EU-kommissæren er gået ned fra scenen.