Monday, 17 Mar 2025

Ledelseshåndbøger og historier om rollemodeller

På redaktionen er vi enige om, at historier om rollemodeller er noget vi husker langt bedre end indholdet af ledelseshåndbøger. Et eksempel på en bog som chefredaktør Trine Askholm husker er bogen  Madam Curie, som hun læste da hun var 14 år gammel i 1994. Foto: Innovator Q
På redaktionen er vi enige om, at historier om rollemodeller er noget vi husker langt bedre end indholdet af ledelseshåndbøger. Et eksempel på en bog som chefredaktør Trine Askholm husker er bogen Madam Curie, som hun læste da hun var 14 år gammel i 1994. Foto: Innovator Q

Hos Innovator Q har vi i den forgangne måned bragt et debatindlæg skrevet af forfatter og female leadership mentor Birgitte Baadegaard. Hun skriver i sit debatindlæg, at vi ikke har brug for flere håndbøger til kvinder. Jeg kunne ikke være mere enig.

Bogen “De kan godt, De vil gerne”, som har tricket reaktionen, er i min medstifter Tine Cederstrands og mine øjne ikke en håndbog til kvinder. Det er en debat- og indsigtsbog, der på baggrund af data kan være med til at skubbe til debatten om kvinder i ledelse og i bestyrelser – og det har vi brug for.

Læs anmeldese af Bogen “De kan godt, De vil gerne”, KLIK HER

Spørgsmålet for os er nu, om der er mere brug for ledelseshåndbøger end for historier om rollemodeller.

For hos Innovator Q kommer vi ikke til at skrive ledelseshåndbøger. Til gengæld fortæller vi gerne igen og igen om seje rollemodeller og deres historier fra dansk erhvervsliv. Og jeg tror begge dele er nødvendige. Men for mig har det altid gjort større indtryk, at læse og høre om rollemodeller end at læse i ledelseshåndbøger.

Da jeg var 14 år gammel læste jeg eksempelvis bogen “Madame Curie”, om den polskfødte fysiker Marie Curie, som blev den første kvindelige nobelprismodtager i 1903. I 1911 modtog hun endnu en nobelpris, og hun fik også et grundstof opkaldt efter sig; grundstoffet curium. Hendes liv indgød den største respekt hos mig, og fik mig til at drømme om at blive kemiingeniør.

I bogen beskrives det, hvordan hun ønskede, at alle kvinder fik et jævnt og roligt familieliv og et arbejde, som interesserede dem. Det er mere end 100 år siden, og det er for mange lige præcis det, de også ønsker. Mig selv inklusiv.

Ligestilling er en gammel myte

Myter om ligestilling lever i bedste velgående uanset mængden af rollemodelshistorier og ledelseshåndbøger til kvinder.

For hvem læser og hører med? Hos Innovator Q er 75 procent af vores læsere kvinder, og det er jeg glad for. Men hvor kunne det være spændende, at se en debat om ligestilling og diversitet, som ikke kun var drevet af kvinder eller mennesker med anden etnisk baggrund. Hvor er de etnisk danske fortalere for diversitet og hvor er mændene?

Det er interessant at finde svar på, særligt når der er sket så forbavsende lidt på ligestillingsfronten i Danmark.

Men indtil vi får alle med om bord til en snak om diversitet i erhvervslivet, så fortsætter vi med at lave rollemodelshistorierne til kvinderne. Ikke til mændene, selvom de må gerne læse med –  måske har de også døtre, som en dag skal have samme reelle muligheder som deres brødre.

Vi fortsætter vores arbejde hos Innovator Q, og vi brænder for det.

Husk at du fortsat kan støtte vores Crowdfunding kampagne, som skal sørge for, at vi kan færdigproducere Sæson 2 af “Sådan gjorde jeg”, vores podcastserie om kvindelige rollemodeller. KLIK HER

 

 

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.